Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
Отговори
Потребителски аватар
linux
Активен
Мнения: 252
Регистриран: 01 07 2020, 12:20

Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от linux » 18 04 2021, 20:27

Привет на всички- ще започна като каже, че дълго време съм се интересувал от Ориент- защо са по-евтини, какви механизми ползват, защо нямат части. Последното доста ме притесни и ме заинтересова, понеже всеки часовникар много обича Ориентите и се чудех как при липса на механизми за смяна? Сега си мисля, че навързах някаква интересна информация и си извадих разни изводи, които обясняват доста неща. Това разбира се е мноята не до там информирана гледна точка и ще се радвам да изкажете своята гледна точка, като цяло вярна ли е информацията и ако не да ми кажете колко много греша :))


Като всяка интересна история ще започнем с размит увод, като в случаят той е от сайта 17jewels, които ще ползваме за инфо по темата:
In the past, especially between 1930 and 1970 more than 10.000 different movements were made, some in a million copies. The advent of the quartz watch in the 1970 terminated that impressive series, and the greatest part of those movements has not existed for a long time.

Винаги ми е било интересно как швейцарските механизми се свеждат до ЕТА 2824 и ЕТА 7750, може би други вариации на 2824 с ден от седмицата(2836), ръчно навиване(2804) и т.н.
В най-добрият случай може би бутнат дизайн на ротора и други магарии, като променят имено на калибъра подобно на Хамилтън и други.
Разбира се има и компликации, но те са по-екзотични и скъпи. После идват и 2824 на стероиди, а именно под варианта 2892...натам са инхаус гъзариите.
И така имаме едно и също нещо под формата на 2824 и 7750, а останалото е леки модификации на тази база. Колко скучно от страна на швейцарците...а виж ги ти японците, то не са Seiko 7s26,NH35, Miyota 8203/8205, Orient F6922,F6724,F6722 и т.н. то богато разнообразие...да ама не :shh:
За сейко се знае много: най-продавани и престижни, части много, документации и т.н. За Ситизен/Мийота също се знае много, ако не за друго, то защото като цяло ползват един механизъм- 8203/8205, другите им механизми(с компликации) по-скоро са екзотика(така май е и при Сейко, макар че там продават повече и вероятно както всички просто добавят нещо на база масовите си движения).
И след този масивен увод идва същинската тема- Ориент. След абдикирането на гиганта Ситизен от механиката Сейко стават дефакто високият и среден клас японска механика(не съм много сигурен за историята, така че нека тези, които са живели по-близко до тези времена да ме поправят :) ).
И тук идват Ориент- евтини, дават повече от всичко на по-ниска цена от Сейко, часовникарите винаги ги хвалят, но няма нито официални части, нито документация...
Какво толкова потайно може да има в тези Ориенти? Всъщност оказва се, че подобно на швейцарците- японците имат само един-два основни механизми и са преименувани под различни имена...главната разлика със швейцарците е по-простия строеж и ниска цена.
Като цяло от Ориент имаме f6922,f6724,f6722- в зависимост дали имат ден и дата. Като са ъпгрейд на стари Ориентови механизми подобни на тези в сейко 5-тиците:
https://calibercorner.com/orient-caliber-f6724/ 6724 на 48743
https://calibercorner.com/orient-caliber-f6922/ 6922 на 46943
Нека разгледаме 46943:
https://17jewels.info/movements/o/orient/orient-46943/
Изглежда е копие на Сейко 4206 с различни размери, а по-късната версия на същият механизъм силно напомня за Ситизен 8203 :)
И предвид, че, когато Сейко измислят Diashock от Ситизен бързат да направят свое копие/вариант под формата на Parashock може да се каже, че технологиите бързо се оеднаквяват между всички японци.
Отделно предвид, че Ориент окупират евтините часовници и дават много по-ниски цени от Сейко става ясно, че няма да губят никакви пари в R&D, ако има нещо работещо наготово, което да заемат от Сейко :)
Вероятно кварцовете им също са копия на Сейко, а при Мийота не знам как е...
Което ще рече, че ако всичко това е вярно вече спокойно можем да знаем какво има е един Ориент, защо е по-евтин от Сейко и евентуално да се намират много повече части от други механизми...

Друга тема, която ми се иска да повдигна е дълготрайността на механизмите. Имам познат, който ползва вече много години Ориент тристар, бие го докато стъклото се надраско до нечетимост и тогава го обслужва. Работи идеално и изглежда запазен. Друг земеделец от много години има Ориент, не го сервизира и макар да дава огромни разлики си върви...из форума съм чел и за Сейко 5 дето вървят 50 години като цяло без сервизиране.
Та като цяло самите механизми са си много надеждни и главните оплаквания са от пластмасовите части, които изглежда се свеждат до дей-дейт компликациите. Тоест ако се вземе Ориетн без ден и дата или ако има аналог и от Сейко, то имаме един евтин часовник, който може да се даде през поколенията, а не да трябва да ходим при 6R семейството на Сейко или ETA 2824 за тази цел. И ако са подобни скъпите им с евтините механизми, то би могла да се вземе и метална част от скъпият механизъм и да се сложи на евтиният :)
Offtopic: покажи
 • Nothing true is popular, nothing popular is true.
 • I'm not interested in preserving the status quo; I want to overthrow it.
 • The price of anything is the amount of life you exchange for it.
 • It is just as difficult and dangerous to try to free a people that wants to remain servile as it is to enslave a people that wants to remain free.
 • Fuck motivation- discipline!
 • Simplicity is divinity.
 • Just create, don't be perfect.
 • Have less. Be more. Do more.
 • A nation is born stoic and dies epicurean.
 • If passion is driven by energy and emotion, purpose is driven by reason.
 • If you skillfully follow the multidisciplinary path, you will never wish to come back. It would be like cutting off your hands.
 • There is no religion higher than truth.
 • The fact is that a man who wants to act virtuously in every way necessarily comes to grief among so many who are not virtuous.
 • All courses of action are risky, so prudence is not in avoiding danger (it's impossible), but calculating risk and acting decisively. Make mistakes of ambition and not mistakes of sloth. Develop the strength to do bold things, not the strength to suffer.
 • A government which does not trust its citizens to be armed is not itself to be trusted.
 • Rome remained free for 400 years and Sparta 800, although their citizens were armed all that time; but many other states that have been disarmed have lost their liberties in less than 40 years.
 • Най-важни са знанията, които ни направляват по житейския път.
 • Потенциалният успех на прогресивния е бъдещ провал за обикновения човек.
 • Самотата сред посредствени хора е триумф на разума.
 • Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
 • Мъж без брада, жена с мустаци заслужава.
 • За срам на дедите си, сме не народ, а комерсиална мърша.

tweeg
Активен
Мнения: 196
Регистриран: 04 04 2011, 16:58

Re: Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от tweeg » 19 04 2021, 09:09

Според мен търсиш под вола теле.
linux написа:
18 04 2021, 20:27
Винаги ми е било интересно как швейцарските механизми се свеждат до ЕТА 2824 и ЕТА 7750,
То по тази логика ДВГ се свеждат до бензинов и дизелов. Да видим дали електричките ще направят с колите тояа, което направи кварца с часовниците.
linux написа:
18 04 2021, 20:27
Какво толкова потайно може да има в тези Ориенти?
Ориент не продават "навънка", затова няма документация. Сейко и Мийота това им е бизнес и естествено трябва да изкарат и документация какво продават.

Що се касае за цената не мисля, че механизма е определящ за нея. Вярно че на по-скъп часовник се слага по-висок клас механизъм, ама ако погледнеш цената на един примерно NH36, надали тя е оправдания за цени на часовници от по 1000 лева при някой брандове.
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Garmin Swim, Garmin Fenix 3
Orient Triton

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 927
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от Puzo » 19 04 2021, 11:08

Имам доста по-скъпи механизми от Ориентските. 2824 нямам, но не е и нужно! Имам 2893-2, който е прекрасен механизъм, но доста капризен! И Валжу имам, който също е прекрасен, точен и класен механизъм, но доста капризен!
Та 46941 старият работен кон на Ориент е велик механизъм! Що не беше съсипан моя дълги години и след профилактика, преди 2-3 години, амплитудата беше 290 градуса! Сега едва ли е много по-различно, защото извадя ли го от кутията, работи перфектно!30 годишен + часовник, чийто никакви части никога не са сменяни! Това е положението!
Имам и друг Ориент 46Е40, същият супер работен кон. Същият механизъм, само че с цял ден. Въобще не бих ги сменил за новите механизми на Ориент! Ама въобще! Само защото имали хак и ръчно навиване. Аххх, какъв кеф, много губя! :)) :))
Имах преди време Тисо с 2824, ами не бях доволен от точността... Не знам, нещо ме отблъсна в механизма, предубеждение, може би...
2893, както казах е друга бира, харесвам го! :)
П. С. Бяха ми казвали, че купя ли си по-скъпи и реномирани часовници, моментално ще забравя тия прости Ориенти, които ги хваля... :))
Ами интересно, че вече няколко години, нищо подобно не се случва, даже е обратното! Още повече ги заобичам Ориентите! ;) ::drinks::
П. С.2 Забравих да спомена за СеЙко механизмите впечатленията си, но те са подобни като за Ориент. Особено за 4R35b, 7019 и 7009!
КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП! ;)

Потребителски аватар
linux
Активен
Мнения: 252
Регистриран: 01 07 2020, 12:20

Re: Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от linux » 19 04 2021, 14:58

tweeg написа:
19 04 2021, 09:09
Ориент не продават "навънка", затова няма документация. Сейко и Мийота това им е бизнес и естествено трябва да изкарат и документация какво продават.
Да вярно...вероятно и затова ЕТА и Ронда механизмите имат толкова добра документация.
Offtopic: покажи
 • Nothing true is popular, nothing popular is true.
 • I'm not interested in preserving the status quo; I want to overthrow it.
 • The price of anything is the amount of life you exchange for it.
 • It is just as difficult and dangerous to try to free a people that wants to remain servile as it is to enslave a people that wants to remain free.
 • Fuck motivation- discipline!
 • Simplicity is divinity.
 • Just create, don't be perfect.
 • Have less. Be more. Do more.
 • A nation is born stoic and dies epicurean.
 • If passion is driven by energy and emotion, purpose is driven by reason.
 • If you skillfully follow the multidisciplinary path, you will never wish to come back. It would be like cutting off your hands.
 • There is no religion higher than truth.
 • The fact is that a man who wants to act virtuously in every way necessarily comes to grief among so many who are not virtuous.
 • All courses of action are risky, so prudence is not in avoiding danger (it's impossible), but calculating risk and acting decisively. Make mistakes of ambition and not mistakes of sloth. Develop the strength to do bold things, not the strength to suffer.
 • A government which does not trust its citizens to be armed is not itself to be trusted.
 • Rome remained free for 400 years and Sparta 800, although their citizens were armed all that time; but many other states that have been disarmed have lost their liberties in less than 40 years.
 • Най-важни са знанията, които ни направляват по житейския път.
 • Потенциалният успех на прогресивния е бъдещ провал за обикновения човек.
 • Самотата сред посредствени хора е триумф на разума.
 • Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
 • Мъж без брада, жена с мустаци заслужава.
 • За срам на дедите си, сме не народ, а комерсиална мърша.

Потребителски аватар
linux
Активен
Мнения: 252
Регистриран: 01 07 2020, 12:20

Re: Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от linux » 19 04 2021, 15:05

Puzo а с какво новите са по-ненаджни от старите и всъщност върху тях ли са базирани или са изцяло нови и просто заемат същата ниша?
Доколкото разбирам новите са на база старите, но с добавни още части, което разбира се би довело до малко по-голяма ненадеждност, като за сметка на това вече има по-модерни лубриканти и би трябвало да държат по-дълго без профилактика?
Лично за мен часовник без хак и със секудна стрелка е безполезен като мъжки зърна :-D дори не само, а и пречи, тъй като винаги е с 15-20 секунди неточен, не се подравнява с другите стрелки на кръгла минута и т.н. , вече ако няма секундна стрелка няма проблем :)
Също ми е интересно за старите им механизми дали са ползвали пластмаси за дей-дейт и ако да изкравали ли са десетилетия?
Интересно ми е и за Ситизен/Мийота, които не съм бил роден като са се занимавали усилено с механика :lol:
Offtopic: покажи
 • Nothing true is popular, nothing popular is true.
 • I'm not interested in preserving the status quo; I want to overthrow it.
 • The price of anything is the amount of life you exchange for it.
 • It is just as difficult and dangerous to try to free a people that wants to remain servile as it is to enslave a people that wants to remain free.
 • Fuck motivation- discipline!
 • Simplicity is divinity.
 • Just create, don't be perfect.
 • Have less. Be more. Do more.
 • A nation is born stoic and dies epicurean.
 • If passion is driven by energy and emotion, purpose is driven by reason.
 • If you skillfully follow the multidisciplinary path, you will never wish to come back. It would be like cutting off your hands.
 • There is no religion higher than truth.
 • The fact is that a man who wants to act virtuously in every way necessarily comes to grief among so many who are not virtuous.
 • All courses of action are risky, so prudence is not in avoiding danger (it's impossible), but calculating risk and acting decisively. Make mistakes of ambition and not mistakes of sloth. Develop the strength to do bold things, not the strength to suffer.
 • A government which does not trust its citizens to be armed is not itself to be trusted.
 • Rome remained free for 400 years and Sparta 800, although their citizens were armed all that time; but many other states that have been disarmed have lost their liberties in less than 40 years.
 • Най-важни са знанията, които ни направляват по житейския път.
 • Потенциалният успех на прогресивния е бъдещ провал за обикновения човек.
 • Самотата сред посредствени хора е триумф на разума.
 • Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
 • Мъж без брада, жена с мустаци заслужава.
 • За срам на дедите си, сме не народ, а комерсиална мърша.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2070
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Нека разпънем малко локум отностно японските механизми и да видим еднакви ли са

Мнение от Seikosha » 22 04 2021, 19:51

Една безотговорна тема, с грешни изводи и тотална липса на часовникарска култура. Елементаризиране и изкривяване на фактите. Много жалко. Вместо да разстегнем локуми,по-добре да е сивото вещество. Особено последният пост е леко безумен. Очайвах някой да вземе отношение, но явно пак Кумчо Вълчо трябва да ви подсети, че писаното остава и умни хора които четат от цял свят - умират от смях.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Отговори

Върни се в “Механизми”