Стара Омега, търсим механизъм, части...

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
Отговори
MalkoPere
Новобранец
Мнения: 1
Регистриран: 23 01 2024, 14:58

Стара Омега, търсим механизъм, части...

Мнение от MalkoPere » 23 01 2024, 15:12

Здравейте, колеги. Неотдавна си взех една омега, по сериен номер излиза година на производство 1916. Търговецът ми я продаде с много добри думи - всичко му е наред, само има проблем при коронката нещо,ако нещо стане ще го върнеш. Мина се не мина време, всех го от куриера, занесох го при часовникар - липсващи части... няма тиражна плочка, лост и яйчен на тиражния лост. Ужас! Свързах се с човека, не иска да ми върне парите - оставам с вързани ръце, трябва да го оправя.

Това беше историята, ето и проблема - нямам идея какъв е механизмът, той е от джобен преправян, красив после слаган циферблат, затова го и взех реално, но не мога да се ориентирам по механизма няма номер освен серииния, затова се обръщам към Вас. Ако някой има идея какъв е, къде има части, има ли някой въобще такива - много ще съм благодарен! Размерите на касата са: 43мм без коронката,височина 0.8 мм без стъклото, което е леко изпъкнало.

Ето и малко снимки:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Kostabo
Маниак
Мнения: 1031
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Стара Омега, търсим механизъм, части...

Мнение от Kostabo » 23 01 2024, 21:13

Здравей и добре дошъл! Хубави въпроси задаваш, трудни и правилни, на правилното място! Времето обаче си объркал. Трябваше да питаш, преди да купуваш... Накратко, прецакали са те! Ще опитам, да дам отговор на някои от въпросите ти, но не съм сигурен, че отговорите ще ти харесат. Него време, не е имало поточни линии и всичко се е правило на ръка, така че дори и да намерите същият механизъм, което ще е трудно и скъпо начинание, частите няма да съвпадат идеално. Ще трябва напасване, преправяне и най-вече грамотен часовникар, на който да му се занимава с казуса, а това не е евтино. Другият вариант на уравнението, в което отново дейно участие заема въпросният часовникар, е изработване на липсващите части. Тук майсторът трябва да има познания за съответните метални сплави, тяхното закаляване и полиране в последствие. Естетическата стойност на проекта е спорна, но да кажем, че на теб ти харесва... Според мен, не си струва-лично мнение. Съжалявам... Поздрави.
Тука е така...

nevenbekriev
Маниак
Мнения: 868
Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Местоположение: Варна

Re: Стара Омега, търсим механизъм, части...

Мнение от nevenbekriev » 24 01 2024, 09:42

Нещата не са толкова черни...
Точно тези части ще паснат без преправяне, стига да се намери донор. Не е толкова трудно. Калибърът вероятно е 17LB, но е добре да покажеш как изглежда под циферблата, за по-сигурно. За циферблата не могат да се намерят подходящи думи, ще е по-добре да си отпечаташ на ново картонче без такива снимки, че не мога да се въздържа...

Kostabo
Маниак
Мнения: 1031
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Стара Омега, търсим механизъм, части...

Мнение от Kostabo » 24 01 2024, 12:54

...то циферблата, ако беше само... С мед да го мажеш! Погледни стрелките, касата, коронката! Патентите са запоени.
Тука е така...

Отговори

Върни се в “Механизми”