Няма спор, така е по принцип. Донякъде... Но става въпрос за друго - защо отгоре на това да се отива и в крайности? Примерно че направата е само влагане на пари за автоматите. Има противоречие - къде остана споменатата идеална част – мисълта и проекта? И както аз си мисля – конструкция, технически решения, традиция, съчетана с нови материали, техология и решения. Нищо, че частите се правят на автомати.
Красотата в механизмите и конструкциите според мен не може да се проектира с програми.
Много зависи от гледната точка. И не всичко и всички са така. Стига да погледне човек и най обикновените собствени механизми примерно на Патек, Адемар, Жежер, Вашерон, Бреге и да не ги изброявам и други. И най малките модели, "обикновен" Наутилус с Патек 324, снимки и инфо в нета колкото щеш. Ами другите механизми нагоре, хронографите, календарите...Автомати ги правят частите... какво от това?
Ето и почти всички от нивото да речем на Омега си направиха нови модерни инхаус хронографни механизми – и Омега, и примерно Брайтлинг, и Таг Хоер. Може да са проектирани с помощ на софтуер и правени на автомати, ама на всичките им сложиха управление с колонно колело и то неслучайно – ето връщане към традицията и „старата слава“. Ако бяха и те с гърбици и лостове – никой нямаше да им обърне внимание.
Че и Ета сложиха на 7750 колонно колело и му завъртяха малките циферблати – по стара традиция. Машината за Лонжин, която тръгна вече и по други марки и модели.
А магията я има – ето. Това филмче го бях сложил и в друга тема. Просто като пример, не че съм толкова фен на марката, сигурно при всяка голяма марка има нещо такова и то в последно време.
Та по време на кварцовата криза, в началото на 80-те години, да седнеш да правиш не друго, а вечен календар, да проектираш детайли и инструменти на ръка върху лист хартия, да вадиш от старите чекмеджета скици и решения от преди 100 години за джобните часовници и накрая да го направиш и още как – това не е ли технически подвиг и истинско изкуство? И то по време на криза, не на възход. Неотдавна беше.
Интересно е да се изчака малко филмчето, нищо че е малко "рекламно", да се видят скиците, идеите и проектите на детайлите - на листовете хартия

И какво разказва този човек...
https://www.youtube.com/watch?v=FKfTLRk6eIU