Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.

Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот trk2 » 31 08 2011, 00:41

(Голяма част от използваните фото материали са от личната колекция на Пол http://www.electric-watches.co.uk)

Тук представям моята гледна точка, на това което научих за електрическите часовници.
Става въпрос за така наречените модерни часовници в до кварцовата революция в периода от 57ма до 70та година, които са изразявали стремежа на производителите да предложат на потребителите по- точни измервателни уреди в ръчните часовници, съчетавайки механика електричество и нови технологии.
Историята е бурна и изобилства от интересни факти, за кратко време на практика са реализирани много иновативни идеи, които кварцовата ера праща в музея отведнъж.
Бях запленен от оригиналните дизайнерски и инженерни хрумвания приложени в електрическите часовници. През цялото време докато четох за тях в интернет имах чувството че проследявам историята на Франкенщайн.
Изображение
Сякаш производителите са влезли в ролята на доктор Виктор Франкенщайн и се опитват да вдъхнат живот в механизмите, опитвайки се да докажат, че електричеството е в основата на създаването на живота

Според принципа на устройство електрическите часовници в до-кварцовата ера мога условно да се разделят на четири групи

І. Чисто електрически
1. с ел. намотка на баланса
2. с ел. намотка на главната платка под баланса (в начало без, а после с диод)

ІІ. Електрически с електронни елементи (транзистори)
3. камертон
4. транзисторни

В настоящия обзор изключвам кварцово контролирани електро- механични часовници, защото те навлизат в кварцовата ера, освен това има някой съвременни механизми, като спринг драйв на Сейко които не са ми все още ясни.

Концепциите за електрическите часовници са възникнали много по- рано от тяхното появяване на пазара през 1957г., дори към него момент вече е бил създаден и се е ползвал за научни и военни цели кварцовия часовник, но понеже интегралните схеми все още не са били създадени кварцовата технология не е имала приложение в ръчните часовници.

И така първи са Хамилтън с техния калибър 500, главния физик Джон Ван Хорн избира измежду два прототипа разработени от творчески колективи на Хамилтън и след 5 години допълнителна работа в началото на 1957г. на пазара излизат два модела “Ventura” и “Van Horn”, дизайна е на Richard Arbib,
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
последвал невероятен успех.
Концепцията е много проста в едната част на класическия баланс е монтирана намотка, при определена позиция на баланса системата дава контакт, през намотката протича електричество и баланса се оттласква от фиксираните под него магнити. При завъртането контакта се прекъсва а пружината на баланса го връща обратно, движението се предава на индексно колело.
ИзображениеИзображениеИзображение
Реализацията на контакта обаче е много сложна, както се вижда от снимките- две дълги жички влизат между пружината и баланса и трябва да правят контакт в точно определено място.
ИзображениеИзображениеИзображение
Въпреки сложната поддръжка часовника е изключително популярен и бележи големи продажби за времето си.

През 61г. Хамилтън пускат на пазара концептуално подобрен механизъм 505. Дългите жички са заменени с контакт между контактно колело и пънче в оста на баланса изработено половината от рубин другата половина от контактен метал.
ИзображениеИзображениеИзображение

След Хамилтън се появяват и други електрически часовници с намотки на баланса Epperlein 100, Laco-Timex, UMF Ruhla и Porta, PUW, както и съветско копие Слава

Първият германски електрически механизъм от 1959г. Epperlein 100 в часовник на Paul Portinoux
ИзображениеИзображениеИзображение
Еперлин е името на собственика на 'Uhren-Werk Ersingen' те са участвали в разработката на механизмите на Хамилтън, като американците са използвали техни патенти срещу, което германците получават правото да произвеждат американските механизми с името Еперлин. Германците така и не успяват да направят стабилно работещ механизъм, (горния от снимката също не работи) и фалират през 1971г.

Лако от 1962г. вторият германски. Фирмата е купена през 1959 от “Time Corporation”, които са собственици и на Таймекс.
ИзображениеИзображениеИзображение

Ето го и Таймекс-а, появил се по- късно, евтин и здрав
ИзображениеИзображениеИзображение

Първият източно- германски електрически часовник UMF 25 от 1964г., произведен от 'VEB Klement Gottwald Uhren und Machinen-Fabrik Ruhla' в Тюрингия. Абревиятурата 'VEB' произлиза от 'Volkseigener Betrieb', демек народна фабрика :) Системата е хитро копирана Хамилтън. Качествена изработка и много рубини даже няколко излишни. Правен е за износ, със западни имена, като Champion, Services и т.н. името Рухла е рядко срещано.
ИзображениеИзображениеИзображение

Porta, PUW Porta Uhrenfabrik Wehner KG (PUW) в Пфорцхайм системата с три магнита под баланса (можеха да бъдат по- малки, ако бяха от по- скъп материал), работи на 4 херца честота. 1969г.
ИзображениеИзображениеИзображение

Слава правят клонинг на Хамилтън 500 озаглавен 114 ЧН
ИзображениеИзображениеИзображение
Слава клонинг на Еперлин
ИзображениеИзображениеИзображение

С това завършва първата част на моя обзор, ето снимка на еволюцията на баланса при различните модели
Изображение

Като заключение на този раздел малко наслада за окото от дизайните на Хамилтън
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

2. Електрически часовници със статична намотка. (с и без диод)
Както се вижда горната група от механизми с намотка на баланса е много малка и изключително повлияна от първия електрически часовник на Хамилтън.
От инженерна гледна точка е много по-просто и удачно вместо малка и прецизно балансирана намотка на баланса, да се постави по- солидна намотка в механизма която да влияе с магнитното си поле върху метални пластини в баланса, по този начин се избягва употребата на магнити изработени от скъпи материали, изработването на баланса също става по-просто и евтино.
Под тази идея са обединени часовниците във тази втора група. Механизмите се характеризират с баланс с метални сегменти, фиксирана ел. намотка на платката и контакти. При въртенето на баланса, когато металните сегменти достигнат намотката, се затваря ел. верига и магнитното поле на намотката завърта баланса, след което веригата се прекъсва и баланса се завърта обратно от пружината си.
За разлика от първата група часовници, тук вече започва да се използва диод в ел. веригата за намаляване на искрата по време на контакта с цел продължаване живота на контактните повърхности. Присъствието на този малък елемент, дава основание на някой да нарекат тези механизми първите “електронни” часовници.

Първият часовник по тази система се появява на пазара през 1958г. , това е френския LIP Electronic с механизма R27 Вижте само това френско бижу
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Издаден е само няколко месеца след първия електрически часовник на Хамилтън. Но на кой му пука, че са втори при положение, че механизма на LIP е много по-качествен и най- важното иновативен. Две статични намотки захранвани от две батерии и за първи път се използва диод, който да намали искрите при контакта. Освен иновативното изобретение, което е разработено съвместно с Elgin 40-52г. механизма и часовника се отличават с изключително качество на изработката. За да подчертаят своята прецизност в изработката, коронката е разположена на гърба.
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Как да не се влюби човек, за информация часовника в момента върви между 500-2000 щ.д. в зависимост от състоянието и наличието на кутия, произведени са около 7000 броя, в момента легендарната френска фирма основана през 1876 от Emmanuel Lipmann вече не съществува, останало е само името.

Съвсем естествено втория часовник от този раздел и създаден от партньорите на Лип в разработката на механизма, това са Elgin USA.През 1962г. те пускат на пазара 'Elgin Electronic 725'
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Коронката за сверяване е на дъното, има хак функция, механизма се вади през стъклото. Контактната жица е по- здрави от механизма на Лип, а на дънната платка има странен рубин изместващ платинено-златната жица настрани от оста на баланса при обратното му завъртане.
Преди това Елгин са имали друг калибър 722, който така и не стига до пазара, следващия калибър 910 е продаван съвсем малко, изправени пред фалит Елгин скоро преустановяват производството на тези механизми. В по- късните часовници използват механизми на Юнгханс, за които ще стане дума в четвъртия раздел.

Най-сетне дойде реда и на швейцарците, през 1961 г. от производство излиза първият механизъм Landeron 4750, частите са правени във фабриката на едноименния клон на Ebauches S.A. (ESA) в Ландерон. Сглобяването е поверено на избрани фирми сред които Leonidas известни със своите хронографи. Механизма е разработен в продължение на 10 години от Beyner и Besson. Намотката е в полу-кръг, баланса не прави обръч, а се състои от четири метални перки,
ИзображениеИзображениеИзображение

Ето един много красив часовник Wittnauer Electro-Chron Electric. Дизайна е невероятно красив, намотката е в пластмасова капсула, батерията е колкото задния капак, здрава и качествена изработка.
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Механизма се използва в много други марки като Baylor, Camy, Clinton, Everite, Hamilton Huguenin Electrics, Hilton, Midland, Mira, Rotary, Teriam, Tradition, UNIC, Vido, Waltham, West End Watch.

Lip R 148 без дата излиза на пазара през 1962 сходен е с Елгин 725. Има доста подбрения в сравнеие с R27 - само една батерия и лесно се ремонтира, това е първия надежден френски механизъм, който се произвежда в големи количества и освен в часовниците на Lip механизма може да се открие при марки като Nivada (cal. 87006), Marvin, Buser, Revue, Vulcain (MSR R 26), Universal (cal. 60), Stowa, Waltham, Benrus, Zentra
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Ето красивата Стова
ИзображениеИзображениеИзображение

А това е вариант на механизъма с дата в първия електрически драйвер Datolip Super Nautic-Ski Electric от 1973г. Часовника използван Жак Ив Кусто, 200 метра водоустойчивост, а коронките дори не се завиват !? – същата система по това време се използвала и от IWC. Касата е произведена от EPSA (E.Piquerez SA) и технологията се нарича Super Compressor същата система по това време се използвала и от IWC.
ИзображениеИзображениеИзображение

ІІ. Електрически с електронни елементи (транзистори)

3. Камертонен часовник.

За първи път идеята за камертонен часовник е реализирана на практика от Луи Бреге, внук на известния Абрахам, през 1867

ИзображениеИзображение

Идеята се състои в това да се използва обикновен акустичен резонатор, наречен камертон като източник на стабилна вибрация- честота, която по механичен път се предава зъбните предавки.

Образно казано, за тези от вас, които са ползвали камина, представете си един ръжен с две пипала, като го ударите в пода пипалата започват да вибрират с определена честота в зависимост от формата и материала от който е изработен ръжена (вилицата). Тази постоянна честота на вибрация в часовника се използва да задвижи зъбно (индексно) колело. В ръчния камертонен часовник вилицата (камертона) е голяма, колкото да се побере в корпуса на часовника и вибрацията не се причинява от удар, а от малки електромагнити в края на всеки зъб от вилицата.

Идеята за вибриращата вилица се използва и в кварцовите часовници, разликата е че там вилицата е миниатюрна и вибрира със стотина пъти по- висока честота, а вибрацията се причинява благодарение на физичното свойство на кристала да вибрира с точно определена честота когато през него се прокарва електричество. Високата честота на вибрация на кристала прави невъзможно механичното задвижване на зъбно колело и информацията от кристала трябва се смъква по- електронен път. Това забавя тази технология до интегрирането на електронните елементи в минатюрни схеми, които да се поберат в корпус на ръчен часовник.

През 1960 година на пазара се появява първия камертонен часовник Bulova Accutron.

ИзображениеИзображениеИзображение

Ниската честота на балансовото колело използвано в стандартните и в електронните часовници от горните два раздела (3-5 херца) прави невъзможно подобряването на точността. Имайки предвид, че американската армия има нужда от точни часовници швейцарската фирма Булова възлага на инженер Max Hetzel да вкара “високите честоти” в часовника. През 1953 година Макс патентова своето изобретение.
ИзображениеИзображение
След това е пратен в американския клон на Булова и заедно с William O. Bennett разработват първия ръчен камертонен часовник.
Камертона на Булова в първия калибър 214 вибрира с 360 херца, което е стотина пъти повече от часовниците с балансово колело. Вибрацията на камертона се контролира от транзисторна електрическа верига по следния начин:

ИзображениеИзображениеИзображение

Електрическата верига комбинирана с камертона формира взаимно подържаща се система. Във всяка от двете метални купички, с които завършват върховете на камертона (вилицата) има малък магнит вътре в нея (конуса който се вижда на триизмерната графика), а той е обиколен с намотки (които не се виждат на графиката). Когато вилицата вибрира осигурява камертонната част от системата, докато електрониката осигурява премерени електрически импулси към намотките (D1 и D2 от ел. схемата), които причиняват вибрацията. Подаването и заглъхването на електрическия импулс се контролира от транзистор, интересното е че напрежение което управлява транзистора се произвежда, чрез индукция между единия от магнитите които задвижват камертона и вторична намотка (F1 от ел. схема) вградена вътре в една от движещите намотки. т.е. камертона сам контролира с движението си електрическите импулси които го задвижват.
Накратко описано това е изобретението на г-н Макс Хетцел. Въпреки своята привидна простота следва се отбележи, че всяка от намотките е направена от 8100 навивки от изолирана медна жица с дебелина 0,015 мм. и дължина 90 метра!
По- нататък следва работата на техническите инженери, които се заемат да трансформират механичните вибрации на камертона във въртене на стрелките. За целта вибрациите от камертона се предават чрез тънко деликатно рамо, което завършва с правоъгълен рубин който ляга перфектно между наклонените зъби на индексно колело. Има още едно рамо закрепено за корпуса което също завършва с рубин и служи за контра. (това и затова този часовник не се връща на зад)

ИзображениеИзображениеИзображение

Дори днес това инженерно изпълнение се смята за истински забележимо постижение, заради невероятно малките размери на работещите части (индексното колело има диаметър 2,4 мм и 320 зъба всеки 0.01мм височина и 0.02 мм широчина, рубинчетата са перфектни правоъгълници 0.18х0.06)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Някъде четох че индексното колело е толкова фино, че ако го докоснеш с ръка ще се повреди безвъзвратно, същевременно механизма на практика се оказал доста надежден заради своята гениална простота. Изработването на индексното колело е строго пазена тайна, за съжаление майстора на тези фини части се самоубил по неизвестни причини.
По нататък от индексното колело движението се предава на стрелките от зъбни предавки. Те са разположени оригинално в малкото пространство, като четвъртото колело задвижва не само централното колело, но и секундното колело.

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение

За любителите на прецизното движение на стрелките ще кажа че, вибрацията на камертона и броя на зъбите са синхронизирани много точно.
Централното колело (минутната стрелка) се завърта точно! за един час и върви с честота точно 360 херца, колкото е трептенето на камертона
Секундната стрелка се завърта точно! за една минута (четвъртото колело не редуцира а само предава движението от пиньона на третото колело на пиньона за секундите. Секундната стрелка се движи с 360 херца т.е. 72 пъти по гладко от хайбиит гранд сейко :)
Последна промяна trk2 на 16 09 2011, 00:06, променена общо 5 пъти
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7773
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот zaharyg » 31 08 2011, 08:40

Много интересна статия, винаги съм се чудел за принципа на работа на електромеханичните часовници. За добро или за зло популяризирането на кварцовите часовници и пратило в забвение доста интересни инженерни решения за които към настоящия момент се знае много малко.

Интересно ми е дали в момента някоя фирма произвежда нови електромеханични часовници, както например съм виждал нови Pulsar, първите електронни часовници.
zaharyg
Маниак
 
Мнения: 619
Регистриран на: 16 11 2009, 14:12
Местоположение: Благоевград

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот zaharyg » 31 08 2011, 08:43

Ако някой е виждал работещ електрически часовник, да каже колко е плавно движението на секундната стрелка.
zaharyg
Маниак
 
Мнения: 619
Регистриран на: 16 11 2009, 14:12
Местоположение: Благоевград

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот trk2 » 31 08 2011, 09:03

zaharyg написа:Ако някой е виждал работещ електрически часовник, да каже колко е плавно движението на секундната стрелка.

Аз съм го написал по- горе, механизма Porta, PUW работи с честота 4 херца, което ще рече, че секундната стрелка се движи като повечето масови часовници с ЕТА2824-2 с 28800 удъра в час. За други те механизми не знам конкретно, но мисля че е подобно.
По- нататък в ревюто ще стане дума и за други честоти в другите технологии , но всичко с времето си
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7773
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот mitadoc » 31 08 2011, 09:56

Много интересна статия.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот trk2 » 31 08 2011, 10:03

mitadoc написа:Много интересна статия.

ще се развива трябва да добавя още три концепции, но снощи нямах време
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7773
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот Petar_89 » 31 08 2011, 10:29

Супер статия. Прочетох я с интерес и очаквам продължението :)
Изображение

Poljot Kirovskie 1 MCHZ Soviet CCCP Watch 2409
Seiko 5 Automatic Men's Watch SNX801K
Orient Automatic "Deep" CEM65002D
CASIO G-Shock GW-7900RD-4E
Аватар
Petar_89
Почитател
 
Мнения: 317
Регистриран на: 27 12 2010, 14:23
Местоположение: Разград, Варна

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот mitadoc » 31 08 2011, 10:46

Нещо за Булова прецизионист?
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот Groot » 31 08 2011, 14:24

Брау!!! :)
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот kokokoz » 31 08 2011, 14:43

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Аватар
kokokoz
Маниак
 
Мнения: 3559
Регистриран на: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот shtora » 31 08 2011, 19:41

Страхотен пост ! Благодаря за интересното четиво ! Радвам се, че си си направил труда, да ни просветлиш относно един от етапите на развитието на часовникарството. Хубаво е и това, че има интерес към по-съвременното часовникарство, чийто принос е реален, надскачащ преповтарянето на технологиите от отдавна отминали столетия (май беше гадно това :oops: ).

С две думи - много благодаря ! ::drinks::
shtora
Маниак
 
Мнения: 1554
Регистриран на: 05 01 2010, 14:06
Местоположение: София

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот fivegood » 31 08 2011, 21:03

Много интересен и полезен материал, изчетох го с интерес! :clap:
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2799
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот trk2 » 31 08 2011, 21:26

mitadoc написа:Нещо за Булова прецизионист?

Булова са в следващия пач, сега са на ред статичните намотки.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7773
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот mitadoc » 31 08 2011, 23:35

Чакам с интерес да се образовам. ::drinks::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот Solaris » 10 09 2011, 19:40

Някой попита за плавността на секундарната стрелка реших да проверя за някое видео в youtube и срещнах тази Омега http://www.youtube.com/watch?v=ulvwT2pcmZ0 пише 300 Hz не съм запознат с модела но секундарната стрелка си лети буквално!
Изображение
Аватар
Solaris
Почитател
 
Мнения: 381
Регистриран на: 19 06 2010, 22:48
Местоположение: Munich, Germany

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот miroman » 10 09 2011, 21:27

Solaris написа:Някой попита за плавността на секундарната стрелка реших да проверя за някое видео в youtube и срещнах тази Омега http://www.youtube.com/watch?v=ulvwT2pcmZ0 пише 300 Hz не съм запознат с модела но секундарната стрелка си лети буквално!

Така е, имал съм точно 300 херцова Омега.

Доколкото четох в нета, при появата на кварцовите часоници, една част от "атаките" на производителите на механични часовници била, че секундната стрелка "насича" на всяка секунда. И не изглеждала "естествено", а "цифрово" (тогава още не е била модерна думата "дигитално" :) ). Затова някои производители се опитали да направят кварцовите часовници да изглеждат като механични. Омега купила от Титус механизма с 300 херцов генератор (между другото базиран на механичен камертон) и изкарала на пазара Constelation 300Hz.

При този часовник секундната стрелка се движи като при механичен часовник. Като се замислям, може да мине за един вид "реплика" на механичен часовник :)
------- Моите турбийони -------
Constantin Durmont Tourbillon | Exactano Tourbillon | WUS 2012 Tourbillon Project
-----------
Вечният календар е направен, за да може един път на 4 години да глеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът е направен, за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът е направен, за да го гледаме непрекъснато.
Аватар
miroman
Маниак
 
Мнения: 2338
Регистриран на: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот trk2 » 16 09 2011, 00:04

за разликата между кварцов и камертонен часовник вече може да се прочете в поредната добавка в заглавната статия. Всъщонст секундната стрелка на първия камертонен часовник се движи с 360 херца което е стотина пъти по - гладко от механичния часовник
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7773
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот Rafaell0 » 13 02 2012, 19:56

Страхотен пост! ::yahoo::
Аватар
Rafaell0
Активен
 
Мнения: 144
Регистриран на: 07 06 2010, 20:24
Местоположение: Sofia

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот v.dimitrov » 14 03 2012, 08:02

Тъй като очевидно сте добре запознат с електрическите механизми бихте ли ми дали някаква информация за този механизъм.Часовника е ракета кварц и работи отлично.
Изображение
v.dimitrov
Напредващ
 
Мнения: 56
Регистриран на: 22 01 2011, 00:08

Re: Електрически часовници- кратък обзор от ТРК2

Мнениеот Rafaell0 » 18 11 2012, 19:27

Чайка или Слава кварц, нещо от рода на 1976-1982 година.
Аватар
Rafaell0
Активен
 
Мнения: 144
Регистриран на: 07 06 2010, 20:24
Местоположение: Sofia

Следваща

Назад към Механизми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.