хронограф
-
krasimir_demirev
- Напредващ
- Регистриран: 31 12 2019, 15:06
хронограф
Може ли да да ми се обясни ,защо си купувате часовници с хронограф......на колко хора им се налага да засичат време с голяма точност.....май е само за красота,но красота без функционалност ми мирише на самоцел
-
Defoto
- Маниак
- Регистриран: 19 09 2017, 07:25
Re: хронограф
Определено си сбъркал форума.Добре, че не питаш, защо са ви часовници, като имате телефони.
A man’s got two shots for jewelry: a wedding ring and a watch. The watch is a lot easier to get on and off than a wedding ring.
-
vasko007
- Напредващ
- Регистриран: 08 06 2016, 14:08
Може би защото на повечето хора им харесва да притежават часовник тип хронограф - чисто визуално имам предвид. Разбира се, има и такива на които хронографа им е необходим, но мисля, че в преобладаващата част се касае за чисто визуално предпочитание, поне при мен е така. Що се отнася до точността, да не би да имаш предвид хронометър вместо хронограф, защото това са различни функции на часовника и никак не е задължително един часовник, за да е хронометър да е едновременно и хронограф. Поздрави 
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Как да няма функционалност! Аз примерно си спирам стрелката на определен час, когато трябва да свърша нещо, иначе забравям 
- mitadoc
- Маниак
- Регистриран: 19 09 2010, 12:43
- spring_drive
- Маниак
- Регистриран: 15 05 2014, 10:01
Ако искам да си сваря рохки яйца точно 4 минути с какво да засича. Естествено с хронограф. 
Щастието е във вътрешното равноденствие!
-
Defoto
- Маниак
- Регистриран: 19 09 2017, 07:25
Аз пък за яйца, използвам въртящия базел, ако имам.Но и с хроно съм варилspring_drive написа: ↑11 02 2020, 18:47Ако искам да си сваря рохки яйца точно 4 минути с какво да засича. Естествено с хронограф.![]()
A man’s got two shots for jewelry: a wedding ring and a watch. The watch is a lot easier to get on and off than a wedding ring.
- bbo
- Маниак
- Регистриран: 22 06 2015, 17:13
За рохките яйца колегата наистина е прав. Най-хубави стават със засичане на хронограф. Но за твърдите и средно твърдите ползвам засичане по стенния часовник, той рядко ме е предавал...spring_drive написа: ↑11 02 2020, 18:47Ако искам да си сваря рохки яйца точно 4 минути с какво да засича. Естествено с хронограф.![]()
Електронните часовници нямат душа!
"Luxury watches - you acquire the right to take care of them, but they remain the property of their manufacturers."
(Roland Ranfft)
"Luxury watches - you acquire the right to take care of them, but they remain the property of their manufacturers."
(Roland Ranfft)
Offtopic: покажи
- pm03
- Маниак
- Регистриран: 26 06 2015, 12:40
Аз пък не си варя яйцата....
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
- phil05
- Маниак
Не бил функционален...Можеш да го използуваш за минутен таймер, спираш секундата където трябва и гледаш минутата. Така се варят яйца, без да хабиш хронографа. Или колко остава, до като ти сложат скобата. Можеш да си пуснеш хронографа в 12 или в 0 часа с времето в къщи, или в Китай и ето ти втора часова зона и ГМТ без пари.
А ако е сплит секунда, ратрапанте, можеш да свършиш и 2 неща днес, ехе!
А ако е сплит секунда, ратрапанте, можеш да свършиш и 2 неща днес, ехе!
- trk2
- МОДЕРАТОР
- Регистриран: 08 01 2011, 10:44
-
Камбуров
- Маниак
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Не само за варени яйца, за крем супа от праз и карфиол също става

За печене на фурна Полет звънец е перфектен. Тествах го и за пържене, ама там си иска хронограф.

Поправка! За печене на слънчоглед във фурната също си требе хронограф. Точно в диапазона е (25-30мин.) и за една изпусната минута може да бъде прегорен.
Питайте патило!

За печене на фурна Полет звънец е перфектен. Тествах го и за пържене, ама там си иска хронограф.

Поправка! За печене на слънчоглед във фурната също си требе хронограф. Точно в диапазона е (25-30мин.) и за една изпусната минута може да бъде прегорен.
Питайте патило!
- SNK
- Маниак
- Регистриран: 17 09 2018, 16:38
- phil05
- Маниак
Пускайте ги тия хронографи от време на време, щом искате хронограф, та хронограф. Това е половината механизъм, трябва да поработи малко, да му се разнесат маслата!
Всъщност, я по добре не ги пускайте. Няма един път да съм го пуснал моя, да видя ще тръгне ли и да не забравя, че съм го пуснал. И после след 3-4 дни гледам работи, за какво? Така само се аби. Е и сега видях
Всъщност, я по добре не ги пускайте. Няма един път да съм го пуснал моя, да видя ще тръгне ли и да не забравя, че съм го пуснал. И после след 3-4 дни гледам работи, за какво? Така само се аби. Е и сега видях
- ayl
- Почитател
- Регистриран: 02 01 2016, 13:11
Аз взимам хронографи по чисто визуални причини, харесват ми. Никога не ползвам функцията по предназначение. Единствено дразнещо е неподвижната секундна стрелка.
- phil05
- Маниак
Екстра си е така. Хронограф, какво да го правиш. Неподвижна ще е, каква да е. Пусни я да се върти, ако искаш. Има и друга малка, която се движи. За какво ти е толкова голяма. Ако искаш голяма и да се движи, има 3 стрелки всякакви.
-
petarkolev
- Активен
- Регистриран: 08 02 2012, 12:01
Един куп времена могат да бъдат засичани. Харесвам си часавника, въпреки че не се движи голямата стрелка.
- naHuka
- Почитател
- Регистриран: 19 10 2016, 16:35
Аз пък...точно на това се радвам и за това колекционирам сейкота 6138(нито една стрелка не мърда, докато не ти потрябва!)
Относно за какво ползвам хронограф.
Работя в компания в която Lean, Kaizen са на почит, това означава, че ми трябва да измервам процеси със точност до 1-2 секунди за да видя кое как се прави сега, колко време отнема(value stream mapping), след което измерваме промените и подобренията в определен поток/процес.
...накратко, има как да измеря и със обикновен часовник всичко, но хронографа ме улеснява, и ми помага да си свърша по-бързо и лесно задачите.
>засичал съм колко време стоя пред компютъра, колко време съм работил, кога трябва да става малкия на обедна дрямка, за колко време стигам до работа поразлични маршрути, за колко време стигам до родния си град.
ПС: прекалено много ирония/самоирония слагате в постовете, човека може наистина да иска да научи...
-
Камбуров
- Маниак
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Съгласен съм с колегата. Както писах в една друга тема, на работа ползвам два часовника - един хронограф за замервания и изчисления "на крак" (воден поток, скорост, време на закъснение и пр.) и един 200м. дайвър ако трябва да се мокря и цапам.
В поста ми с готвенето няма ирония, действително ползвам хронограф, ако е на ръката ми. Ако не е, имам в кухнята един голям хронометър Слава и един малък Агат. Жена ми ползва електронните таймери на печката и котлона, аз си харесвам механичните, аналогови измервателни уреди. Доставя ми удоволствие да използвам прецизен инструмент, в който има вложен толкова много човешки интелект и майсторство, който е с независим енергиен източник и при добро съхранение, експлоатация и поддръжка е почти вечен. Който е прекарал време да съзерцава като омагьосан сложни механизми, докато им цъка копчетата, ще ме разбере.
Механичните хронографи винаги са били важен инструмент във военното дело и космонавтиката, както и в цивилния свят (най-вече спорт, инжинерни дисциплини и пр.). Тъй като това е скъп инструмент, той е и символ на престиж. Хората с хронограф на китката не са били случайни (генерали, космонавти, богаташи на Гран При на Монако и т.н.). Колко от по-възрастните тук са виждали механичен хронограф на живо в България по време на социализма? Аз не съм. Хронометър само на евтините дигитални кварцове от виетнамците на черния пазар.
Сега също не са евтини, но са много по-достъпни. За под 1000лв. могат да се намерят добри винтиджи 3133 на Полет или 6139 на Сейко, а ако искате нов, китайския Сийгъл хич не е лош.
Може и да не ни е нужен хронограф, но в днешни времена вече не купуваме неща само защото са ни нужни, а защото притежавайки ги се чувстваме по-добре и това ни прави по-щастливи. И ние за кратко можем да се почувстваме като на Монца или като на космическата станция.
Така че отговора към ОП е много простичък - защото са ни нужни, защото са голям кеф, или (както е при мен) и двете
В поста ми с готвенето няма ирония, действително ползвам хронограф, ако е на ръката ми. Ако не е, имам в кухнята един голям хронометър Слава и един малък Агат. Жена ми ползва електронните таймери на печката и котлона, аз си харесвам механичните, аналогови измервателни уреди. Доставя ми удоволствие да използвам прецизен инструмент, в който има вложен толкова много човешки интелект и майсторство, който е с независим енергиен източник и при добро съхранение, експлоатация и поддръжка е почти вечен. Който е прекарал време да съзерцава като омагьосан сложни механизми, докато им цъка копчетата, ще ме разбере.
Механичните хронографи винаги са били важен инструмент във военното дело и космонавтиката, както и в цивилния свят (най-вече спорт, инжинерни дисциплини и пр.). Тъй като това е скъп инструмент, той е и символ на престиж. Хората с хронограф на китката не са били случайни (генерали, космонавти, богаташи на Гран При на Монако и т.н.). Колко от по-възрастните тук са виждали механичен хронограф на живо в България по време на социализма? Аз не съм. Хронометър само на евтините дигитални кварцове от виетнамците на черния пазар.
Сега също не са евтини, но са много по-достъпни. За под 1000лв. могат да се намерят добри винтиджи 3133 на Полет или 6139 на Сейко, а ако искате нов, китайския Сийгъл хич не е лош.
Може и да не ни е нужен хронограф, но в днешни времена вече не купуваме неща само защото са ни нужни, а защото притежавайки ги се чувстваме по-добре и това ни прави по-щастливи. И ние за кратко можем да се почувстваме като на Монца или като на космическата станция.
Така че отговора към ОП е много простичък - защото са ни нужни, защото са голям кеф, или (както е при мен) и двете
-
Torro
- Маниак
- Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Абе, "Колкото повече, толкова повече", както е казал Мечо Пух.