Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
nibaru
Маниак
Мнения: 1968
Регистриран: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от nibaru » 20 04 2017, 15:53

Това ревю няма да е нещо различно, няма да е уникално, нито изцяло мое. Информацията е събрана от интернет, както и някои мои лични впечатления. Поредното представяне на часовник във форума ни.
Докъде ме докара тази моя "болест". От човек, който харесваше само точните науки в училище, и срещах трудности с Литературата като предмет (това с литературните описания и "разтягането на локуми" ми е мисия невъзможна).
Друго си беше като се каже, че Две прави a и b се наричат успоредни, ако лежат в една и съща равнина, но нямат обща точка (точка на пресичане).
А след време да открия, че Лобачевски и Гаус не приемат тази аксиома/постулат и геометрията не била само Евклидова, а имало и на Лобачевски......Та нещата не са такива, каквито бяха.Вероятно вече ми свикнахте - хареса ли ми нещо - купувам, пък после ще му мисля.Така се случи и с този часовник.
Не е полезно от финансова гледна точка да се чете този форум, да не говорим като се направи и комбинация със сайтове като ablogtowatch и подобни. Веднага ми влязоха в главата бръмбари да си взема часовник с микро-ротор, после и периферен ротор ..... Нооо все скъпи тези мои прищявки. И все пак не се отказвам. Случайно мярнах някъде снимки на in-house механизма A1000 на Bucherer ... ииии така ..... на ръката ми е вече Carl F. Bucherer Patravi Calendar.

ИзображениеНа пръв поглед - ми часовник, какво толкова? При това кръгъл, с черен циферблат и стоманена каса - нищо интересно, пък и скъп ::huh::
За парлама, така де, за имидж - пристига в голяма бяла кутия - гланц, пиано лак... леле. Вече им свикнах на опитите за уау ефект с дизайна и големината на кутиите. извадих часовника и направих опит да го сложа на ръката си, но не мога да закопчая каишката. След дълга борба (поне 10 минути) - вече е на ръката ми. Поглеждам го и си мисля - това пък сега защо го купих? Нали вече си имам достатъчно часовници. И този като другите ще стои в кутията. Но след дълго разглеждане стигнах до извода, че не е точно поредният, има нещо, което го прави различен и уникален. Не е просто часовник.

Защо не е толкова просто?
- Да започнем от името. Carl F. Bucherer - Първосигнално за Швейцарските марки е да се чете на френски - нещо не му пасна на този Карл Фридрих да е "Бушере". Направо си му личи, че е немско - Карл Фридрих Бухърър.
- Да видим различното в историята на марката. Основана е през 1888 като магазин за бижута и часовници в Люцерн, Швейцария. От 1919 предлагат часовници вече и под собствената си марка. През 1924 година решават да добавят в асортимента си и малко известната тогава марка ROLEX (сина на Карл - Ернст сключва договор с Hans Wilsdorf). Благодарение на тази находчивост - сега Bucherer са едни от утвърдените дистрибутори на Rolex в света, та чак и сребърните лъжички Rolex / Bucherer. Към 1970 година се нареждат на престижното 3-то място в света по продадени часовници с механизми - Сертифициран Хронометър - 15 000 бройки, което си е наистина впечатляващо.

ИзображениеТвърди се, че и към настоящият момент компанията е собственост на фамилия Bucherer, което я прави една от малкото часовникарски марки без сътресения и смяна на собственост през годините. Не е просто поредната часовникарска марка, а една находчива, запазила идентичност компания.
- Сега и за механизмите. Както и повечето други часовникарски марки, така и Bucherer вграждали чужди механизми в своите часовници - основно ETA. И така до към 2007 година, когато решават да създадат собствен in-house механизъм. За тази цел се обръщат към една малка компания - Téchniques Horlogères Appliquées (THA) of Sainte-Croix, Switzerland. От Bucherer толкова се впечатлили от уменията им, че купили малката фирма и през 2008 представили своя пръв механизъм - A1000.
Не e просто механизъм, а изцяло in-house механизъм с патентована система против удар и вибрации, периферен ротор, собствен, уникален дизайн.


Изображение


Концепцията за периферен ротор не е нова. Ранни патенти са заявени от Paul Gostel през 1955 последван от Patek Philippe през 1965. През 60-те години на миналият век и Citizen представя своя "Ring Rotor", но механизмите и системите са доста "сурови" и нищо впечатляващо. Carl F. Bucherer е тази фирма, която представя първа наистина завършен механизъм с периферен ротор, система за абсорбиране на вибрациите и противоударна защита и прави реалност тази концепция.
След представянето на механизма А1000, вариации с периферен ротор представят и известни марки като DeWitt, Audemars Piguet и Cartier.


Сега са механизма A1000

Периферен ротор от волфрам (Tungsten), който се движи върху DLC (Diamond-like coated) ролки монтирани на керамични лагери. Тези DLC ролки имат твърдост от 2000 Викерса, което ги прави няколко пъти по-твърди от стоманата. Това позволява на Bucherer да патентоват системата на ротора без смазка. Ето ги трите сглобки, които придържат ротора и улавят вибрациите - така наречената Dynamic Shock Absorption system (DSA), както и трите специални винта, които не позволяват на ротора да допира касата:
Изображение

Изображение

Изображение

Умело скриват и малката зъбчатка под вторично колело за по-завършен външен вид и детайл:
Изображение

Енергията от Ротора се предава към механизма чрез система от зъбни колела, на всяко от които е поставен рубин, а предавката от Ротора към механизма е с Incabloc shock protection, което допълнително изчиства вибрациите да не се предават от ротора към механизма:
Изображение

Изображение

И още една иновация - Central Dual Adjustment System или "CDAS". Накратко - въпреки, че се настройват самостоятелно, двете корекции, за "beat error" и "beat rate" се заключват от един общ винт, който предотвратява нежелани корекции в настройките. А и закрепването е посредством две пластини - като рамена, които са като пружини и допълнително обират вибрации:
Изображение


тези снимки вече се увеличават:
ИзображениеИзображение


А от края на 2014 Carl F. Bucherer въвеждат и уникална защита срещу реплики - така наречената CLR-LIGA - съчетание на две модерни технологии. CLR е съкращение от Covert Laser Readable - интересен начин да скриете изображение, което може може само с лазер да се види/прочете. LIGA е немски акроним/абревиатура на процес, който използва нано технология за нанасяне на форми върху материали. Комбинацията от двете технологии е впечатляваща - когато се насочи зелен лазер със специфична честота се получава дефракция/пречупване от тези нано-структури и ето ефекта:
Изображение

Изображение

Сега да добавя и останалите "екстри":

- Голяма дата - показването на датата е изпълнено с два отделни диска за по-лесна четимост.

ИзображениеИзображение


- Има си и ден от седмицата.

- Интересна и почти уникална компликация - показва и номера на седмицата от годината, като е предвидена и 53-тата седмица за някои години*.

Изображение


* Всяка година, която започва с Четвъртък и всяка високосна година, която започва в Сряда
* Всяка година, която завършва с Четвъртък и всяка Високосна година, завършваща с Петък.
* Години, в които 1 Януари и 31 Декември (нормални) или и двете (във Високосни) са Четвъртък.

- Интересно показване на секундите - чрез въртящ се диск, разположен над 6ч.

Изображение


- каса с много балансиран финиш - комбинация от бръшнат и полиран ефект.

Изображение


- Универсален размер на касата - 42.6 мм;

- Коронка на винт с допълнителна защита - crown guard protector;

- много интересно и лесно регулиране на дължината на закопчаване (след като схванете как точно става). Няма дупки по каишката - регулирате до милиметри:


ИзображениеИзображение


И въпреки първото впечатление за просто поредният часовник, накрая се оказа, че не е точно така.
Един умело балансиран часовник, с много вложени иновации, създаден да се носи и да впечатлява.
Моля Ви, когато следващият път се сблъскате с часовник на марката - не отмятайте бързо поглед встрани, а се вгледайте в детайлите.


Ще приложа и мнението на съфорумник за този часовник:
Мнение от Xaoc » 05.12.2016, 21:53:54

На пръв поглед не намерих нещо специално в този часовник - просто поредния с по-разчупен дизайн.
Обаче на втори...
Нека започна от нетрадиционно поставената дата от две отделни големи числа за лесна четимост.
Ще мина през индикатора за седмица от годината, което е изключително удобно в днешния бизнес свят. В днешно време средния мениджър в голяма компания (каквито са всъщност таргет аудиторията на конкретния часовник) се интересува живо повече от седмицата от годината, отколкото от конкретната дата. С оглед организиране на събития, срокове за доставка и други това се превръща във все по-важен индикатор. Дори не съм си и помислял, че има часовник с такава компликация.
Дизайна на циферблата и касата е доста класически, но и функционален, като все пак макар и да изглежда строг дрес има подсветка.
Много ме грабна и закопчаването на каишката. Може би няма да пасне на всеки диаметър и форма на ръката, но е приятен детайл!
И разбира се черешката на тортата е оформлението на задната част на механизма. Нещо в линиите напомня технологичния напредък - полупроводници, писти по платките, но комбинирано с механиката на баланса - нещо като киборг в традиционно кимоно.

В един свят на ширпотреба и copy/paste този часовник е свеж полъх.

Впечатлен съм.

Мен вече ме спечелиха за техен фен, особено след като имах удоволствието да притежавам и 40-годишен техен часовник - Сертифициран хронометър, който ме изненада приятно с точността, която поддържа и към момента - избързване под 2 секунди на ден.
ИзображениеИзображение
И сега, малко снимки:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеОстаналите снимки минават в off-topic, че претрупват
Offtopic: покажи
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна от nibaru на 21 04 2017, 12:56, променено общо 2 пъти.
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4025
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от kokokoz » 20 04 2017, 16:13

страхотно! :clap: :clap:

Barking Dog
Маниак
Мнения: 972
Регистриран: 10 02 2016, 11:29

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Barking Dog » 20 04 2017, 19:43

Ники, впечатляващо ревю на изключителен часовник. Моите адмирации и уважение, за това което споделяш. Току що две страници чернова заминаха в кофата. ::crap::
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.

Kostabo
Маниак
Мнения: 763
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Kostabo » 20 04 2017, 19:57

Благодаря ти, че си "луд", благодаря ти и за това, че продължаваш да лудееш... :))
Тука е така...

Потребителски аватар
Orack
Маниак
Мнения: 737
Регистриран: 13 01 2016, 17:13
Местоположение: София

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Orack » 20 04 2017, 20:04

Страхотно ревю, страхотен часовник и както винаги невероятни снимки!!! :clap:

Потребителски аватар
SHARKY
Маниак
Мнения: 1627
Регистриран: 29 01 2012, 20:09

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от SHARKY » 20 04 2017, 21:05

За мен, това си е проблемен часовник...
Да се чудиш на коя страна да го носиш - с цифера на горе или с механизма :))
Със здраве!

ISDP
Почитател
Мнения: 408
Регистриран: 15 06 2016, 04:58

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от ISDP » 20 04 2017, 21:18

Супер е!!!!! Много ти благодаря за положения труд. Научих нещо ново и интересно :)

ПС. Мислех да си го оставя за утре ама.... то се не трае

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Мнения: 1098
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от ivo p » 20 04 2017, 21:35

Ревюто е много хубаво, благодаря :)

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3246
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Дон Жуан » 20 04 2017, 22:05

Въведение............ точни науки, преплетени с поезия....уникални снимки и впечатляващо представяне!
Ники, снимките ти винаги са били на много високо ниво, но тези са наистина забележителни, особено макротата :thumbup: А лупата...............Ех тази лупа :)) особено до винтажния направо ме плени! Плени ме вниманието към детайла, което тя символизира както и препратката към историята! И мисля, че именно това внимание поддържа интересът ти към часовниците.....
Благодаря ти! :clap: :clap: :clap:
Със здраве и още повече хъс :thumbup: ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от trk2 » 20 04 2017, 22:13

Радвам се, че този часовник получи заслужено ревю. Кратко, ясно, интересно, информативно, добре подредено и с невероятни снимки. Беше удоволствие да го прочета! Чакаме нови ревюта и успех с продажбата!
ПП Научих нещо ново, работилницата на марката правят механизмите за един от любимите ми часовници https://monochrome-watches.com/de-bethu ... regulator/
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13256
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от mitadoc » 21 04 2017, 00:20

Този часовник е произведение на изкуството.
Daydreamer

Потребителски аватар
Veselka
Почитател
Мнения: 411
Регистриран: 21 08 2016, 17:12

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Veselka » 21 04 2017, 01:00

И снимките и часовника - направо хипнотизират :crazy: :crazy: :crazy: ..... ::angel::
Изображение

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3059
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от ivanovnov » 21 04 2017, 06:44

Благодаря за ревюто, часовникът е прекрасен, снимките са страхотни, човече за мен ти имаш най-интересните часовници във форума, освен това ги представяш по-много увлекателен начин заедно със снимките. :)
...go forward...

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от trk2 » 21 04 2017, 12:32

ivanovnov написа:Благодаря за ревюто, часовникът е прекрасен, снимките са страхотни, човече за мен ти имаш най-интересните часовници във форума, освен това ги представяш по-много увлекателен начин заедно със снимките. :)
Да и аз това си мислих Моене и сега този- часовници отвсякъде- комплексно развити дизайн и технология във всеки компонент- циферблат и стрелки, каса, механизъм, закопчалки.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
nibaru
Маниак
Мнения: 1968
Регистриран: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от nibaru » 21 04 2017, 12:58

Благодаря на всички за хубавите думи.
Добавих малко нови снимки вътре в ревюто, че вчера не успях. Други пък поставих в off-topic, че са много, а и по-стари.
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3268
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от Vesire » 21 04 2017, 14:30

никога не е толкова просто, колкото по-просто толкова по не е :)
Снимките ти са жестоки, значи как става така незнам.
Марката ми беше тотално непозната, благодаря за представянето, off limit-а ми е и далеч от интереса,
амаааа хубавото си е хубаво. Danke

Потребителски аватар
gata05
Маниак
Мнения: 1762
Регистриран: 22 05 2014, 13:23

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от gata05 » 22 04 2017, 08:02

Страхотно ревю,страхотни снимки!Благодаря,че сподели ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

still
Напредващ
Мнения: 58
Регистриран: 01 12 2012, 20:25

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от still » 22 04 2017, 10:48

Страхотен часовник, великолепно ревю, прекрасни снимки.Този часовник трябва да е направен да се носи на двете страни, с този механизъм. ::drinks::

Потребителски аватар
KDelchev
Маниак
Мнения: 888
Регистриран: 31 05 2014, 16:54

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от KDelchev » 23 04 2017, 17:21

Уникално ревю, уникални снимки!!!

LawnmowerMan
Новобранец
Мнения: 5
Регистриран: 13 02 2010, 18:21

Re: Просто поредният часовник ... или не е толкова просто?

Мнение от LawnmowerMan » 25 04 2017, 12:18

Прекрасно ревю и снимки! :clap: :clap: :clap:

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”