Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 26 11 2009, 09:29

Изображение

Технологията:
Преди да направя ревю на модела първо ще спомена няколко думи за технологията Kinetic. Същността на самата технология дава и нейното име, а именно превръщането на кинетичното движение в електрическа енергия. Най-общо казано ротор подобен на тези в автоматичните часовници задвижва микрогенератор, който генерира електрическа енергия. Тя от своя страна се съхранява във вградената акумулаторна батерия. Оттук натам отмерването на времето се извършва на принципа на кварцовия часовник.

Малко история:
За първи път Seiko представя прототип с технологията през 1986г. на изложението в Базел, а две години по-късно пускат на пазара и първите масово произвеждани модели. През 1998г. са представени и първите модели Kinetic Auto Relay (ще разгледаме функцията по-късно). През 1999г. се появява Ultimate Kinetic Chonograph, а през 2003г. е представен и още един калибър хронограф. През 2005г. на пазара излиза и Kinetic Perpetual, който е обект на настоящото ревю. Последната новост и разработка добавена през 2007г. към серията е Kinetic Direct Drive .

Out of the box:
Часовника идва в бяла картонена опаковка. По мое мнение доста скромна и семпла. Могли са определено да се постараят повече в това отношение. Вътре в нея има твърда картонена кутия, в която е самия часовник положен на типичната възглавничка, както и две книжки. Една с упътването на няколко езика и една с гаранционните условия. На края на последната има джобче, в което е поставена гаранционната карта с печат на продавача, дата на покупка и номер на часовника. Гаранцията е международна и важи една година. България не е посочена като държава с официален сервиз!

Изображение

Изображение

ИзображениеKinetic Perpetual:
Както повечето от вас знаят думичката Perpetual на езика на часовниците означава вечен календар. Т.е. не ви е грижа, че месеца има 30 дни – часовника си знае, че утре е първи. Не го притеснява и 29 февруари през високосната година. Точността на календара е гарантирана до 2100 година. След това да го мислиете.  В конкретния модел освен информация за датата, имаме информация за месеца и информация за това дали годината е високосна или не. Месеците са показани на кръгъл дисплей, като текущия се посочва със стрелка. Конкретната година не се изписва, а само се показва дали е високосна (L.Y. – Leap Year) или колко години след високосната се намира (+1, +2, +3). Начините на показване на годините са в зависимост от модела калибър, с които се предлага модела. Вариантите на Seiko Kinetic Premier се предлагат с три модела калибри 7D46, 7D48 и 7D56. При 7D48 индикацията за годината се намира на диск, информацията от който се показва на малко прозорче. Такъв е и конкретния модел. При останалите калибри информацията е изписана на кръгъл дисплей и текущата година се посочва със стрелка. Ето за какво говоря:

Изображение

Освен показването на час, минути и секунди, часовника разполага и с 24 часов малък дисплей. Тази информация според мен е сложена не толкова, защото много хора ще искат да я имат, а защото така или иначе я има и часовника я ползва за отчитането на вечния календар и просто е визуализирана.


SNP003P1 – външен вид, размери, корпус, верижка
Модел SNP003P1 е с метален корпус и метална верижка. Предлагат се и модели с кожени каишки. Лично аз смятам по-натам да закупя и кожена, защото изпълнението с нея също много ми харесва и до последно се колебаех кой модел да бъде. Оригиналната кожена каишка изтънява в посока от корпуса към закопчалката, като по този начин прави прехода плавен. Закопчалката и при двата варианта е three fold clasp със двустранен бутон за откопчаване. Т.е. ако без да искате натиснете единия бутон няма да последва откопчаване. Интересен за мен беше и захвата на звената на верижката подлежащи на регулиране. Всяко звено има място където се поставя допълнителна втулка. При поставянето оста разтваря втулката и получения захват не позволява на оста да се изниже свободно.

Изображение

ИзображениеЗадния капак е изцяло от метал, а монтирането му е на винт. Водоустойчивостта е посочена само в барове - 10bar и е изписана само на задния капак. Коронката не е на винт – директно се издърпва в две позиции. Стъклото е сапфир кристал. Размерите на корпуса са 43мм с корноката или 40мм без, дебелината е 13мм. Циферблата е черен със сребристи елементи и е изграден на няколко нива. Знаците за часовете са отделни пластинки, а допълнително има и римски цифри. Това придава на циферблата интересна визия наподобяваща 3D. Индикаторите са разположени съответно: за 24 часа - между 3 и 4 часа., за месеците – на 6 часа, за високосна година – между 8 и 9, за датата - на 12 часа. Индикаторът за дата е едно от нещата, който най-много ми харесват в часовника – централно разположен, големи цифри, съставно показване на числата. Последното означава, че всяка от цифрите на числата се показва в отделно прозорче и е разположена на отделен от другата диск. Така например при смяна от 25 на 26 се сменя само последната цифра. Смяната на дата става за 2 секунди около 2 мин след полунощ.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Cal.7D48 – техническа информация и характеристики:
Механизмът е изграден от 232 части или това е почти толкова с колкото разполага и съвременен автоматичен хронограф от висок клас. Цели 101 от тези части съставят механизма на вечния календар. Самият календар е снабден с фото сензор, който разпознава определени белези върху зъбните колела и по този начин преценява и сверява точната дата, месец и година. За точното отмерване на времето се разчита на кристал със стандартна честота на трептене – 32 768 Hz. Съответно максималното допустимото месечно отклонение е 15 секунди при нормална работна температура между +5 и +35 градуса Целзий. Допустимите температурни граници на работа са между -10 и + 60 градуса Целзий.
Доста интересно за мен беше да разбера, че задвижването в този калибър се осъществява от цели 3 мотора! Два от моторите са стъпкови. Единият е за задвижване на стрелките на минутите и часовете (движението му се извършва на 5 секунден интервал), а другия за секундната стрелка (движението му се извършва на всяка секунда). И действително като се доближи часовника до ухото освен отброяването на секундите, на всеки 5 секунди се чува и допълнителното преместване на минутната стрелка. Третият мотор е пиезоелектрически и е само за задвижването на календара.
Тук е момента да вмъкна и информация относно функцията Auto Relay за пестене на енергия. Благодарение на нея стрелките спират движението си, ако часовника не се ползва (движи) 24ч. През това така наречено sleep mode време, часовника продължава да изчислява и "помни" точният час за максимално 4 години (при пълно заредена батерия) и в момента, в който часовника се раздвижи стрелките застават на точното място. Наистина впечатляващо както функционално така и визуално! По време на sleep mode индикаторите на календара се движат нормално и показват точната дата.
Зареждането на часовника както споменах се извършва от ротор и микрогенератор. За съжаление капака не е прозрачен и не може да се наблюдава движението на ротора, а само може да се усети неговото движение. По данни на производителя 12 часа непрекъснато носене осигуряват допълнителна енергия за още един ден и половина. Ако носим часовника всеки ден по 12 часа в рамките на седмица ще имаме акумулирана енергия за 10 допълнителни дни, а ако през това време часовника влезе в sleep mode часовника ще работи още месец и половина. Показател за намаляващата енергия е движението на секундната стрелка. Когато нейното движение премине на 2 секунден интервал приблизителното оставащо време за работа на часовника е около 12 часа.
Сверяването на часовника не е нещо особено. Бих казал, че е интуитивно и лесно. На първа позиция на коронката се сверява календара, като се спазва последователността година, месец, ден. На втора позиция се сверява часа, като секундната стрелка спира и позволява точно сверяване. Интересното, което открих е че при настройка на часа и превъртане на повече от 24 часа датата не се сменя! Т.е. за да се смени датата коронката трябва да е в нулева позиция и часовника да работи или да се свери отделно.

Недостатъци:
Много трудна видимост на часа на дисплея на тъмно, поради липсата на каквито и да било луминесцентни елементи, както по стрелките, така и на индикаторите за часовете. От опит знам, че в такава ситуация това може да се компенсира частично със закупуването на модел с бял дисплей, а Seiko предлагат такъв.
Липса на индикация за деня. С удоволствие бих я разменил за показателя за 24 часа.
Кратък срок на гаранцията – 1 година.
Периодична смяна на акумулаторната батерия с немалка стойност. (В упътването пише, че не е нужна периодична смяна на батерията, но отзивите са други).
И четирите недостатъка ми бяха известни при закупуването на часовника, но тъй като не търся някаква универсалност и многофункционалност на продукт изборът ми е съвсем съзнателен.
Лек недостатък на финиша. Стрелката на секундите завършва с формата на кръг с малка дупчица в средата. Точно тази дупчица не е центрирана добре. Ще кажете, че това са дреболии и по-скоро сте прави, но нали именно прецизността на изпълнението на малките детайли правят хубавия часовник хубав. При Swatch и Tissot, над които имам повече наблюдения подобни неща не съм срещал.
Някои от недостатъците са чисто субективни и за друг човек може и да са предимство. Относно визирам неща касаещи външен вид, функционалност и дизайн.

И така вместо заключение мога да кажа, че часовника е едно доста новаторско технологично предложение, сравнително непопулярно, но заслужаващо нужното внимание. А как ще се представи във времето това тепърва ще разбера.

Надявам се да ви е било интересно!

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Groot » 26 11 2009, 13:01

Много добър часовник! Малко ми е претрупан дисплея, но идеята за вечния календар винаги ми е харесвала :).

Чудесно ревю колега!
Честит да ти е.

Потребителски аватар
Edifice
Напредващ
Мнения: 80
Регистриран: 29 09 2009, 08:27

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Edifice » 26 11 2009, 14:32

Mного е хубав.Честито и от мен.
А на каква цена го взе, ако не е тайна?

Sev
Напредващ
Мнения: 77
Регистриран: 21 11 2009, 03:35
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Sev » 26 11 2009, 20:41

Честито!И благодаря за чудесното ревю.

Потребителски аватар
.....
Маниак
Мнения: 1030
Регистриран: 27 09 2009, 21:26
Местоположение: София,местноста $$$Лозенецбург$$$

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от ..... » 26 11 2009, 21:55

Страхотно ревю!Ако си си го купил,честито и да почерпиш ;)
Моята Колекция:
Seiko SKX779-Black Monster
Seiko 5 6319-5021
Seiko 5 7009-3130 A2
Seiko 5 7009-876A
Vintage Seiko Chronograph 6139-7002 JDM
Vintage Poljot Automatic 2616.2H 23 jewels
Vintage Poljot 2614 17 jewels
Vintage Gold Plated Poljot 2614.2H 17 jewels
Vintage Tissot Seastar Automatic 2481
Vintage Tissot Seastar Automatic ЕТА 2836-2
Swiss Army Classic Quartz Watch
Casio MTP-1240-2ADF
TCM Digital and Analog watch

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
bogdanb
Маниак
Мнения: 626
Регистриран: 31 10 2009, 21:28

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от bogdanb » 26 11 2009, 22:45

Поздравявам автора за професионално направеното ревю !
Това е нещо, което трябва да послужи за пример на всички нас. Предистория на модела, описание на оригиналната окомплектова ( важно за тези, които искат да се предпазят от реплики ). Подробен опис на характерни за модела детайли, функции, предимства и недостатъци. Хубави и реални снимки, поставени на нужните места.
Всичко е много добре подредено, сбито и агрументирано, за разлика от много копи/пейст ревюта, които съм чел.

Може би щеше да е добре да вмъкнеш ценовия диапазон, в който се движи модела ... за да можем да ти завиждаме по-силно. Благородно, разбира се ! ;)
Със здраве да се ползва !
Все по-странни теми виждам във форума...

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 27 11 2009, 09:13

Благодаря на всички! Да ви се връща с люмимите Ви часовници!

Цената не съм я забравил. Това е нещо, което се проверява с едно цъкане на мишката в Google. Все пак в България часовника е над 1200лв,а в интернет може да бъде намерен и по-евтино.

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Groot » 27 11 2009, 10:33

То е много по-сладко да правиш ревю на собствен часовник :)

Потребителски аватар
.....
Маниак
Мнения: 1030
Регистриран: 27 09 2009, 21:26
Местоположение: София,местноста $$$Лозенецбург$$$

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от ..... » 27 11 2009, 10:37

Съвсем скоро ще има ревю на двете ми нови придобивки- Seiko SKX779 и Jacques Lemans F1 Chronograph ;)
Авторе,със здраве да си го ползваш,поне 15 години :lol: :lol: :lol: ;) ;)
Моята Колекция:
Seiko SKX779-Black Monster
Seiko 5 6319-5021
Seiko 5 7009-3130 A2
Seiko 5 7009-876A
Vintage Seiko Chronograph 6139-7002 JDM
Vintage Poljot Automatic 2616.2H 23 jewels
Vintage Poljot 2614 17 jewels
Vintage Gold Plated Poljot 2614.2H 17 jewels
Vintage Tissot Seastar Automatic 2481
Vintage Tissot Seastar Automatic ЕТА 2836-2
Swiss Army Classic Quartz Watch
Casio MTP-1240-2ADF
TCM Digital and Analog watch

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 27 11 2009, 18:11

Кви 15 години бе човек! Пожелай ми некой нов да има радост. Що ме орисваш само на един да си стоя. :lol: Тоя нека си е здрав. ;)

kokoca
Великия Часовникар
Мнения: 37
Регистриран: 16 01 2010, 12:23

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от kokoca » 19 01 2010, 15:12

Супер е.

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 13 02 2010, 17:36

Ето малко снимки на часовника и с кожена каишка. Каишката е закупена от hremko. Колегата има доста голям избор на каишки и то на добри цени, а също така е и доста внимателен и отзивчив, така че определно Ви го препоръчвам!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Groot » 13 02 2010, 17:41

Красота :). Хремко ни влиза в проверения списък с търговци :)

Потребителски аватар
bogdanb
Маниак
Мнения: 626
Регистриран: 31 10 2009, 21:28

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от bogdanb » 13 02 2010, 17:41

Добре е, че си подбрал каишка със светли шевове. Много стилно се е получило !
Все по-странни теми виждам във форума...

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 13 02 2010, 17:45

bogdanb написа:Добре е, че си подбрал каишка със светли шевове. Много стилно се е получило !
Честно казано стана малко случайно. Бях се спрял на друга изцяло черна доближаваща се до оригиналната. Дори я монтирахме, но се оказа дълга. Тази я взех с лека резерва, но след като я сложих направо "заспа".

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Groot » 13 02 2010, 17:47

Абсолютно си е заспала - много добър избор. А и снимките си ги барнал :)

Потребителски аватар
.....
Маниак
Мнения: 1030
Регистриран: 27 09 2009, 21:26
Местоположение: София,местноста $$$Лозенецбург$$$

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от ..... » 13 02 2010, 19:16

Естествена кожа,нали?Колко пари?
Моята Колекция:
Seiko SKX779-Black Monster
Seiko 5 6319-5021
Seiko 5 7009-3130 A2
Seiko 5 7009-876A
Vintage Seiko Chronograph 6139-7002 JDM
Vintage Poljot Automatic 2616.2H 23 jewels
Vintage Poljot 2614 17 jewels
Vintage Gold Plated Poljot 2614.2H 17 jewels
Vintage Tissot Seastar Automatic 2481
Vintage Tissot Seastar Automatic ЕТА 2836-2
Swiss Army Classic Quartz Watch
Casio MTP-1240-2ADF
TCM Digital and Analog watch

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Мнения: 3309
Регистриран: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от fivegood » 13 02 2010, 19:20

Естествена кожа. Марката е Piero Magli, модела Aviator - 18лв.

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от Groot » 13 02 2010, 19:37

18 лева нищо не е за хубава каишка.

blitz0
Новобранец
Мнения: 12
Регистриран: 04 02 2010, 22:51

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Мнение от blitz0 » 13 02 2010, 22:29

Чудесен часовник.
Интересува ме каква му е точността?
Защото до колкото разбрах като механизъм е хибрид м/у кварцов и автомат.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”