Oris calibre 400

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
Отговори
Necev
Новобранец
Регистриран: 19 08 2021, 17:04

Oris calibre 400

Мнение от Necev » 16 11 2022, 22:32

Какво Ви е мнението за калибър 400 на ORIS

blr
Маниак
Регистриран: 12 05 2012, 15:43

Re: Oris calibre 400

Мнение от blr » 17 11 2022, 23:11

Положително.

Morss
Напредващ
Регистриран: 16 11 2021, 17:47

Мнение от Morss » 10 07 2023, 16:59

Здравейте,

Щях да пускам точно такава тема, защото съм се замислил да купя тои модел -

Изображение ,

добре, че видях , че вече има такава...
В интернет попаднах на (поне за моите разбирания)- доста изчерпателно и полезно ревю (на механизма, не на часовник с такъв механизъм)

https://professionalwatches.com/oris-ca ... cal-review/

За незапознатите ще маркирам (рекламираните) предимстава на механизма:

1. Изцяло инхаус разработка. Първа за Орис след доста много години.
Offtopic: покажи
Старите Орис механизми са от една друга епоха и нямат нищо общо със съвременните часовници.
В интерес на истината те работят доста прецизно,но за съжаление нямат канъни на анкера. Когато заносох такъв на един часовникар запрофилактика - отвори го, каза, че е евтин часовник - така ги били правили едно време и изобщо не пожела да го вземе.
2. 120 часа енергиен запас на автоматиния калибър след пълно навиване (, което си е много по всички съвременни стандарти)
Постигнато е с 'двойни барели' т.е. две отделни пружини всяка осигуряваща 2,5 дни запас на мощността

3. много висока точност на работата -3/+5 секунди на ден. Adjusted in 5 positions (надпис гравиран върху механизма)
- Официално афиширана от производителите. За сравнение Сейко (не Гранд Сейко) гарантират скромите + 25 / - 15 seconds at normal temperature range (Between 5°C and 35°C ),а съвременните модели на Восток (Чистопол - примерно калибър 2416) са с -20+60 сек/ден, (В интерес на истината, точността на Востоците може да се регулира до почти хронометрична,но това е друга тема, а вероятно и въпрос на късмет)

4. 10 години гаранция на чаосвниците с този механизъм (след регистрация в Myoris), което също си е не малко.За сравнения (поне според магазин Gulyan)
гаранцията на новия Longiness Ultrachgron е само 2(???) години. А на всички сертифицирани по COSC Тиссот е едва 3 години
5. Конструиран с 30 антимагнитни компонента. надвишава нормите, изисквани от усъвършенствания антимагнитен стандарт ISO 764.
+++

И така накратко в статията (интернет връзката от по горе)

пише, че

а) потребителите се оплакват че обещаният 120 часов резерв не е реален. Според автора на статията причина (за оплакванията, а не че наистина не отговаря на рекламата си) е в
-> еднопосочната навиваща система (unidirectional winding system; winding in one direction and idling or “free-wheeling” in the other direction.)
-> тежестта на маховика (oscillating weigh) е относително малка ( има снимка съпостявяща Oris 400 с ЕТА 2428 в статията)
Същевременно авторът на статията посочва, че при пълно навит часовник на ръка (изисква поне 100 врътки на коронката при ръчнонавиване или ежедневно носене поне 5 дни с активно движение на китката. Ако се носи няколко дни и след това остави един ден запасът пада)

б) Проблеми с минутната стрелка - подскача при прибиране на коронката след сверяване
- Доста неприятно явление, което (в различни вариации) се среща ипри други (по-бюджетни обаче часовници)

After meticulously setting the time, making sure that all the hands are in sync, only to have the minute hand jump can be infuriating.

Според статията Орис твърдят че това е породено от спецификата и дизайна на механиза и можело да се избегне ако леко се завърти коронката на обратно (без да рзметсва показанията) преди прибиране.
Доста разочароваща новина за тези пари - мен ако питате...

В статията има техническо обяснение, което не се наемам да преведа + карди/ илюстрация към обяснението.

This is a result of the engagement of the intermediate setting wheels. On most watches when you pull out the crown the sliding pinion moves straight in to engage with the setting wheel, or it may swing in, but on an arc that transects the center of the setting wheel’s axis of rotation (red circle). In this watch the arc is too shallow and the intermediate setting wheel swings in on an arc that transects the teeth of the setting wheel (blue circle) which causes the wheel to rotate as the two wheels engage or disengage

Този проблем, според автора на статията не износва механизма и може да се заобиколи - Once you get in the habit of turning the crown slightly backward this problem won’t even bother you at all.

Като цяло отзивът за механизма е много позитивен (нависимо от 'дребните.,но приемливи недостатъци) + лично за мен бе интересна закачката, че даже е предвидена възможност часовникът да се обслужва и след като му изтече гаранцията :)

From the watchmaker’s perspective, it even looks like they designed the caliber 400 with after-sales service in mind. Often brands don’t think about what will happen when the watch needs to be serviced, but in this case, it is apparent that the needs of the watchmaker were considered.

Надявам се да съм бил полезен

ivaylo stamenov
Напредващ
Регистриран: 06 03 2016, 15:38

Мнение от ivaylo stamenov » 17 02 2026, 21:28

Да повдигна старата тема, че да не се набута някой с този механизъм - еднодневка!
Купувам си Орис с въпросния инхаус механизъм - използван.
Малко спонтанно и прибързано, че се влюбих в синия му sunburst дайл и син безел..., а и съм /бях/ фен на Oris.
Бях впечатлен от рекламните лакърдии на Орис какъв революционен механизъм е това.
120 часа резерв, точност по-висока от на COSC, обслужване през 10г. Силициеви части, които не се износвали
/адски еврини за производство :wink: /антимагнетизъм и тн. прекрасни неща...
Часовника - като нов, пълна комплектовка.
Оглеждам на бързо в колата с продавача и купувам.
След по-обстоен оглед вкъщи забелязвам че на задното стъкло, от вътрешната страна има едва забележими малки петънца, радиални, все едно ротора е опирал същите ги има на огледално на ротора като мине от там. Забелязвам и много леки следи от отваряне на часовника, които не видях при покупката.
Часовника бърза с около 20сек на денонощие.
Изтърпях няколко дена - акъла ми все в петънцата на задното стъкло и неточната работа.
Дразнещото прескачане не минутната стрелка при сверяване с по 4-5 мин когаго се вкарва или изважда коронката не ми пречеше, защото си има начин да се избегне.
Проблем, за който и Орис си признаха и казаха как да лъжем дразнещия недостатък. Така си било нормално. :crazy:

Понеже съм си регулирал не 1 и 2 часовника и съм постигал завидни резултати /например NH35 вече над половин година ми държи +3сек на 5-6дни/ си викам ще го отворя, и без това е отварян вече, ще му почистя стъклото и ротора. И ще го регулирам леко.
Чист техничарски сърбеж в ръцете...
Същото зацапване имаше и по самия ротор отговаращо на петната на стъклото.
Имам всякакви инструменти, защото се занимавам с ремонт на фина геодезическа техника и имам умения да пипам фино, да почиствам малки лещи и призми...
Имам и виброграф, на телефона, но работещ много точно сравнен с професионален и отговарящ на реални засичания.
Часовника в различни позиции дава до +18, +20 сек, и beat error 1 до 1.2-1.3 с доста грапава и вълнообразна графика.

Отварям почиствам, регулирам и докарвам beat error до 0.2-0.3 и около +8 сек на различни позиции. Почистих си петънцата, силиконче на оплътнението, затварям.
Меря на затворено - beat error си държи 0.2-0.3 във всички позиции, обаче +8, +9 сек ме дразни.
Вместо да мирясам след 2-3 часа , по нощите слизам в работилницата и решавам, че ще го правя хронометър. ::crap::
Най-голамата грешка....! ::crap:: ::crap:: ::crap::
Едно грешно движение - късно, уморен ....изплесна ми се инструмента между пръстите и закачих баланс спиралата.
Резултат - съсипана спирала.
Мъчих да я наместя - осрах я тотално. Все пак силно се надцених, не съм часовникар, нямам и чак толкова специализирани инструменти.
Силно бесен на себе си, затварям....
На другия ден звъня на официалния сервиз, обяснавам ситуацията и искам да си платя ремонт, извън гаранционен, като ми се смени целия баланс модул - мост, колело със спирала. Излиза целия на 2 винтчета.

Отговор от официалния сервиз -
" Ооо, калибър 400 не се ремонтира. Само цял, нов механизъм се сменя. Орис не предлагат части за ремонт. Струва към 3000 евро"
Аз - онемях!
Питам как е възможно да не се ремонтира часовник за 3500 евро... - отговор -
"Ами политика на Орис. Само смяна с цял механизъм, във или извън гаранция - не се ремонтира. Части не се предлагат"

Бях готов да си платя 200-300-500 евро за грешката за нов модул, ама - НЕ!
След запитване, все пак, от официалния сервиз и дилър за БГ и 5 мейла и от моя страна към Орис директно - получавам отговор.
:!: След 3 / три / седмици !

Смяна на цял механизъм - 2200 евро.

Втора ръка такъв часовник е 1500-1800 евро, пълен комплект и то в перфектно визуално състояние.

Та извода - механизмът е еднодневка, която не подлежи на ремонт. При всеки инцидент - изпускане, удар, да падне човек с часовника на ръка - което гаранцията не покрива - механизма в кофата и нов за 2200-2500 евро.

Това е относно калибър 400...
НИКОГА!

По повод случая се зачетох из най-популярните международни форуми за часовници - watch you seek и подобни, относно Oris caliber 400 - десетки страници оплаквания за какво ли не, спиращи механизми, замяна с нови на баснословни цени ако не влиза в гаранцията - общо взето огромно лайно от Oris.

nevenbekriev
Маниак
Регистриран: 19 08 2011, 17:25

Мнение от nevenbekriev » 17 02 2026, 22:58

Жално ми стана като прочетох, дай да ти оправя спиралата, така за компенсация...

Потребителски аватар
gordanz
Маниак
Регистриран: 29 07 2012, 02:54

Мнение от gordanz » 17 02 2026, 23:56

Без да се обижда колегата ама ти си му еб@ал мамата и после бил калпав???? евала на Невен, че ще пробва дори... А и добре, че не е силикон пружината :)
Omega Speedmaster Japan Special
Rolex Air king
Zenith Elite
Brass Mechanical - Made by Diran Boiadzhyan
Girard Perregaux Sea Hawk II Няма го вече :(
Tag heuer
Tag heuer Monza
Seiko 62mas

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 18 02 2026, 10:21

Аз си признах, че съм му еб@л мамата. Спор няма...
Обаче я си представи, че се подхлъзнеш на коякой лед и си изплющиш часовнока в земята...ило го изтървеш на плочките и се пилучи дефект който е в следдствие удар и гаранцията не го покрива...
2200 евро добре ли е за едно изускане? Кой не си е удрял или изпискал часовник?
Защо да не, като всеки друг механизъм, без разни скъпи екзотики, да подлежи на ремонт и смяна на части?!
Иначе, че е калпав - калпав е. Доста форуми прочетох и хората масово реват...
Кой го изтървал, кой му спрял - гаранцията отпада и ти искат пари колкото за цял часовник, далеч повече от стойността му втора употреба.
Последна промяна от ivaylo stamenov на 18 02 2026, 11:24, променено общо 1 път.

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 18 02 2026, 10:28

nevenbekriev написа:
17 02 2026, 22:58
Жално ми стана като прочетох, дай да ти оправя спиралата, така за компенсация...
Писал съм Ви ЛС.
Ако имате желание да се заемете, с удоволствие ще Ви го дам.
Не говорим за никаква компенсация, а да го съживим, за което с удоволствие ще си платя.

Потребителски аватар
Kuonyy
Маниак
Регистриран: 03 01 2014, 15:51

Мнение от Kuonyy » 18 02 2026, 11:22

Много официални сервизи са инструктирани по този начин. Точно затова много от нас не търсят официални сервизи, а майстори-часовникари, за които има изписано много във форума.
Убеден съм, че всяка една част от този механизъм може да се ремонтира. Щом е създаден, значи може да се ремонтира. Просто се обърни към някой наш часовникар и всичко ще е топ. Даже му направи профилактика и нека ти го настроят както трябва. Механизмът е нов, не е ясно какви ще са дългосрочните му резултати.
I don't know where I am, but I'm not lost.

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 18 02 2026, 11:25

Kuonyy написа:
18 02 2026, 11:22
Много официални сервизи са инструктирани по този начин. Точно затова много от нас не търсят официални сервизи, а майстори-часовникари, за които има изписано много във форума.
Убеден съм, че всяка една част от този механизъм може да се ремонтира. Щом е създаден, значи може да се ремонтира. Просто се обърни към някой наш часовникар и всичко ще е топ. Даже му направи профилактика и нека ти го настроят както трябва. Механизмът е нов, не е ясно какви ще са дългосрочните му резултати.
Да, вече разговарях с г-н Бекриев и ще му го изпратя.🙂
Гледал съм клипчета какви неща правят истински часовникари...
Тоя механизъм не е нещо от друга планета. Просто има 2 барела за дълъг резерв и някоя друга евтина, силициева част.
Просто в официалните сервизи явно нама часовникари, а сменячи на механизми.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 18 02 2026, 11:33

Аз бех впечатлен, че и сам си направил някои настройки (аз, бидейки гъзорък, се впечатлявам от такива неща). По мое мнение, не е боклучив механизма, а политиката на производителите. Вярвам, че всяка един производител трябва да предоставя части и възможност за ремонт на нещата, които продава, когато не е вписано, че са за еднократна употреба. Някои компании, в други сектори ги съдиха за такива анти-потребителски практики, стимулиращи към повече потреблвние от същото (звучи като оксиморон, ама е такова отношението). Иначе, механизма от 1-ва или 2-ра генерация е? Минутната стрелка скача ли, като се дръпне/натисне короната за/след сверяване?

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 18 02 2026, 11:53

Да, и аз акцентирам на фирмената политика, не на механизма. Ако имаше части - нямаше да е проблем.
Механизма е 1-ва генерация, стрелката скача при вадене и вкарване на коронката с 3-4 мин. Това обаче си има много лесен чалъм за избягване и не ме дразнеше.
Просто като се нагласи минутната стрелка, коронката се връща много леко на обратно, без да мести стрелката и тогава при вкарване не прескача.

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 24 02 2026, 11:27

Повдигам темата отново, за да изразя огромното си възхищение и благодарност към Невен Бекриев.
Часовникът, след неговата намеса, работи по-добре от всякога.
Г-н Бекриев сложи в малкия си джоб всички прехвалени, лъскави сервизи и официални дилъри в София, които само при споменаването на caliber 400 реагираха все едно става дума за технология от друга планета.
Оказа се, че за един истински часовникар и ентусиаст като него този механизъм е нищо повече от това да деминстрира истинското часовникарско искуство.
Честно казано бях скептичен след всички запитвания преди това.
При разговора ни по телефона с Невен Бекриев, преди да му го пратя, той с много спокоен и уверен тон / държа да отбележа изключително скромен / - просто каза : "Сигурно ще стане"
След само 3-4 дни ми звънна отново със същия спокоен и скромен тон: " Здравейте, часовника е готов. Къде да го пратя?"
Въпреки само няколкото ни разменени изречения по телефона съм с впечатление за изключително интелигентен, културен и прекалено скромен човек.
Поклон пред висшия пилотаж в часовникарството, г-н Бекриев!
Радвам се, че си скапах сам часовника, за да имам възможността да осъществя контакт с Вас и да разбера, че в България разполагаме с такъв човек и майстор на часовникарството.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак

Мнение от childrolland » 24 02 2026, 11:52

Браво на г-н Бекриев. Това за мене е ентусиазъм, който прави машината жива. Продавачите, включая производитела, не са продавачи, а пОдавачи, колкото и да убеждават в противното.

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 24 02 2026, 13:08

Най-големия пОдавач в случая е Oris.
Думи нямам, поне не и цензурни, да изразя възмущението си от тази фирма и политиката им.
Да продаваш часовници за по 3600-700 евро и да не осигуриш ремонт за тях би следвало да е дори подлежащо на санкция.
Както казах, всеки часовник би издържал да работи 10г ако не настъпи инцидент. 10 годишната им гаранция е евтин маркетингов трик. Всеки друг случай коства нов механизъм, по-скъп от часовника, който вече е втора употреба и е на половината цена от нов.
За това си разпродадох напоследък всички часовници Oris, не защото не ги харесвам, а защото се разочаровах от фирмата производител.
Вероятно в един момент и този ще продам, въпреки, че страшно много го харесвам и в момента, пипнат от Невен, работи по-добре от всякога, вероятно и от повечето нови такива.
Орис ми беше любимата марка много дълги години. Хвалил съм ги навсякъде как в ценовия си клас нямат равни, страхотен дизайн и изработка...
Обаче обслужването им ме отврати и ме отблъсна чисто принципно от тях.
Писах им редица мейли, така и не ме удостоиха с отговор различен от автоматичен, което ме отвръщавава окончателно.
Със сигурност ще се насладя известно време на перфектно работещия механизъм и красотата на синия Oris Aquis caliber 400, но едва ли ще го задържа както обикновено правех с Oris - ите си.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак

Мнение от childrolland » 24 02 2026, 18:43

ivaylo stamenov написа:
24 02 2026, 13:08
Най-големия пОдавач в случая е Oris.
Думи нямам, поне не и цензурни, да изразя възмущението си от тази фирма и политиката им.
Да продаваш часовници за по 3600-700 евро и да не осигуриш ремонт за тях би следвало да е дори подлежащо на санкция.
Както казах, всеки часовник би издържал да работи 10г ако не настъпи инцидент. 10 годишната им гаранция е евтин маркетингов трик. Всеки друг случай коства нов механизъм, по-скъп от часовника, който вече е втора употреба и е на половината цена от нов.
За това си разпродадох напоследък всички часовници Oris, не защото не ги харесвам, а защото се разочаровах от фирмата производител.
Вероятно в един момент и този ще продам, въпреки, че страшно много го харесвам и в момента, пипнат от Невен, работи по-добре от всякога, вероятно и от повечето нови такива.
Орис ми беше любимата марка много дълги години. Хвалил съм ги навсякъде как в ценовия си клас нямат равни, страхотен дизайн и изработка...
Обаче обслужването им ме отврати и ме отблъсна чисто принципно от тях.
Писах им редица мейли, така и не ме удостоиха с отговор различен от автоматичен, което ме отвръщавава окончателно.
Със сигурност ще се насладя известно време на перфектно работещия механизъм и красотата на синия Oris Aquis caliber 400, но едва ли ще го задържа както обикновено правех с Oris - ите си.
Определено е кофти, да те третират като кучка, че и да си плащаш баснословно. Има и други, по-елитни такива марки, с подобни порочни практики. Ама то кучето скача според тоягата, така са научени поради липсата на изисквания и ментеливи дадености. Никоя идентичност, която продават, не заслужава такова отношение към клиенти.

Потребителски аватар
Kuonyy
Маниак
Регистриран: 03 01 2014, 15:51

Мнение от Kuonyy » 24 02 2026, 20:38

Аз бях сигурен, че е правимо, няма непоправими неща
Всичко е маркетинг и за съжаление на гърба на клиентите.
Затова когато купуваме/купувате нов часовник и получите гаранция изобщо не считайте, че има такава. Даже напротив - по-добре да не се възползваме от нея, защото често пъти правят повече поразии отколкото поправят.

Имаме 4-5 часовникари, които са виртуози и трябва да използваме само техните услуги за всичко. Не разчитайте на гаранции.
I don't know where I am, but I'm not lost.

ivaylo stamenov
Напредващ

Мнение от ivaylo stamenov » 24 02 2026, 22:38

Kuonyy написа:
24 02 2026, 20:38
Аз бях сигурен, че е правимо, няма непоправими неща
Всичко е маркетинг и за съжаление на гърба на клиентите.
Затова когато купуваме/купувате нов часовник и получите гаранция изобщо не считайте, че има такава. Даже напротив - по-добре да не се възползваме от нея, защото често пъти правят повече поразии отколкото поправят.

Имаме 4-5 часовникари, които са виртуози и трябва да използваме само техните услуги за всичко. Не разчитайте на гаранции.
Напълно съм съгласен!

w_smith
Почитател
Регистриран: 25 10 2016, 19:45

Мнение от w_smith » 26 03 2026, 22:15

Наскоро гледах рускоезично клипче в тубата по същата тема. Наричаха го тухла защото не могат директно да се снабдят с такъв механизъм и изпращат часовниците в някоя от прибалтийските държави, където да сменят механизма. Но наистина няма части, само цял механизъм. Там препоръчваха нормален Орис с ета/селита.

Отговори

Върни се в “Механизми”