Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
Отговори
Потребителски аватар
RetroWatches
Новобранец
Мнения: 16
Регистриран: 01 01 2018, 19:57
Местоположение: Sofia
Контакти:

Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Мнение от RetroWatches » 11 06 2019, 17:38

След разглобяване, измиване, сглобяване и смазване на механизъм 65181 неминуемо се стига до проверка, дали работата му е в границите предписани от завода производител. Механизмът е интересен, защото той е направен по времето на преход между доминиращата "чиста механика" и навлизането на електронните дискретни елементи, в часовникарството. При този механизъм липсва енергийна тягова пружина, която да осигурява работата му, а вместо нея се използва прост електронен генератор, който чрез своите импулси и магнитна система, "подбутва" диска на баланса, като в същото време той се явява и задвижващ за генерацията. В този механизъм няма анкер, а времезадаването се определя от електронния генератор, баланса и взаимодействието му с анкерно колело с пелетни превключватели. Липсата на анкер в механизма създава проблем, по отношение използването на настройващи уреди, като Vibrograf или Timegrapher, защото те работят с алгоритми за отчитане и пресмятане, на база акустичен анализ на взаимодействие между импулсен камък,пелетни камъни на анкерната вилка и ходовото колело. Резултата е, че ако няма анкер, няма какво да се "чуе" от уреда. Това е общо казано, защото по-скъпите и сложни измервателни уреди имат възможности за измерване в подобни случаи, но заради цената си, малко часовникари и любители в България притежават такива.

Едно от възможните решения за реализиране на такова "проблемно" измерване е ползването на специализиран софтуер, за акустичен анализ. В мрежата има голям брой софтуерни приложения, но повечето са създавани за решаване на конкретни видове измервания, като е рядко срещано да има възможност за свободно надстрояване на алгоритмите, от ползвателите. Все пак, има няколко приложения, които позволяват след направа на акустичен запис от работата на механизм да може, потребителя да постави собствени маркери или да определи точки от фронтовете показани на графиката, които да се вземат под внимание от вградения алгоритъм за пресмятане. Така, потребителя след като субективно разгледа графиката, може да избере кои моменти "са правилните" и чрез тях да изчисли стойности или съотношения.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

В сегашния пример няма да показваме как се прави анализ на запис от часовников механизъм, а ще процедираме рационално, за постигане на бърз резултат, сякаш клиента припряно ни чака пред работната маса, с нетърпение да си получи сверен часовника...

На (фиг.1) е показан запис от работата на механизъм 65181, след профилактика. На пръв поглед кашата е голяма. Практически, нито една от стойностите за Rate, Amp., B.E., L.A. не са в норма и внушават ужас. Нека обаче да се вгледаме внимателно в кашата..

Знаейки, че механизма няма анкер, значи няма защо да очакваме за B.E. да има вярно отчетено показание (вградения алгоритъм е проектиран за анкерен механизъм).

Вероятно Amp е близо до вярното, но като се сетим за липсата на анкер е ясно, че и за този параметър, не трябва да очакваме показание на което може да се доверим.

Последния параметър, който ще ни интересува в тази каша е L.A. , защото отново, той се измерва при взаимодействието между баланс, анкер, ходово колело.

Остава Rate, показанието за избързване или изоставане в секунди за едно денонощие. Ще работим с него! Като разгледаме внимателно (фиг.1) става ясно, че в хаоса има повтаряемост. Тази снимка е направена в интервал от време, в което на няколко пъти е променяна позицията на трите лостчета, монтирани върху горната част, на балансовата система, вижте (фиг.2) !

(фиг.1)
Изображение

На фиг.2, регулатор 1 служи за грубо настройване, а регулатор 2 служи за фино настройване на амплитудата, на баланса. Регулатор 4, държи началото на пружината и чрез него се настройва B.E. (beat error) или просто казано, грешката от нееднаквост на хода, на двете рамена на баланса (стремежа е двете рамена да са еднакви, тогава ще имаме B.E. 0 или 0.1). Фината настройка за избързване или изоставане на часовника се прави чрез регулатора 2, управляван от микровинта 3.

Но, нека се върнем към фиг.1, където в ляво имаме доста хаотично разпръснати точки при акустичното отчитане, а в дясната страна на снимката се вижда, че хаоса постепено е преминал в групиране, оформящо наклонени линии. Изменението в групирането на отчетените акустични точки се постига чрез местене на регулатор 4. Каква е поредността на работа?


(фиг.2)
Изображение

Първо, независимо какво се отчита като показание върху екрана на уреда, чрез микровинта 3, придвижваме регулатора 2 (Rate) до средна позиция върху резбата на винта (,както се вижда на фиг.2).
Второ, много бавно (със стъпка около 1-2мм), придвижваме регулатор 4 (B.E.) в ляво или дясно (ние започнахме надясно). След тази стъпка, наблюдаваме показанията на уреда, в каква посока те се изменят, като търсим да забележим струпвания от точки наподобяващи права (фиг.4).

Тук е мястото да се каже, "Какво в същност вършим с уред, който не е правен за тази цел?"
Очевидно е, че след като се използва микрофон и уреда използва алгоритми за акустичен анализ, той чува нещо. Нашата задача е да разберем, какво въобще се чува и може ли то да се използва в конкретния случай. Визуално установяваме, че в част от показанията (точките) се забелязва повтаряемост. Това значи, че някой движещ се компонент на механизма се чува достатъчно добре от измервателния уред. Всеки стоял близо до механизма е чувал, буквално "хамалското блъскане" на баланса, който може да се чуе и от другия край на стаята. В сегашния случай това силно, повтарящо се блъскане е полезно, защото ние ще го използваме, като отправна точка, върху която ще направим екстраполиране и в крайна сметка и регулиране на целия механизъм.

Разглеждайки кинематичната графика на механизма 65181 (фиг.3), може да допуснем, че "блъскането" което се чува, произлиза от взаимодействието на анкерното колело 5, негов зъб 19 и пелетите 20,21 на горния и долен диск от палетно-червячния преобразувател, монтиран в долната част на балансовата система.


(фиг.3)
Изображение

Чрез местене отначало на регулатор 4, после на регулатор 1 и накрая чрез микровинт 3, успяваме да постигнем акустична графика, като показаната на (фиг.4), прецизирано до задоволителните +2/-2 секунди на денонощие.

(фиг.4) А и Б
Изображение
Изображение

Още малко разсъждения върху отчетеното на екрана, на уреда...

Тази графика с поредици от точки, изобразяващи съответно лявия клон (жълто) и десния клон (синьо) на балансовото движение, за часовник с анкерен спусък, изглежда ужасяваща, в нашия случай обаче, тези групирания в редички са прекрасни и ясно показват тенденцията в разгъването на амплитудата и монотонността, в работата на взаимодействащите си компоненти. Практически, уреда засича почти еднакви стопорни краища при отдаването на енергията от баланса към генерацията. Особеното в този механизъм е, че балансовия спусък не е спирачка, а работи като генератор на енергия към механизма. Наблюдаваните прави в графиката, не са в резултат от удари на анкерни или импулсен камък, а от работата на превключващите зъбни пелетни колела, за двете посоки на развъртане на баланса - косвено измервне което показва стабилна тенденция. От (фиг.4) се вижда още, че разстоянието между жълтия и синия клон е голямо, но в същност никой не знае колко е точно е това, защото взетата и сравнявана акустична точка, по абсолютна стойнос, не е ясно с коя друга подобна точка се сравнява т.е. въобще не ни интересува наблюдаваната разлика на екрана (абстрахираме се от т.н. Системна грешка).


Заключение..

В крайна сметка, чрез косвено отчетена графика на звуци от балансово-колесната система на механизма може, да се направи достоверно сверяване на часовника. Това не е малко постижение сравнено с часове и дни, досадно връткане на сверяващия винт, с надежда да постигнем точна работа!

Като доказателство за вярност на изписаното до тук са и нашите резултати. Уреда показваше прогнозно отклонение +2/-2 секунди на денонощие, а при физически контрол на механизма след изтичане на 24 часа, измерихме избързване +2 секунди реално отклонение - значи метода, който описахме е верен и може да се прилага успешно !

(цялата оригинална статия може да се намери на линк.. https://retrowatches.bg/index.php?route ... uct_id=228 )

nevenbekriev
Маниак
Мнения: 773
Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Местоположение: Варна

Re: Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Мнение от nevenbekriev » 12 06 2019, 07:19

Извинявам се ако прозвучи като заяждане, но това са твърде много букви, а такъв проблем не съществува и никога не е съществувал.

Потребителски аватар
RetroWatches
Новобранец
Мнения: 16
Регистриран: 01 01 2018, 19:57
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Мнение от RetroWatches » 12 06 2019, 13:26

Ревюто е полезно за хора, които не знаят как се прави настройката и явно не е полезно за тези, които знаят как се прави.
Ревюто написахме, защото в относително кратък период от време, получихме запитвания, къде може да се регулира такъв часовник. Питащите твърдяха, че часовникарите в София отказват обслужване и настройка на този механизъм. Понеже нашия сайт RetroWatches е направен с идеална цел, ние не извършваме услуги, както и това че се стремим да не влизаме в конфронтация с часовникари развили голямо его, отправяме запитващите към часовникари за които знаем, че ще им свършат работа. Така и направихме с последното запитване, препоръчахме колегата на Руски Паметник.
Също, изложената информация не се ползва или е известна на часовникарите, но по-скоро е интересна за любителите, които определено и повечето от тях, нямат опит в регулиране на този механизъм.
И отново...
Ревюто е за тези, на които може да им бъде полезно, а не за тези които им е досадно и не информативно!

nevenbekriev
Маниак
Мнения: 773
Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Местоположение: Варна

Re: Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Мнение от nevenbekriev » 12 06 2019, 16:15

Малко бях пикал на оса тази сутрин, извинете...
За ревюто... Написано е със стил, без правописни грешки, и звучи доста авторитетно. Добре, ама не е написано от някой, който има добра представа за това, което се 'разглежда' в него. И това ме подразни...
Сега, гледайте какво ще препоръчам аз на евентуалния любител, че да си свърши работа човекът...
Първо - малко теория. Какво показва всъщност този Таймграфер?
За това меню:

Изображение

Представете си съвсем хипотетично, че един невидим писец се разхожда по дисплея отдолу нагоре по вертикала, като стигне горе веднага прескача долу и започва да описва същата вертикална линия, но един пиксел вдясно от предната. Така, след като стигне до най-дясната част на дисплея, веднага се връща вляво и започва пак отначало. С една дума - описва растер...Това движение отдолу нагоре се извършва с постоянна, точна честота - каквато трябва да бъде честотата на колебанията на баланса в часовника. Ако говорим за 18000 полуколебания/час, значи честотата трябва да бъде 18000/час, или 300/мин, или 5Hz.
Всеки път, когато микрофонът чуе 'удар', 'писецът' поставя светла точка на дисплея, там, където се намира в момента. По този начин, ако честотата и фазата на ударите на часовника съвпада с честотата на вертикалното движение на 'писеца', точките ще образуват хоризонтални линии. Понеже имаме 2 удара за едно колебание на баланса, точките от четните образуват една линия, а точките от нечетните - друга. Когато времето между четен и нечетен удар е равно на времето между нечетен и четен, тогава двете линии съвпадат...
Когато честотата на часовника се отличава от тази на 'писеца', линиите са наклонени, и наклонът показва моментната точност на часовника. Ако честотата на часовника не е много близо до правилната, тогава точките започват да изглеждат безразборни...
На дисплея има параметри - 'рейт', 'бийт ерор', 'амплитуда', лифт енгъл' Те в ревюто са описани добре, но с изключение на 'лифт енгъл'. Това е входен за алгоритъма параметър - въвежда го часовникарят в специално предвидено за това меню, а алгоритъмът/софтуерът с негова помощ изчислява амплитудата, естествено, само при анкерни механизми. За всеки механизъм си има собствен лифт енгъл, това е параметър на дадения калибър, има таблици с калибрите и техните ъгли...

За това меню:

Изображение

Там са разгърнатите диаграми на всеки отделен удар - четен и нечетен. Всеки удар е всъщност поредица от удари - като се започне с попадането на имп. камък в пазвата на анкера, мине се през отключването на хода и се стигне чак до спирането на опашката на анкера в противоположния опорен щифт... Та тези диаграми показват началата и краищата на тези микроудари, та да може разбиращият от материята, като погледне диаграмите, да разбере кое не е наред...

Полезна за дадения случай е само първата графика с точките...
Та, вибрографът не си избира какво и къде да показва и изписва, а показва всичко наред - като чуе удар, веднага слага точка. Няма значение дали часовникът е анкерен, със шварцвалдски ход и махало, или пък както в случая - електромеханичен... Важно е обаче, вибрографът да поддържа такава чесотоа, на която часовникът работи. В случая -18000 - поддържа. Обаче, не е лошо да влезем в менюто и да я зададем твърдо, а не да чакаме софтуерът да я разпознае сам автоматично... При ремонт на всякакви старинни часовници обаче се стига до проблем с това, че вибрографите не поддържат нужната за тях честота, защото навремето не е имало днешните стандарти... Затова си свалете приложението за смартфон CLOCK TUNER, безплатната му версия. Върши прекрасна работа и честотата може да се въведе произволна.

За регулаторите и лостовете на часовника:
Лостът 4, който държи края на спиралата. Започва се с него, не е нужен виброграф. Нагласява се така, че да има най-добър самозапуск. Значи, при спрял баланс, като сложим батерията, балансът започва да трепти, разклаща се, 'влиза в ритъм' и се разколебава... Та това се случва най-добре при едно единствено положение на лоста 4, като го намерим - повече не го пипаме... Не се интересуваме от 'бийт ерор'...

За другите лостове - те регулират едно и също - ефективната дължина на спиралата. Гледаме вибрографа, стремим се линията да стане хоризонтална, и 'рейт' да стане 0, което е едно и също. Сега, на първата графика не се виждат отчетливи линии. Да, но параметърът 'рейт' се вижда добре, и стойността му в началото е над 800, после намалява до 270 и заедно с това се открояват и линиите. Е, гледаме този параметър, ако не се виждат линиите, в случай, че честотата на часовника е далеч от нужната.
Между другото, точно така трябва да постъпим и с анкерен часовник, ако регулирахме такъв - сиреч - няма значение какъв е ходът, логиката винаги е такава... Та затова казах в предното си, краткото съобщение, че такъв проблем, специално със съветски електромеханични часовници, просто няма... Който има виброграф, се предполага, че трябва да знае и как и за какво да го използва...

Потребителски аватар
RetroWatches
Новобранец
Мнения: 16
Регистриран: 01 01 2018, 19:57
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Ревю: Настройка на електромеханичен механизъм 65181

Мнение от RetroWatches » 14 06 2019, 16:14

За тези, на които ще им бъде от полза..

Препоръчваме съветската книга, за ремонт на електромеханични голяморазмерни часовници от Л.В.Шамонова.
Освен описание на механизмите, в книгата са дадени точноте стойности на електронните елементи, заедно с точните им стойности. Подсещаме за това, защото от време на време има въпроси за стойности на кондензатори или брой навивки за импулсните бобони..
Тя може да се изтегли от много места в Русия и България, включително и при нас: "Ремонт крупногабаритных электронно-механических часов и будильников, 1981 - Л.В. Шамонова"


Ако пък на някой му е интересно да види нашите заснети клипчета ето..

Клип 1:[youtube]https://youtu.be/w0Pkz3pCKt8[/youtube]

Клип 2:[youtube]https://youtu.be/1n7eBiav17o[/youtube]

Клип 3:[youtube]https://youtu.be/xKvLWXH12WY[/youtube]

Отговори

Върни се в “Механизми”