Точност на механичен часовник
- SLAYER
- Маниак
- Регистриран: 19 06 2010, 01:49
Re: Точност на механичен часовник
Ако не е тайна колко платихте за лиценза на софтуера - watch-o-scope.

-
- Почитател
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Към 50 долара. Предполагам, че все още си е толкова на сайта им. Има инструкции как да си направим усилвател, който аз финтирах с лаптопа и звуковата карта.
Със сигурност нов виброграф е доста по-добре (главно заради микрофона и поставката), но на мен ми е кеф да се занимавам и главоблъскам.
-
- Почитател
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Благодаря! Супер си е! Не съм го проверявал за точност, но за бърза проверка и корекция "на крак" изглежда перфектен.
- SLAYER
- Маниак
Камбуров написа: ↑20 01 2022, 19:53Към 50 долара. Предполагам, че все още си е толкова на сайта им. Има инструкции как да си направим усилвател, който аз финтирах с лаптопа и звуковата карта.
Със сигурност нов виброграф е доста по-добре (главно заради микрофона и поставката), но на мен ми е кеф да се занимавам и главоблъскам.

- SLAYER
- Маниак
Последна промяна от SLAYER на 30 01 2022, 10:56, променено общо 1 път.

- Pijomir
- Маниак
- Регистриран: 06 03 2018, 09:55
Много сериозно си се заиграл ми се струва... 

„Времето е наркотик, много от него убива.“
„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“
- SLAYER
- Маниак
-
- Активен
- Регистриран: 04 04 2011, 16:58
Изчакай примерно 6 месеца и тогава пак проверка, ама през тези 6 месеца да цъка часовника.
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Garmin Swim, Garmin Fenix 3
Orient Triton
CASIO GW-M850
Orient Triton
- SLAYER
- Маниак
чакам вече една година
Последна промяна от SLAYER на 31 01 2022, 18:41, променено общо 1 път.

-
- Активен
- Регистриран: 04 04 2011, 16:58
Ако настройките си ги правил преди 1 година, от тогава не си го "бъзикал" и е работил през това време, а не е стоял в шкафа - евала!
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Orient Triton
CASIO GW-M850
Orient Triton
- Bo Song
- Почитател
- Регистриран: 24 05 2018, 11:55
Мдааааа. Потвърждавам. По-нагоре в темата има нагледни доказателства за думите на колегата SLAYER.
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
А, добре си е колегата, това е нищо. Поне пише на вибрографа какво е направил и какво става. Нищо, че е в статично положение. Ами ако почне да го прави часовника на слух и то в динамика на ръката, как си требе? То няма друг начин на собствената ръка

Там е така

Това нашето с часовниците и вибрографа е лесно

С грамофона винила и музиките и изобщо аудиото, по леките болестни състояния се достигат бързо и неминуемо, примерно да си намразиш любимото парче, на което настройваш дозата и грамофона, или системата и кабелите, со се грамофона, всичките усилватели и тонколоните. И да не искаш и да минаваш покрай тях. В това се включва даже и изхвърляне на грамофона, усилвателите, бангийте и тонколоните навън. По тежките състояния са описани в съответната медицинска литература.
Така че с часовниците може да постигнем същото. След малко тренировки с вибрографа и на слух, слагаш си часовника на ръката и започваш да си го носиш нормално. Единственото, което трябва да направиш, е ухото да ти е на часовника на ръката и да го следва, докато се движиш. Няма страшно, гледката не е по необичайна, отколкото на някой, който се гъзи и си настройва дозата на грамофона с часове. Нататък е лесно: Аха, ето отиде на +3 сек. А, сега е -2. Симетрията отиде на 0,2, ама сега е добре. Значи е супер. Или: айдее, къде пък отиде сега на +14? Какво ми излиза от ритъм пък сега?
Лошото е, че след малко пак искаш да провериш и почваш пак да си слушаш ръката с главата надолу, или под ъгъл. Няма страшно, никой няма да обърне внимание, и без това другите крачат, като си гледат в телефоните, което също е подобно и интересно явление, ако не беше съвсем обичайно.
- SLAYER
- Маниак
phil05 - Отново се написал интересни и любопитни неща. До сега не е ставало дума, но имате голям житейски опит и познания, може да се научат много интересни неща от вас.
Преди години в моя град имаше няколко опитни часовникари, който на слух успяваха да настройват механизмите, но за съжаление тези хора вече ги няма.
Преди години в моя град имаше няколко опитни часовникари, който на слух успяваха да настройват механизмите, но за съжаление тези хора вече ги няма.

- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Пошегувах сеSLAYER написа: ↑02 02 2022, 12:18phil05 - Отново се написал интересни и любопитни неща. До сега не е ставало дума, но имате голям житейски опит и познания, може да се научат много интересни неща от вас.

Старите вибрографи бяха не случайно със звук и тракаха тик-так. Не знам колко старите часовникари са познавали точност и отклонение от честотата, но симетрията на хода и нестабилен и неравномерен ход са ги чували със сигурност. Гледах преди години на Солунска възрастния майстор, как като го сложи на вибрографа и поклати глава. Като го обърне вертикален също. А най интересно беше какво почва да се препъва и да става неравномерно тракането, докато го обръща и докато се успокои хода. То същото става непрекъснато и на ръката, но май не го гледаме много.
И естествено чува веднага как някои часовници се препъват повече и по - дълго, а други по малко и се успокояват по бързо. Това също му е важно на майстора за състояние и качество на механизма, освен какво показва неподвижен, след като си е стабилизирал хода. Това най общо, доколкото съм успял да разбера нещо, докато зяпам, беше ми интересно.
- Pijomir
- Маниак
Crepas PLONGEUR регулиран от производителя:

Колегата, от който го купих, е имал подобни отчитания.
Носи се по 11-12 часа и почива с циферблата нагоре.

Колегата, от който го купих, е имал подобни отчитания.
Носи се по 11-12 часа и почива с циферблата нагоре.
- Pijomir
- Маниак
Днес беше доста активен ден - търчим с детето в Балкана... Явно затова съм на -.
Много ми е приятно с този часовник.

Много ми е приятно с този часовник.