За "разработването" на механизмите

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
chezz
Активен
Регистриран: 12 04 2011, 11:33

Re: За "разработването" на механизмите

Мнение от chezz » 03 09 2022, 20:11

След почти 6 години, да се опитаме да разработим темата.
На въпроса - от няколко дни се фукам пред който ми се изпречи, с един Пагани, хомаж на Rolex Oyster Perpetual. Часовникът е чисто нов, с механизъм на Сейко - NH35A. Или поне така пише.
Въпросите са два: в момента (след 3-4 дни) часовникът ми дава постоянно отклонение +2,5 с/д.н.?!?! Не знам какво да очаквам след месец? Някак си не очаквах да тръгне така ...
И другото - на Андроид приложение установявам, че т.н. beat error е 1.8 И това ми е неочаквано. Дали се променя за времето на разработката този показател или ще остане същият. Това по принцим не ми е важно, ако часовникът ще продължи да дава отклонение в рамките на COSC, но съм любопитен.

Потребителски аватар
negat1ve
Маниак
Регистриран: 23 02 2010, 17:20

Мнение от negat1ve » 03 09 2022, 21:00

Малко по-популярните в Алиекспрес регулират механизмите след асемблиране на часовника, предполагам Пагани също и оттам малко по-доброто отклонение в началото. Какво ще бъде след време като отклонение и beat error божа работа, но ако не падне отвисоко или нещо подобно ще останат същите или ще се влошът съвсем малко. Смяна на сезоните (температура), нередовно носене/навиване, позицията в която се оставя часовника в покои когато се сваля и т.н. са фактори който също оказват влияние.
Удоволствието от ниската цена преминава бързо при ниско качество!

chezz
Активен

Мнение от chezz » 03 09 2022, 21:55

Благодаря за включването! С факторите, общо взето съм запознат. Проблемът е, че много, много отдавна не съм имал чисто нов механичен часовник и "разработването" му, ми е функция странна и непозната. Ясно, че след месец ще се разбере, но това отклонение ме шашна и провокира чисто и неподправено любопитство. Мога да регулирам и двете оси, но ме интересуваше, с разработването, дали се променят показателите.

digitalundgrd
Напредващ
Регистриран: 23 01 2021, 14:00

Мнение от digitalundgrd » 10 09 2022, 12:47

Колкото и абсурдно да звучи, най-добре настроеният ми механичен часовник беше и най-евтиният - Pagani Design Batman GMT. От кутията даваше +- 1 секунда на 24 часа!

chezz
Активен

Мнение от chezz » 15 09 2022, 22:29

Ще става все по-малко абсурдно. Пагани се развиват, стават по-добри и в настройка и във финиш, и то с бързи темпове. Нищо, че правят реплики. Те на стари лаври няма как да лежат. Иначе не дочаках да мине месеца, оправих "грешката", регулирах движението, докарах го на около -1 с/д.н. Да видим докога ...
Вероятно последният въпрос, който ще си задам преди да се "преселя", е как може човек да си вземе часовник и да не му пука дали върви точно. Имам часовник без трета стрелка и минутни индекси. Държа и той да цепи секундата ... Вярно, часовниците се превърнаха в аватар, чесалка на его, аксесоар ... На Джейкъб и Ко продуктите, даже трябва да им се измисли друго име. Ноооо, времето трябва да е точно. Като всичко останало.
Както и да е, ускорих разработването ...

larana
Новобранец
Регистриран: 01 10 2016, 17:02

Мнение от larana » 04 10 2022, 15:44

А при мен положението е следното. Имам Фредерик Констант със Sellita sw200. От както го закупих като нов избързваше на горна граница +15сек. На третата година след разговор с Гюлиян, че може да го прецизират, го дадох за пълна профилактика. Два пъти го калибрираха и при двата пъти вече е в другата крайност -15сек. Друг ми е въпроса обаче. Отскоро съм с един кварцов Ситизен H800 и автоматичния го оставих в чекмеджето. Какво да очаквам като го сложа примерно след месец-два, пак ли ще се разработва или?
Последна промяна от larana на 04 10 2022, 18:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 04 10 2022, 16:40

... или божà работа,
най-общо нищо няма да му стане от малко почивка
Ако обаче има магнити в чекмеджето,или наблизо,ще има да чакаш да се разработи

chezz
Активен

Мнение от chezz » 24 10 2022, 20:19

И така NH35A се "успокои" след около 45-50 дни работа. Бих казал че съм доволен от механизма. Регулирането през този период, разбира се е безсмислено и по-скоро вредно. Сега на ръката дава устойчиво отклонение, на навивачката друго, но пак устойчиво. Бях тръгнал да го продавам, но с тези около -1 с./д.н. не ми се ще. Изглежда добре, върви добре ... какво повече!

Потребителски аватар
Pijomir
Маниак
Регистриран: 06 03 2018, 09:55

Мнение от Pijomir » 25 10 2022, 16:15

От моя скромен опит съм разбрал, че да се очаква голяма промяна след "разработване" е неоправдано. Всичките ми нови часовници са имали промяна най-много от секунда. Които не са ме кефили, съм ги носил да ги регулират... И те така... :)
„Времето е наркотик, много от него убива.“
„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“

chezz
Активен

Мнение от chezz » 25 10 2022, 17:20

Не знам как ще понесе студените месеци. Две неща ми направиха впечатление - че микроскопично побутване на рамото на баланса, дава голяма промяна в движението. Говоря за много по-малко от милиметър, микрони някакви. И че най достоверно при меренето на хронограф или приложение, е когато часовника е ориентиран с 8 ч. нагоре и накалон приблизително 60-70 градуса. Така показанията са най-близки на 24 ч. реално отклонение. Поне при моят начин на употреба.

Потребителски аватар
Bojo
Напредващ
Регистриран: 20 11 2012, 23:43

Мнение от Bojo » 19 02 2023, 19:36

Онзи ден стана дума за настройка и гонене на точност .. за мен лично си е излишна фикс идея, при положение че кварц и радио-синхроните са очебийна алтернатива. /Не че не съм ходил и аз да ръчкаме с пръчка и виброграф/
Затова и сигурно от Суоч "решиха" проблема, като махнаха регулаторите на всичко що е Powermatic :lol:

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 19 02 2023, 22:14

Powermatic 80

Изображение

Изображение

Те като видяха, всички ги махнаха регулаторите, всичко що е Патек, Ролекс, Омега, Гранд Сейко 9SА5... ;)

Отговори

Върни се в “Механизми”