Малко като латинска сентенция прозвуча, ама е вярно.
Предимства и недостатъци на механизмите
- tzetz
- Маниак
- Регистриран: 08 04 2013, 13:53
Re: Предимства и недостатъци на механизмите
Механизмите на часовника вървят по строго-установени закони, плюс - минус леки отклонения - за разлика от механизмите в обществото ни.
Ето го голямото предимство на часовниковия механизъм...
Ужасявам се, когато си помисля, че един ден, като ме няма, жена ми ще продаде часовниците ми, на цените на които съм и казал, че съм ги купил!

- varban
- Маниак
- Регистриран: 07 05 2013, 08:55
- Контакти:
Абе става, ама не съм свикнал да го виждам на ангелски. Щото хубаво се пише, ма как се четеphil05 написа:Колко много писано по механизма...красота. И без грешки. Само по Geneva може да се поспори, дали да е с "а" или с "е" накрая, ама и с "а" става.
Най-добре си е Genève, нищо, че останалите надписи са на английски. Да питат другарите от Омега - те знаят
- trk2
- МОДЕРАТОР
- Регистриран: 08 01 2011, 10:44
Не би ли трябвало по-големите механизми да са по- точни.
Аз оставам обаче с друго впечатление. Например в Русия „съюза“ са произвеждани по-точни механизми от Молнията.
Аз оставам обаче с друго впечатление. Например в Русия „съюза“ са произвеждани по-точни механизми от Молнията.
- varban
- Маниак
- Контакти:
Само при равни други условия
Щото веднага ще ти предложа да сравниш тенекиен будилник без ни един камък с дамски хронометър 
-
stepona555
- Маниак
- Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Днес си купих 3 будилника от пазара да поразгледам и дано разбера как работи механичен часовник
Единия е електрически , на последната снимка и се държи много странно, както си върти мотора , спира тръгва наобратно за 1- 2 секунди и после пак тръгва нормално.
А другите си работят , Юнгханса ще го оставя засега от уважение към марката пък и дърт вижда се ръжда по корпуса ама работи и даже държи време , ама другия ще загине най вероятно на масата докато проследявам какво правят колелата, а те големи хубави колела с големи зъби ,всичко се вижда без лупа

Та ако някой има идея защо тръгва наобратно моторчето си мисля дали не става да го направя постоянно да върви наобратно
,ще е интересно ,само цифера ще се измени малко

Единия е електрически , на последната снимка и се държи много странно, както си върти мотора , спира тръгва наобратно за 1- 2 секунди и после пак тръгва нормално.
А другите си работят , Юнгханса ще го оставя засега от уважение към марката пък и дърт вижда се ръжда по корпуса ама работи и даже държи време , ама другия ще загине най вероятно на масата докато проследявам какво правят колелата, а те големи хубави колела с големи зъби ,всичко се вижда без лупа

Та ако някой има идея защо тръгва наобратно моторчето си мисля дали не става да го направя постоянно да върви наобратно
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Това ще е някаква компликация 
-
stepona555
- Маниак
http://www.inforeloj.com/spa/item/miguel_angel.html
Това е компликация , взел човека механизъм и го подкарал на обратно
Това е компликация , взел човека механизъм и го подкарал на обратно
- varban
- Маниак
- Контакти:
-
stepona555
- Маниак
Всичко се изясни, за да тръгне наобратно трябва да обърна статора , обаче германците са го направили асиметричен и ще трябва да отрежа оста на врътката за сверяване и бутона за блокиране на алармата.Е не съм чак такъв варварин , ще се задоволя с теоретичното решение освен ако някой не го оспори и само ще го почистя и събера.
Интересно че немския Remington което ми звучи като американска карабина е с пластамасов корпус и метален механизъм вътре с 24 аларма и индикатор ден нощ , а другия с камбанките тенекиен корпус да дрънчи яко , а вътре само пружините не са пластмасови.

Благодарности на колегата Варбан за линка и
Интересно че немския Remington което ми звучи като американска карабина е с пластамасов корпус и метален механизъм вътре с 24 аларма и индикатор ден нощ , а другия с камбанките тенекиен корпус да дрънчи яко , а вътре само пружините не са пластмасови.

Благодарности на колегата Варбан за линка и
- varban
- Маниак
- Контакти:
Асиметрията на този е така явно изразена, че за да я пребориш, ще трябва сериозно да модифицираш статора. За ротора не мога да преценя - има стъпкови мотори, на които и роторът може да се събира в две положения. Но пък те нямат несиметричен статор.stepona555 написа:Всичко се изясни, за да тръгне наобратно трябва да обърна статора , обаче германците са го направили асиметричен и ще трябва да отрежа оста на врътката за сверяване и бутона за блокиране на алармата.Е не съм чак такъв варварин , ще се задоволя с теоретичното решение освен ако някой не го оспори и само ще го почистя и събера.
За причината на обратното движение. По-вероятната е увеличено механично съпротивление в ангренажа. Но може да е и заради расхлабен чарколяк на стъпковия двигател. А може да е и заради съчетание на двете.
Така че като го почистиш, стягай добре, ама без фанатизъм
-
stepona555
- Маниак
Абе доста мръсотия и тук там малки петна ръжда по плочите , като го напръсках със спрей за ръждясали болтове и почти се оправи почти не прави обратни врътки.(както ти казваш според арменския кодекс на часовникарите профилактиката е завършена успешно ).Просто нямам в къщи друго за смазване , може би сликонов спрей за ключалки.А смазването е много важно , както казваше един познат на времето друг си е звука на Ниса-та като и сипеш и малко масло в мотора.
Сега ще го разглобя и чистя , щото в него няма нищо сложно , мотор и редуктори та чак до стрелките. И ще снимам , за да не ми останат излишни колела и плочи, пък и някой ревю за конкурс за будилници може да искочи.
Сега ще го разглобя и чистя , щото в него няма нищо сложно , мотор и редуктори та чак до стрелките. И ще снимам , за да не ми останат излишни колела и плочи, пък и някой ревю за конкурс за будилници може да искочи.
- varban
- Маниак
- Контакти:
По-добре купи от някой магазин масло за шевни машини. Ако и това не ти се прави, отвори резервоарчето на хидравликата на колата и извади малко със спринцовка.
Сериозно приказвам - силиконът става за смазка само в много определен и специфичен вид дейност, която не е предмет на форума
Пък и там е във вид на емулсии... чакай, че ще се отплесна и ще ме забанят 
Сериозно приказвам - силиконът става за смазка само в много определен и специфичен вид дейност, която не е предмет на форума
-
stepona555
- Маниак
-
алфа
- Маниак
- Регистриран: 21 02 2010, 16:41
- trk2
- МОДЕРАТОР
- Регистриран: 08 01 2011, 10:44
-
stepona555
- Маниак
-
stepona555
- Маниак
Будилниците с които мислех да тренирам разглобяване и евентуално сглобяване се оказаха много полезни
да видиш кое как работи , но това с разглобяването го отлагам засега , според мен да уцелиш отворите на 11 оси едновременно при сглобяване е мисия невъзможна
.
Предполагам се прави с приспособления фиксиращи това което е възможно .
Ще се огранича с почистване колкото е достъпно

Поздрави и
Предполагам се прави с приспособления фиксиращи това което е възможно .
Ще се огранича с почистване колкото е достъпно

Поздрави и
- varban
- Маниак
- Контакти:
Това съм го пропуснал.
За заводската сглобка си прав - използват фиксатори на конвейера, ама часовникарите карат ръкопашно: http://chasove.com/viewtopic.php?f=104& ... =20#p25654
За заводската сглобка си прав - използват фиксатори на конвейера, ама часовникарите карат ръкопашно: http://chasove.com/viewtopic.php?f=104& ... =20#p25654
- mosferatu
- Активен
- Регистриран: 12 09 2011, 10:56
Попаднах на това и бързам да го споделя https://www.youtube.com/watch?v=lmxLAZZ2fhM . Впечатлих се, май един от малкото случаи, в който мога да кажа с ръка на сърцето, че компютрите са помогнали за развитие на механиката 
Seiko 5 Military Beige SNK803K2
Orient Automatic "Sporty" CDBAA001B
Seiko SRP313К2 "Dracula"
и други, които рядко нося
Orient Automatic "Sporty" CDBAA001B
Seiko SRP313К2 "Dracula"
и други, които рядко нося
-
slavie
- Активен
- Регистриран: 03 04 2014, 10:36
Чудя се, всеки иска да има часовник с инхаус механизъм. А дали е задължително той да е по-добър от да речем от топ или хронометър грейд на ЕТА? Не говоря за Патек, Вашерон, АП и тн. а за Тудор примерно, разбрах че вече си имали свои си механизми.
Поздрви
Поздрви