Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 02:36

Да опитам и аз да свърша нещо. Нищо, че не е по часовника, а някаква велкро каишка. Е, не съвсем някаква, да опитаме с каишката на НАСА от 60-те години за Омега Спийдмастер по оригиналните спецификации.

Изображение

Че като гледам какво предлагат по е-бей за колко пари все оригинални НАСА...

Един поглед на оригиналните чертежи и спецификацци показва, че тая проста каишка....не е толкова проста. Хем тук са основни изисквания и описание, няма техология, указания, тънкости, как се прави... Даден е някакъв вид материал от преди 50 години. На чертежите са няколко варианта, избираме този който е летял и е по снимките.

Изображение

Изображение

Изображение

Идеята е от няколко месеца, но все няма време. Откакто се появи ето тази Омега – мечта, от първите с кал. 321, модел и реф. номер 145.012 която е летяла с Аполо. И нали е била на НАСА велкро каишка. Та да се опитаме да и направим една такава.

Изображение

Може пък с нови и по – добри материали да стане и по добра. И да се избегнат ей такива случки по кантовете след много носене даже и на оригиналната.

Изображение

Нищо лесно няма на тоя свят, като почне да го прави човек, даже и да е една каишка. И за да е по – интересно и смислено, пък и да не отидат усилията ей така, само за една... я да видим, да не е само прототип, а същевременно да се уточни, подготви и изпробва в условията на серийно производство? Ей така, на игра и за идеята, да е по - реално.

Е, после може пък на някой да му хареса ::angel:: . Хайде да помечтаем още малко. Защо освен директни продажби, да не са и магазини за часовници и големи клиенти ;) ? Или Омега, или НАСА :o ? Хмм...значи трябва най - високо качество на материалите, сертификати, резултати от изпитвания на материали, производство по съвременни стандарти и с такава техника. Пак се шегувам, разбира се. Ми хубаво, да видим. Абе малко налудничаво, но да видим, на игра. Да видим дали ще стане изобщо някакво подобие на каишка, или поне да почна нещо.

1-ви етап: Материали, уточняване, цвят, параметри, доставчици - завършен. Материалите с варианти са вече тук. Всички са придружени със сертификати, техически характеристики и резултати от изпитвания, Еко-Текс 100 и тем подобни. Каквото трябва. Сигурно от Омега ще ги искат сертификатите и изпитванията на материалите :)). Ето част от тях, готови за изпробване и производство.

Изображение

Щеше ми се да правя каишката изцяло с наши български материали, но съм им сърбал попарата на велкрото и лентите, въпреки че не отстъпват на повечето от внос и далечно източните. Та затова първо да пробваме с доказани и ужким най – високо качество, да се уточни изработката, пък после ще видим.

Засега предвидени материали и производители:

Основен материал за каишката – мекото велкро, съответното твърдо (мъжко) велкро за закопчаването. В 3 варианта и различно качество, за проба. Всичките трудно горими, висока износоустойчивост при ниски и високи температури.
Ширината на каишката съгласно спецификациите на НАСА е 0.75 инча или 19 мм. Часовникът трябва да може да се движи по нея за регулиране на мястото му, както е на костюма. Иначе си стои стабилно, нали е притиснат и стегнат от каишката върху ръкава. Не знам как ще е на китката.

Велкрото за каишката, независимо от кой вид, трябва да се реже до точната ширина от по широко, 20, 25 или 30 мм, за да го няма технологично обусловения кант от двете страни, той е твърд, остър и пречи. Да видим как ще ги режем, цялата работа е канта да е стабилен, прав и да не се разнищва.

Изображение
Изображение

На снимката:
1. YKK от серията Cosmolon, доставчик YKK Австрия, директно. За сравнение - сила на отлепване 1,30 N/cm2, на разделяне при странично или осово натоварване 6,0 N/cm2. След 10 000 цикъла затваряне и отваряне съответно мин. 0,65/3,0. Това при -30 до + 150 градуса C. Доставени ширина 20 мм и 38 мм.

Изображение

2. Kuny Hakofix от серията по спецификации на швейцарската армия, произведено специално за тях и за високопланински части, високи натоварвания и по – ниски температури. Производител и доставчик Kuny AG, Швейцария, директно. По добри параметри, съответно (горе) 1,75 N/cm2, 10,0 N/cm2. След 10 000 цикъла съответно мин. 0,65/4,0. Това при -40 до + 150 градуса C. Доставени ширини 20 мм, 25 мм и 30 мм. С това велкро ще я продаваме на швейцарците :)).

Мисля че разликите се виждат и визуално без да ги мерим параметрите. Това повече прилича на качествена велкро каишка.

3. Новия продукт на YKK меко велкро нова плетена олекотена конструкция с много по мека повърхност, прилича на кадифе. Произвежда се само в Щатите и затова се забави малко. Доставчик YKK Австрия, директно. Произвежда се и във вид на плат 140 см. Характеристики като първото на YKK. Доставена ширина 140 см. Съответното твърдо (мъжко) велкро е стандартно, например Cosmolon.

Изображение

4. Здрава и мека тъкана лента с голяма здравина и износоустойчивост, успях да я поръчам готова 19 мм, тя не може да се реже. Производител и доставчик Gueth & Wolf – Германия, директно. Тези са специалисти по свръхздрави и качествени текстилни ленти – парашути, спасителна екипировка, алпинизъм. Специално за целта направена 19 мм, не стандартна ширина 20 мм. Май ще я сменям с друга с еднакъв напречен рипс – растер, като 4 а на снимката и като пригиналната от 1960 – те години, тая просто не ми харесва визуално, въпреки че е по – мека и гъвкава така.

5. Негорими конци с арамид Nomex 70/3, висока здравина и други параметри. Предназначени за специални, защитни облекла, пилоти, армия и т.н. Производител и доставчих Reutex Германия, директно. Ще вземе НАСА да поиска такива - ето ги.

Изображение
Изображение

6. Усилващи стабилизиращи лепящи ленти, термофиксиране при висока температура, това за велкрото от т. 3. За отдолу към ръката, приятни и стабилизиращи за носене на китката, ако не е на космически, или официален костюм. Тук малко модифицираме оригиналната технология, ако е за добро, защо не. Други времена са днес. А и материала от т. 3 е по лек и нестабилен, сам по себе си без усилване не прилича много на каишка.

Изображение

7. Метални пръстени, катарами – още ги уточнявам, само те липсват, но не пречи да се започне и продължи изработката. Да не кажат само стомана 316L...

Да отворим малко вратата и към 2-ри етап – разкрояване и подготовка на материалите.

Ще ми се да започна с този новия материал на YKK от т. 3. Трябва да се разкрои точно от широкия материал. С ножица не става, значи с CAD системата и „кътър“, или с лазер.

Ето с робота кътъра, става добре, само да видим колко са устойчиви кантовете на износване и разнищване. Предполага се, че лазера ще ги стабилизира повече.

Изображение
ИзображениеНарочно пуснах по 1 мм тънки ивици между лентите, за визуален контрол на точния размер. Всяка разлика в ширината се вижда веднага. Ако те са еднакви, значи и 19 – те мм ще са точни и еднакви, отпада контрола на размера след разкрояване.

Изображение

Тези дни ще отрежем ленти и с лазера, да видим кантовете, после ще ги пуснем да се перат и трият с други материали. После, ако не се разнищят и повредят кантовете, чак тогава ще ги фиксираме предварително отдолу с усилващата лента и така ще се режат по един от двата начина, вече готови за шиене. Това за този вариант, после ще режем, перем, търкаме и тестваме другите.

Нататък е трудното и интересното – но като има време, не знам какво ще мога да свърша до Коледа или Нова Година, че както винаги и друго се натрупа в края на годината... ::drinks::

Потребителски аватар
DoctorPhill
Маниак
Мнения: 508
Регистриран: 27 12 2015, 20:12

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от DoctorPhill » 13 12 2016, 02:46

Браво !!!! ::up:: ::up:: ::up:: ::up:: ::up:: Впечатляваща подготовка .
Оригиналните май бяха в 2 размера ,този за скафандъра е доста дълъг .
Тези правеха всички модели и за Буловата ,има и подробните надписи .
https://www.seb12100030.com/collections
May the bridges I burn light the way .

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 02:52

Да я докараме до дължината... Мисля да я направя толкова, че да може да се носи и на китката и най много на ръкав на яке, за скафандър после ще мислим :) Даа надписите са важни...

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от senna » 13 12 2016, 08:58

Както винаги акуратен и в най-малката подробност още при подготовката, въвеждайки собствени стандарти, не по-лоши от тези на НАСА! :thumbup: :clap: :clap: :clap:
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3332
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от ivanovnov » 13 12 2016, 09:50

уау изглежда маниашко, нямам търпение да видя крайния резултат :)
...go forward...

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 09:58

senna написа:....
Да бе... :lol: стига, че няма да ти дам каишка за Омегата, ако станат... Ако въобще стане нещо де...

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13817
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от mitadoc » 13 12 2016, 10:06

Виждам, че готви коледни подаръци за всички нас със Спийдмастъри. Браво, Вальо, за ентусиазма и професионалния подход. Какви надписи ще слагаш?
Daydreamer

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 15:07

mitadoc написа:Виждам, че готви коледни подаръци за всички нас със Спийдмастъри.
...
Какви надписи ще слагаш?
Хмм...И сигурно да са от скъпите...? Както казва Мето... ;)

И аз се чудя за надписа. От една страна - хубаво е да си е парт номера SEB12100030, после вариант някакъв може и измислен, сериен номер ::angel::, ама нещо не ми харесва, че всеки така го слага. Ето и тези в линка, даже и сайта им така се казва SEB12100030. Само не и NASA, или Omega, или Speedmaster разбира се, че хептен ще замяза на китайско менте.

Ако някой има идеи, ще се радвам. То първо да видя за качествен печат, да не пада после, надписа лесно...

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
DoctorPhill
Маниак
Мнения: 508
Регистриран: 27 12 2015, 20:12

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от DoctorPhill » 13 12 2016, 17:10

BWFSIMP05201701 и тн.Bulgarian Watch Forum Strelki Info Made by Phil05 година ,месец и тн.
May the bridges I burn light the way .

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3332
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от ivanovnov » 13 12 2016, 17:42

DoctorPhill написа:BWFSIMP05201701 и тн.Bulgarian Watch Forum Strelki Info Made by Phil05 година ,месец и тн.
::thumb:: предложението е доста идейно :)
...go forward...

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 18:00

:)) Супер ::thumb::

Първо да се постарая да НЕ изглежда така - надписа, че и други работи, пък ако стане, тогава може да заслужи такъв надпис...

Изображение
[url=https://postimage.org]Изображение

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13817
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от mitadoc » 13 12 2016, 18:09

Става интересно.
Daydreamer

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 13 12 2016, 19:01

Днес дойде и другата рипс - лента, и тя 19 мм ::up::. Тя ще е, такава е при оригинала. И на цвят сме я докарали :). Горе е швейцарското велкро, долу това новото на YKK.

П.С. цветовете не са верни, разбира се, че снимах надве натри с телефона. Това отдолу е тъмно синьо :)

Изображение

Отрязахме и това новото велкро и с лазера, на снимката долу. Какво да говорим... с Лазар по - добре. Кантовете освен че са перфектни, са и леко стопени и укрепени. Няма да се разнищват лесно. Нищо, че ширината отиде с половин милиметър надолу :) материала беше леко опънат и освен това въпрос на донастройка за точен готов размер. На кътъра с ножа вакуума фиксира материала по - добре, но там пък кантовете са по - зле.

Изображение

Довечера двете отиват в пералнята с другите дрехи и да ги видим после. Ама нещо не ми харесват тези, трябва да се стабилизират. Това класическото велкро като че ли си е по на място.

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3620
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от Дон Жуан » 13 12 2016, 23:21

Направо виждам как се очертава един нов бизнес :thumbup: :clap:
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от senna » 14 12 2016, 00:02

phil05 написа:
senna написа:....
Да бе... :lol: стига, че няма да ти дам каишка за Омегата...
А лауреат на "винкело" де... ::angry::
;) :)) :)) :)) ::drinks::

Днес не остана време, все бях "в разход", утре ще наснимам, какво са сътворили от Омега (защо ли си мисля, че твоята ще стане по-хубава ::angel:: ) А ако черпиш по кафе, може и за мостра да ти я дам! :lol:

Б@си, в оная разбираческата тема се насадих яко, с кафета няма да избия чивия явно. Я, по ракия... мани го кафето. ;) ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3620
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от Дон Жуан » 14 12 2016, 00:13

Offtopic: покажи
Ааааааааа.........Асенов!!! Ракии без мен не може!!!

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4387
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от kokokoz » 14 12 2016, 00:18

евала вальо!! :clap: :clap: :clap: :clap: ::yahoo:: ::yahoo::
най накрая нещо адски смислено и абсолютно форумно!
идеята на доктора за името е страхотно и точно попадение! и няма как да заприлича на китайско менте!като те познавам просто няма как да стане!! ::up:: ::up::

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 14 12 2016, 00:45

senna написа: ...
утре ще наснимам, какво са сътворили от Омега (защо ли си мисля, че твоята ще стане по-хубава ::angel:: ) А ако черпиш по кафе, може и за мостра да ти я дам! :lol:
...
Тези от кутията ли? Красиви са, ама много лачени бе... Тази ще е за джипката, за мотора, за Луната...

Изображение

Ей ги тези двете се сушат вече. Лазерната държи, другата се поразчушка по краищата. И двете май няма да станат добре. Неще не ме кефят.

Изображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 14 12 2016, 00:56

Дон Жуан написа:Направо виждам как се очертава един нов бизнес :thumbup: :clap:
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::
Колко можеш да му измъкнеш на един габровец за една каишка, ако ще и на Сатурн да е ходила... Ама щом и ти го казваш Митко, значи наистина има хляб в тая работа :) ::drinks::

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9005
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проект NASA велкро каишка за Омега Спийдмастер

Мнение от phil05 » 15 12 2016, 00:59

Днеска малко борба с тоя надпис... Даа, знаех си, че тази каишка костелив орех и таралеж в гащите... Един надпис, ама...Разбрахме се какво да пише ::thumb::, махнах само един букви там, според мен не са важни. И сега се почва – място, височина, какъв шрифт, остави как да се направи печата върху тая грапава тясна лента с ребра. Ама нали идеята е да е колкото може по близо до оригинала на НАСА. Иначе лесно - може да го напишем някак и там някъде надписа и толкоз. Като другите през годините, всеки е писал надписи и е правил каишки, кой както му дойде и където му дойде. Ааа, така не става... :)

Ето ги, най различни и все хубаво направени ;) :

Изображение
Изображение
Изображение

Изображение


И накрая горе Омега и те сложили красив надпис на велкро каишката, в комплекта на Спийдмастера голямата кутия. Качеството на изработката този път е безкомпромисно ::up:: Чудесен е и надписа наистина, но...не като на оригинала, и място, и шрифт. Ама хайде, няма да им връзваме кусур, каишката все пак за друга таргет група. Ние нали ще правим онази.

Оригиналните велкро каишки са правени на времето от НАСА, не от външен доставчик.

Изображение

Като модел са използувани и за други уреди и джаджи по ръкавите на скафандъра. Май единственото сигурно, за което можем да се хванем, са оригиналните спецификации и чертежи. Малко са останали „оригинални“ по снимките, на които може да се вярва. А чертежа и спецификациите казват следното:

Място и пропорции на надписа:

Изображение

До него има свободно поле за други означения, или име/инициали на човека

Шрифт: и него са го задали. Pica. Един от познатите шрифтове за пишеща машина.

Изображение

Изображение
Изображение

Даден е само парт номера и правоъгълно поле за допълнителен надпис, или за име/инициали на човека. Не се говори за сериен номер. Отдолу няма нищо. А после пишат какво ли не, цели разкази. Може и тогава да са писали, не знам.

Какво свършихме днеска. Ето набързо малък предпечат, с Pica ::angel:: . Надписа трябва да мине малко по наляво, на същото разстояние като отгоре. Може би височина 5 мм, а не 4 и bold, но сега нямаше болд.

Изображение

Но ето изникват въпроси...

Има една особеност. Има още един напречен укрепващ шев през 3 те пласта материал, който свързва двете велкра отдолу, мекото с твърдото закопчалката. И минава през етикета и надписа. Вижда се и на оригиналния чертеж горе. По точно надписа е върху него. Явно хич не им пука, нали търсят повече функция, а не визия.

Изображение

Вариант 2: Мога да го елиминирам този шев без проблем, с малка невидима промяна в изработката, да не се вижда шева върху етикета от рипс лента, който е и укрепващ детайл. Както е и при тази на Омега.

Изображение

Или вариант 3, надписа да мине в полето отдясно, както е и при повечето имитации нататък.

Изображение

Не знам, как е по добре?

И това е лесно, ще го измислим... Лазери, надписи, шрифтове, материали, предпечати, лесно. От тук нататък започва наистина трудното, че само ръка ще трябва да пипа нататък при изработката, няма там автомати и компютри.

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”