SEIKO - SARB033

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 2709
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

SEIKO - SARB033

Мнение от senna » 25 05 2017, 02:06

Малко са часовниците успели да приковат вниманието на наша милост само по снимка без да са пипнати, пробвани и усетени. Както се казва, броят се на пръстите на двете ни ръце (важно е да уточним, че не сме работили никога, като оберфрезист и към момента на написването на това ревю, разполагаме с пълен набор накрайници).
И още по-малко са пък тези, които са успели да дрогират изкушението в душата наша дотолкова, че успешно да наритаме доброзорлем насадената ни прагматичност в ъгъла на непотребните в моменти на умопомрачение (като този) качества и притъпявайки угризенията на съвестта, доволно бърже (преди да е изпуснат момента) да добавим в кутията на щастието, поредната цъкаща машинка.
Ами случи ни се пак… или отново, а бе все е тая. Важното е, че в кутията има нов наемател, който ще усмихва денят ни.
Изображение
И така : SEIKO SARB033 "Spirit" (6R15-00C0) Един въздребен представител на JDМ (Japan Domestic Market) продукцията, демек продукцията насочена предимно към вътрешният пазар в Япония. Малко, като оня стар виц печелил няколко първи награди в конкурса „Златната решетка”, за компютрите дето не били компютри, а компоти, и дето не сме ги експортнали в Япония, а японците са ни ги ре-импортнали, щото били избамбурили капачките видите ли.
Няколко думи за бранда :
SEIKO HOLDING CORPORATION е компания с разнообразно портфолио от дейности, но преди всичко е часовникарска фирма и сме забелязали, че поне у нас потребителското отношение към самата нея и към статута и в световната часовникарска индустрия е силно поляризирано, въпреки че е една от петте часовникарски компании успели да затворят производственият цикъл на 100 %, от отливането на стоманата за касите, до направата на стъклата и захранваща с инхаус разработените си механизми още десетки други брандове. Компания въвела собствени хронометрични стандарти, притежаваща много и интересни часовникарски патенти, както и компания, която извън общо разпространените митове и легенди, държи първенството в няколко знакови за часовникарската история надпревари. За историята на Seiko Holding Corporation е писано толкова много и толкова подробно, че наша милост, каквото и да напишем, ще е само повторение на неща изказвани и публикувани стотици пъти в съвременното глобализирано море от дигитална информация. Съвсем отделната им линия на Grand Seiko пък е до толкова различна от всичко останало, което правят, че съвсем наскоро просто се видяха принудени да официализират станалата отдавна фактическа реалност, търговска трансформация, и да отделят Грандовете в самостоятелна търговска марка. Е, оставиха ги все пак под корпоративната шапката на компанията майка, чието начало се простира два века назад, до онова скромно търговско начинание на Кинтаро Хатори през далечната 1881 година. Въобще хронологията на развитието във времето на тази корпорация е толкова забележително и динамично, че проследяването му си е предизвикателство за всеки един специалист по корпоративна история и понеже ние не сме такъв е по-добре да не пишем повече по темата.

Движението :
Изображение
В часовника е вграден един от масовите калибри на марката 6R15, работещ с 21600 полуколебания, и който се ползва със сравнително добро име сред привържениците на механичните уреди за времеизмерване, а според Сейко фен клуба, даже е равностоен опонент на вездесъщата ЕТА - 2824. Да, да правилно прочетохте. Онази същата, дето е произходена някъде из Швайцерско-алпийско-езереният ландшафт.
По същество механизма си е на практика добре познатото на наша милост движение калибър 7S26, което е и най-дълго просъществувалото на поточната линия движение на фирмата. Демек, доказало се е във времето, или времето му го е доказало. Пак все тая. Ама не е и баш същото. Защото 6R15 е оборудван с някои екстри, които 7S26 нЕма, а и никога нЕма да има. Например 6R15 можем спокойно да си го изхакаме, демек да го сецнем и вкараме в ступор за колкото ни е кеф време. Обикновено ние го правим, докато time.is ни занули секундите. Тази полезна функция, далекоизточното техническо братство е постигнало със съвсем прост ре-инженеринг на основната плоча на 7S26, а именно разфрезовайки един дълбок допълнителен канал в нея, където да се окопае лостовата система за тормоз на баланса. („тормоз” идва от руското „тормоз” – спирачка, а не от нашенското „тормозене”, демек „таковане”)
Другата екстра е не по-малко полезна от предишната и е свързана с възможността след спиране за заслужен отдих и ротация, да накараме саатя ни да заработи отново натягайки му пружинката през коронката (то и през какво ли друго можем да го правим), и това пак, когато на нас ни скимне, вместо да го мандърсаме докато сам той не се сети да се размърда. Тук вече геният на японската инженерна мисъл се е развихрил до невиждани висоти успявайки успешно да заобиколи всички технически предизвикателства по трасето между платините и със спомосъществувателството на цяла верига зъбни предавки около тиража и донабучени два, три пиньона по ремонтуарната ос да постигне търсеният ефект. Сега обаче, за да сме коректен следва да отбележим, че всичката тази шлосерска вакханалия е вързана и с бързата смяна на датата, та все пак е редно и едно „аферим” да кажем за старанието на мисловниците в страната на изгряващото слънце. Това последното го пиша, защото ние сме вече наясно, че всички тези доработки са били част от един много по-грандиозен скрит замисъл на японските инженери, рано или късно да се възползват от базата на 6R15 и прибавяйки му хронографски модул да го трансформират в съвсем нов калибър известен ни, като 8R28. Трансформърс трета серия, дет се вика.
А малко по на сериозно, който му се чете и има нерви да разбере, ето един линк с подробностите :
http://seikoholics.yuku.com/topic/48/In ... SYN3-vyjIU
Да забележим и все пак, че 6R15 е не само доработен 7S26, а е и така да се каже „лукс” изпълнение на 4R36. Самураите имат някакво тяхно си разбиране на термина „грейд” и за пореден път ни показват, че въобще не им пука за алпийско-езерните „канони” при подборка и сборка. Тук наша милост ще се понапрегне малко, за да си изясним онзи сюблимен момент съдържащ отговора на въпроса – „А бе защо, аджеба тЕя синковци ни продават саати с едни същи бурми вътре и за малко, и за много кинти?” Ми щото са делнали пазарите на географско-покупателен принцип. За азиатско-тихоокеанският регион им ги набутват основно 4R.., европейският регион заливат здраво с 7S.. и малко за цвят 4R.., а на техният си собствен пазар менкат за йени (не отказват и зелени гущери де) 6R... Като питаш в магазин от типа на Ринг МОЛ за JDM с 6R15, ти викат – „Йок, няма”. Та така, имаш крава-пиеш мляко. Искаш JDM с 6R15, пазаруваш он-лайн със всичките му там пей-пал такси, магурски валутни курсове и котировки, мита, ДДС-та, транспортно-складови, такса „митничарско спокойствие” и т.н. му салтанати. И понеже сме граждани обитаващи една интересна анатомична част от тялото на географията, ако да сме европейци (индоевропейци по-точно) и не е препоръчително да се закъсва със салтанатите на наша територия, не можем се сдържим да не възкликнем и ний в случая : „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?!...”
Малко се отплеснАхме май…, та да се върнем на 6R15C. Добавям С, ама не от куртоазия, а щото е важно да се спомене, че от Токио постоянно бърникат под капака, без да казват на клиентската пасмина, какво и защо. Най-много да ни пратят отговор в учтивата форма на „а бе ай с……ир” със съдържание - „измененията не касаят крайният потребител”. Така значи, ние ще си сменяме букветата, па вие като си нЕмате работа, си гадайте. Ама понеже ние сме любопитни, та подразбрахме разни работи, дето вЕрно не са много за пред „крайният потребител”. Първо разбрахме, че във версия А сме имали доста съобщения за проблеми с поддържането на амплитудата, във версия В пак съобщения и пак проблеми със стабилността на хода след първите една, две годинки употреба на саатя. Та така логично стигаме до версия С, където за сега не намираме инфо за съобщения, демек няма проблеми, ама понеже вече е налице версия D, очевидно гълъба се е забавил, а не че проблеми липсват. Просто не ги знаем все още. А иначе поетапно и със завидна педантичност бая проблеми са се отстранявали в междубуквията. Първо, променено е балансовото колело с такова от нов тип. Второ променена е конструкцията на регулатора. Трето, добавен е допълнителен лагер в основната плоча за оста на барела (пишем 23 jewels, ама сме 23+1 вече). Четвърто, променен е самият барел. Пето, имаме и главна пружина с нов състав на сплавта и увеличен на 50 часа резерв, която обаче не подлежи на сервизиране през целият експлоатационен живот на саатя. Недай си боже се наложи смяна, целят барел в блок се подновява. Шесто, променили сме и колелото на датата и вече не стоим между две дати по икиндия. Колкото и да сме предубедени, трябва да признаем, че инженерният гений в Сейко е на ниво и всичките тези подобрения поне на теория имат смисъл. Най-малкото са ни осигурили постоянен по-висок въртящ момент на движението и от там насетне проблемите са изчезнали от само себе си. В заключение ще се изкажем за движението по възможно най-ласкав начин. Един здрав, надежден, лесен за обслужване, с ефективно автоматично навиване (системата за двупосочно навиване „магически лостове” патент на марката) и сравнително точен в условията на отношение от типа – „с грижата на добър стопанин” механизъм на Сейко.

Касата, циферблата и украсата :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Тук вече са се постарали да ни угодят, като гейша на чаена церемония. Първото, което прави впечатление, като гледаме без вторачване в силуета на този мъник (38 мм. диаметър на касата) е общото му ДНК с GS ите. Просто погледа ни сам започва да търси надписа Grand, уви само си го търси без да го намира. Понеже обаче ние имаме навика да се вторачваме, нали па и особено, като сме си ангажирали взора с часовник, много лесно установихме, че нивото на изпълнение не отговаря на премиум клас часовник, както искат да ни прекарат без вторачването. И въпреки това усещането за нещо по-различно и необикновено остана в наша милост дори и след, като разкрихме първоначалният опит за заблуда. Касата е много добре оформена и балансирана с анатомично извити надолу лъгове, които са масивни и усещането за стабилност не е само визуално. Налице е страхотно оформен хоризонтален шлиф продължаващ по линията на лъговете с отчетливо разделящ двете нива заоблен ръб, който пък съчетан с огледалната полировка на страничните повърхнини решени триизмерно и бърш ефекта по отделните хоризонтални плоскости, позволява една много красива игра на формите и сенките според светлината и положението на ръката ни. Безела е чудесно вписан с ясно изразен околен ръб издаден в надвес над обраният към плоскостта на касата основен диаметър. Също е полиран огледално, което на нас лично не ни се понрави особено с оглед, че е уязвим елемент в конструкцията, директно засяган от материята на дългите ни ръкави и „косъмчета” ефекта, а и дингчета често отнася при сблъсък с твърди предмети, като касата на вратата в кварталното бистро например.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Коронката е пропорционално добре оразмерена спрямо общият размер на корпуса и не ни стои, дето се вика като „крадена”. Захвата и е удобен при сверяване и навиване, върти се изключително мазно и леко. Вади се лесно, с помощта на добре подрязаният ни нокът през нарочният засек от долната страна, щрака отчетливо заемайки позиция и в двете си работни положения (дата и хак) и пак така отчетливо се прибира в заключена позиция позволяваща ни гореописаната екстра „ръчно навиване”. Брандирана е челно с едно красиво стилизирано S, лазерно положено разбира се. Недостатък за нас лично е липсата на гардове, което оставя сиротна и уязвима ремонтуарната ос при една евентуална по-екстремна ситуация или натиск от неволен тик на китката, но пък от друга страна точно тази липса е и причината, общата форма на часовника да е толкова премерено красива в очите на наша милост.
Циферблатът е матово черен и има свойството да хамелеонизира при силна слънчева светлина в нюанси на тъмно червеникаво кафявото, което нас лично много ни радва всеки път, като се случи да изгрее слънцето. Индексите са с форма на двоична призма (наша милост, като почитател на двойните напитки оценяваме високо това), а при този на 12 часа формата е даже тройна, огледално полирани са и са наложени върху циферблата директно без вграждане в периферният ринг върху, който пък е разграфена 1/5 секунда скала. Самият ринг е монтиран под ъгъл спрямо основната равнина на циферблата, което пак за наша Гаврошовска радост придава известна аристократичност на общата визия. В скосеният вътрешен край на маркерите е положена светло маса във вид на миниатюрни правоъгълничета оформящи вътрешен часови кръг със задоволителна подсветка и четимост в мрачнината. Използваната боя е търговски патент на Сейко под наименованието LumiBrite, а химическата и формула си е вътрешнофирмена разработка. Луминисценцията е сравнително силна, трайна и свети в зелен цвят в чест на всички фенове на Пирин Благоевград. Прозорчето за датата е на 3 часа и е оградено с шлифована рамка в правоъгълна форма. Диска за датата е решен с бели цифри на черен фон. Това в съчетание с размера и цвета на самият циферблат лично нас малко ни затруднява да разчитам датата с невъоръжено око. Един циклоп, или една grande date компликация щеше да ни създаде къде, къде по-добър душевен комфорт, но да не ставаме нахален. Часовата и минутната стрелки са изострени с форма на ками и са полирани в две скосени една спрямо друга повърхнини, като по така оформеният централен ръб е нанесена в линия светло маса преминаваща при централната им част в уширение с формата на силно остроъгълен триъгълник (наша милост винаги е харесвала остроъгълните форми, щото от тъпоъгълници му е писнало). В тъмницата на една безлунна нощ, или на пето районно (тук вече не ни е все тая) това решение осигурява хубава четимост на показанията на стрелките.
Изображение
Разглеждайки ги с лупата ни се стори, че определено има какво още да се желае от шлайфа и полировката, качеството на изпълнение е едно стъпало надолу от останалите компоненти в циферблата. Централната секундната стрелка е тънка и дълга, достига точно до разграфеният вътрешен ринг на секундите, като балансиращата и опашна част сама по себе си е красиво оформена във вид на ромб. Чете се отчетливо под всякакъв ъгъл и сила на светлината. На нас лично с тази форма на опашката ни прилича на сарашка игла и ако ни питат бихме променил фасона и, дори и само ромба да е плътен без отвор. Не, че някой ни пита де, ама да си кажем! Надписите са повече от скромни и семпли, релефно наложено SEIKO в съчленен шрифт на 1/3 дължина под 12 часа по оста 12 часа, център, 6 часа и печатно нанесен Automatic в ръкописен шрифт, както и 23 jewels, едно под друго на 1/3 над 6 часа. Симетрично от двете страни на маркера за 6 часа по периферията и точно над вътрешният ринг хептен ситно е изписана от ляво на дясно традиционната за Сейко информация за номера на калибъра и модела, като надписа започва директно с Japan без повече обяснения. Нищо в повече, и нищо в по-малко. Перфектни са ни в това отношение. Общото ни заключение е, че часовника притежава изключително добра, бърза и лесна четимост на показанията с точност до секундата, почти като на професионален инструмент въпреки дрес размерите. На няколко пъти вече близки и колеги ни залавят обаче, че сме погледнали да видим колко е часа преди има, няма цяла минута време обаче продължаваме да си гледаме. Оправдаваме се с лоша четимост и засега номера минава.
Изображение
Изображение
Изображение
Стъклото е плосък сапфир кристал с чудесна бистрота. Идея си нямаме дали има антирефлекс, но не бихме се учудил и да има, поне от вътрешната страна в предвид, че отблясъците са минимални.
Изображение
Изображение
Изображение
Задният капак е на винт, WR 10 bar (нищо ново за Сейко), прозрачен гръб изрязан от хардлекс стъкло (тук им се е досвидял сапфира явно, или пък главният проектант е бил в болничен и по заместване функциите му са били поети временно от чичо Скрудж), стандартна противомагнитна защита, всичко това стилистично описано с лазерно гравиране върху металната част от капака. Харесва ни, само с джама да не се бяха изложили…, че точно там му е чара. Под джама де. Винаги сме харесвал формата на роторите на Сейко, с тези изрязани, като при маска на Нинджа „дръпнати очички” в тях (автопортретен подход), че дори и украса си има, и гравирани надписи подчертани с черна боя. Приятно ни е да наблюдаваме работата на 6R15, с всичките му бляскави чаркове и колелца и въпреки, че финишът е далеч от богато украсените пижами на по-заможните роднини от 8S.. и 9S.. сериите, прозрачното дъно си заслужава. Или май движението си заслужава прозрачното дъно… а бе все тая, нали е прозрачно.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Веригата е съвсем семпла, но и достатъчно солидна. Бършната е в цялост от външната и вътрешна страна с полирани огледално странични профили на звената. Самите звена са със заоблени ръбове без фасета или шлиф, крайните са плътни, прилягащи без осезаем луфт към профила на касата в междулъговото пространство, което е 20 мм. Поиграхме си да я сваля, за да разгледаме финиша на касата между самите лъговете. Е ми, няма изненада, очаквано за нас е по-груб от останалата част и в самите ъгли се забелязва недовършеност. С лупата я видяхме де, ама я видяхме. Закопчалката е къса, почти квадратна и ключалката щрака и работи стегнато. Единствената украса по цялата веригата е лазерно гравираният надпис SEIKO върху нея. На нас лично ни допада много защото изпълнението и не разсейва и най-малка част от погледа, който се съсредоточава само и единствено върху часовника, а и основното и предназначение, да е удобна, сигурна и да няма никакви дразнещи шумове от подрънкване на евтина тенекия е изпълнено на 100 %.Изображение

Е, ми от нас толкова… засега де. Благодарим , че ни прочетохте!

Сега сме силно раздвоен пред дилемата с какво да наградим ималите търпението да изчетат ревюто до края. Дали да си спазим традицията и да копнем някоя любима поезия или да вземем да постнем клипче, на което сме заснет да играем кючек. То това второто и без това много модно напоследък, а поезия все по-рядко се чете, демек въздалечаваме се от масовката. А и да не става малко, като „Лакомство или пакост ?!?”, я да си заложим на поезията.


П.С. Понеже сме сигурен, че епистоларният ни напън, може да не бъде взет на сериозно от всички сбъркали да го прочетат: „Вземай на сериозно само хора, които се шегуват. Във важността е скрито щастието на глупците”


“Молитва”
/ Стефан Цанев/
Над Черепиш безшумно пада здрача.
Заглъхва всичко. Сам съм. И тревите.
Аз идвам тука тайно да изплача
гнева и болката си, и лъжите.
Наивен бях. И вярвах много.
На всеки срещнат вярвах. Нищо.
Обичах ги. И лъжеха ме много.
И много ми е болно. Нищо.
Земя, ти имаш хляб и гроб за всички.
Към всички си еднакво мила:
треви и хора, зверове и птици…
Земя, дари ме с твойта сила -
да мога да обичам всички хора,
да вдъхна чест на подлеците,
герои от еснафите да сторя
и скромни люде – от глупците.
Земя, дари ме с малко сила -
да мога да повалям всеки,
забравил, че е сукал твое мляко
и е дошъл по твоите пътеки…
Заглъхва всичко. Сам съм. И тревите..
Земята тръпне черна, топла, гола.
Аз вслушвам се в спокойното и дишане.
И падам на колене.
И се моля.
Земя, ти имаш хляб и гроб за всички.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Barking Dog
Маниак
Мнения: 880
Регистриран: 10 02 2016, 11:29

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Barking Dog » 25 05 2017, 07:18

:clap: :clap: :clap: !!! След половин кутия цигари и 3 сутрешни кафета успях да стигна до финала на това "кратко" представяне. И не стига, че тъкмо установих че съм си забравил хапчетата за кръвно, ами и ти се постара да ме развълнуваш достатъчно. Благодаря за представянето и чудесните стихове на финала. ::drinks::
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 429
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Swiss M. » 25 05 2017, 09:29

::up:: Поклон за времето и усилията! Чудесно представяне, информативно и гарнирано с огромни количества хумор и смях! Слава Богу, че сериозна корпорация като Сейко са уважили Пирин Благоевград, а не модерните зелени от Разград, че щях да ги зачеркна с дебелия фулмастер :) Още веднъж благодаря!

Потребителски аватар
Spitfir3
Маниак
Мнения: 576
Регистриран: 15 07 2014, 12:31
Местоположение: Добрич

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Spitfir3 » 25 05 2017, 09:33

Благодаря за интересното ревю, написано в такъв интересен стил!
Vulnerant omnes, ultima necat !

stepona555
Маниак
Мнения: 3377
Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от stepona555 » 25 05 2017, 09:56

Радвам се за новата отдавна желана придобивка, интересно представяне , отдавна не съм прочитал нещо докрая, особено рано сутрин докато още не съм се събудил.Висока летва за следващия конкурс .Браво.

Kostabo
Маниак
Мнения: 613
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Kostabo » 25 05 2017, 10:43

Интересно, как така между нас няма писатели? Поздравления за стила и часовника! Прекрасен...
Тука е така...

Потребителски аватар
gata05
Маниак
Мнения: 1618
Регистриран: 22 05 2014, 13:23

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от gata05 » 25 05 2017, 13:20

Браво,топ представяне на един страхотен модел на Сейко :clap: :clap: :clap:

Потребителски аватар
Veselka
Активен
Мнения: 283
Регистриран: 21 08 2016, 17:12

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Veselka » 25 05 2017, 18:56

:clap: :clap: :clap: Поздравления за забавното ревю на този интересен модел на Сейко ::angel::
Изображение

popayo
Маниак
Мнения: 779
Регистриран: 23 08 2010, 13:46
Местоположение: Пловдив

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от popayo » 25 05 2017, 19:12

Ще се чете пак, :clap:

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 1286
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от petarstoil » 25 05 2017, 21:20

Егати ревюто ::huh:: ... браво :clap: :thumbup: !

shtora
Маниак
Мнения: 1569
Регистриран: 05 01 2010, 14:06
Местоположение: София

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от shtora » 25 05 2017, 21:38

Уникално ревю на един от най-обсъжданите и желани модели на марката сред феновете!
И снимки - радост за окото - едни от най-добрите, правени на този модел в света.

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2622
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от ivanovnov » 26 05 2017, 07:57

По една щастлива случайност миналата седмица се сдобих със същия модел, знаех че е много як, но сега като го държа в мен и чета ревюто съм направо уау, благодаря за това страхотно ревю, сега часовникът ми харесва още повече. :) :) :)
Впрочем, това е часовникът, който отлежа най-дълго в листа с придобивки, харесах си го още преди 3 години от ревюта и снимки в нета и от тогава все се отлагаше, ту защото е малък, ту защото няма къде да го видя на живо, или пък точно сега изскочи нещо по интересно, а в действителност като получих часовника, разбрах че е достатъчно интересен, добре балансиран и страхотен. Особено за моята китка направо заспива ::drinks:: честит да ти е и още веенъж благодаря за ревюто


Изображение


Изображение
...go forward...

Потребителски аватар
xtony
Напредващ
Мнения: 88
Регистриран: 11 11 2013, 17:01
Местоположение: София

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от xtony » 26 05 2017, 10:12

Страхотно ревю на страхотен часовник. Поздравления!

Scandinavian
Маниак
Мнения: 1381
Регистриран: 11 03 2011, 14:28
Местоположение: София

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Scandinavian » 26 05 2017, 13:35

Колега ти си се извъдил голям литературовед, БРЕ.
Иначе тоз часовник ми изглежда на тунингована 5-ца, с малко пипнат двигател (механизъм), сапфирен джам (о чудо за джапанците) и тук там емайл-лак (полировка/сатениране)
Сигурен съм, че ще ти служи дълги години, майната им на швейцарците с 2824-ките
"Човек с часовник знае колко е часът, човек с два часовника, никога не е сигурен......"
Certina DS Podium Square - ETA 2824-2
Hamilton Jazzmaster Maestro - H21 caliber, valjoux 7750 base
ORIENT Mako caliber 46943 Made in Japan - The Forum Watch 15/27
Victorinox Dive Master 500 - ЕТА 2892 А2

Потребителски аватар
vvgospodinov
Маниак
Мнения: 2807
Регистриран: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от vvgospodinov » 26 05 2017, 15:04

Ревюто ми хареса, часовникът ми хареса, политически съм пристрастем спрямо Стефан Цанев и ще се възържа от коментар, но браво за положените усилия и благодаря за четивото, осмислило антистресовото ми време за деня! Прекрасно е!
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 2709
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от senna » 26 05 2017, 15:22

Наша милост, къде и да го пипнеш, все на "вед" окончава. То, повече, като да ни се бе искало на "ор" да скончаваме, ма колкото, толкова, нЕма се бесим ся!
Че е тунинговано малкото щастие, туниговано е. Сега, дали е петица или шестица, все ни е тая. Важното е, че тунинга е AMG... или Barbus, не е като да е гаражен тунинг с подръчни материали на Пернишки гоуф двойка.
ЕТА та, без бой си я не даваме, че напоследък там нещо, нещата силно се скофтиха, оселитиха и изпластмариха... яко (както обича да градира "многото" малката щерка) и не се знае, знае ли се, какво има да става още.
Тук сабахлем налетяхме на едно извънземно, което за да омилостивим, наша милост се видехме принуден, да му засвидетелстваме наличие на разум показвайки си саатя (то нали и с друго доказателство за интелект наша милост не разполагам). Онова обаче, явно за сефте и то видя Сейко със сапфирен джам, та далидсваше да ни гепи стрелките а ние трЕбеше му обясняваме, че няма да стане, щото между него и тях има джам. Разбра ни накрая, така мислим де.
Изображение
Изображение
Изображение

Благодяря на всички Ви, Колеги за оценката и пожеланията! Радвам се, че съм успял да създам положителни емоции и настроение във Вас! ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
acronym
Маниак
Мнения: 807
Регистриран: 23 06 2012, 13:17
Местоположение: Бургас

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от acronym » 26 05 2017, 15:35

Интересно ... :clap:
Сега ще ме караш да потърся и аз такъв. :mrgreen:

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 2625
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Дон Жуан » 28 06 2017, 21:55

Чакай да ти упна обявата, че може и някой друг да я прегледа....пък не дай си боже и да я прочете....
::drinks::
Моята скромна колекцийка : http://strelki.info/viewtopic.php?f=12&t=20141

Torro
Маниак
Мнения: 2325
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Torro » 30 06 2017, 23:25

Ле леее!!!!!
Красота!

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 2709
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: SEIKO - SARB033

Мнение от Vesire » 30 06 2017, 23:44

Брей , какво ревю какво нещо, висш пилотаж.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”