Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот chocho_ » 05 09 2017, 23:14

​Здравейте колеги,
Тръгнах да пиша ревю на последния ми часовник, но се отплесвам и искам да споделя как започна всичко преди много много време.
Не знам кога точно се зароди при мен тази мания, дали когато свако ми ми подари първия китайски електронен часовник или малко по-късно, когато разглобявах с часове с една малка червена отвертка 2-3 руски механични часовници, които бях намерил в един шкаф ::angel:: Мисля, че бяха Полет, Слава или Заря. Тогава може би разбрах, че часовникарството не е за мен, тъй като се справях много умело с разглобяването, но никога не успявах да събера всички части обратно в касата :crazy:
И така отказах се от часовникарството и механичните часовници и се насочих към електронните такива. След доста часове прекарани да зяпам на щанда на Casio в базара до кино Септември (който сега е Bacardi, иначе става въпрос за Бургас и един много уважаван колега ::cool:: със сигурност помни това място) събрах парички по Коледа и Нова Година, а и рожден ден имам тогава и си закупих тази класика
Изображение
Casio F-91W, защо него ли? Беше най-евтиния, но беше Касио, а не Q&Q ::up:: Мисля, че бях 5-ти или 6-ти клас тогава или далечната 1996 г.
Сега като се замисля, тогава трябва да се е зародила страстта ми към компликациите, то не бяха бипкне на всеки час, аларми, хронометър и най-якото лампичката. Спомням си как нарочно не светвах осветлението във входа и "осветявах" стълбите с часовника. Не беше най-удобния начин да се изкачваш витите стълби с часовника напред и натиснал горното ляво копче, но...гъзария ::up::
И така минаха няколко години и реших, че съм голям вече и ми е време за часовник със стрелки. Баща ми имаше (всъщност още го има) Seiko 5, но на мен ми изглеждаше много чичарски, а и имаше друга актуална (поне за мен) мания - Swatch. Това си остава за мен една от най-обичаните марки. Не помня кой точно модел си бях харесал, но беше нещо в този стил.
Изображение
Та предполагал съм споменал няколко пъти на нашите, че искам нов часовник, но не съм имал големи надежди. И на 21.12.1999 г. (10 дни преди моя 16-ти рожден ден) баща ми изненадващо ми казва "Айде да ходим да ми покажеш какъв часовник си си харесал!". И така аз нали съм си стратег и знаех, че татко не харесва по някаква причина Ингибаров (най-известния часовникар и представител на доста марки в Бургас), го водя в другия магазин по това време "Троя" до хотел България. Магазина го знаех много добре, защото всеки ден по път за училище. Влизаме ние с баща ми и то по витрините наредени едни Зенити и т.н. скъпи марки (не ги помня точно) с цени ХХХХ лв. и той ме пита "Къде си ме докарал тук?" Аз отговарям спокойно "Тук е" и отивам до една колона в магазина къде e поставен като изгонен пластмасов въртящ щендер на Swatch (ако има фенове на марката със сигурност ги помнят). И там аз му показвам моите фаворити, тогава той ме пита "88 лв. за този пластмасов часовник!!!" (по това време Seiko 5 струваше 85 деноминирани лева). Аз отговаря гордо "Да, това е." Тогава то се заглежда и ми казва "Този не ти ли харесва повече, поне е метален". Никога няма да забравя този момент беше незабравим :)
Изображение
От тогава придобивката на нов часовник свързвам с важни моменти в моя живот.
Следващия ми часовник закупих с първата заплата в новата компания, в която започнах през 2009 година и още работя тук - Pierre Cardin Chronograph. След изичистения Swatch (аз исках и тогава хронограф, но бяха двойно по-скъпи) се сдобих с този интересен модел - този път от Ингибаров :)
Изображение
Бързо осъзнах, че хронометъра не се ползва често (да не кажа изобщо), но много ме радват събдайлите.
Следващата ми придобивка отново Swatch платмасов с гумена каишка и естествено хронограф.
Изображение
Събитието беше първата ми командировка от работа през 2010 или 2011 до Виена и там от центъра с командировъчните се сдобих с този екземпляр за около 80 евро.
2012 около Коледа и моя рожден ден пак ме засърбяха ръцете, но вече се целих в нещо, което бях гледал по рекламите на списания (най-вече Playboy :)) - Raymond Weil Maestro Аutomatic.
Изображение
Този път за хронограф не бях помислял, защото този беше към 1500 лв., а другия + 1000. И един следобед влизаме в Julliany на Витошка с моята тогавашна приятелка (сега моя съпруга) и още една приятелка, пробвам аз въпросния часовника и те 2-те в един глас "Това е много пенсионерски часовник, не ти отива изобщо". Бях направо разбит, но понеже и жена ми е фен на часовниците (по скоро като визия, а не като механизми) й се доверих и сега като се замисля не съжалявам.
Тъй като ми беше влязла мухата в главата и това беше един от най-евтините автоматични швейцарски часовници, но и малко над бюджета тогава, се насочих към нещо друго - модерно Festina. Даже не бях чувал марката, но харесах един модел и когато майка ми ме пита какво искаш да ти купим за рождения ден веднага се наместиха нещата. Естерствено хронограф с дата и ретрограден ден от седмицата ::up::
Изображение
Носих си Festina-та, но мухата за автомата си беше влязла и си жужеше цяла година, през която доста съм разглеждал часовници в онлайн магазини. Навлизах малко по-малко в дебрите на "истинските часовници", даже разбирах, че има изложение в Швейцария Baselword. И случайно попадам на следната статия (http://www.watchtime.com/blog/watch-ins ... ld-top-10/), където на 5-та позиция е "Той", беше любов от пръв поглед.
Изображение
Като добавка доста съм точил лиги по Longines-ите на витрините на Ингибаров и съм виждал логото по много спортни събития, та се е отпечатало в съзнанието ми като някаква много голяма марка с традиции и име.
Имаше обаче проблем, този часовник го нямаше наличен в Гюлиян, а на ме не ми се очетаваше ходене в чужбина. Съвсем случайно (с надежда) минах на 14.12.2013 г. през магазина на Раковска и момчето ми казва, че тъкмо идвал и бил на летището. Чакали го всеки момент да дойде и така почаках 30-40 мин. пих една вода изпробвах няколко други часовници. И ТОЙ дойде, беше на силикон, но бях много любезни да ми сложат верига от друг модел и след малко пазарлъци си стиснахме ръцете. Бях пред заплата и изпразних картата и портмонето, закъснях с 1 час за среща с приятели, които се наложиха да ме черпят, защото нямах никакви пари, но бях горд собственик на Longines Hydroconquest Chronograph. Така за 30-тия си рожден ден имах уникален часовник, който ме радва и до ден днешен, въпреки че ме навяват мисли да го продавам.
Повече за него може да видите в моето първо доста "постно" ревю.
viewtopic.php?f=12&t=18547&p=160846&hilit=longines#p160846
И така бавно и славно стигаме до причината, заради която почнах да пиша това ревю, което се превърна историята на моята страст по часовниците. Явно наистина ми е мания, защото изобщо не съм сладкодумен, а изписах толкова :)
Frederique Constant Moonphase Date FC-330V6B6
10-ти ноември 2016 отново съм в командировка във Виена за един много тежък проект, от който ми побеляха косите и навръщане на летището се заглеждам в този красавец, който беше на добра цена. Нямах много време до излитането на самолета, а не съм по импулсивните покупки особенно на такива скъпи стоки и трябваше да направя проверка на цени в нета и да се запозная с какъв механизъм е и т.н. Тъй като ударих на камък, защото нямаше много инфо в нета, изпратих колежката, която беше с мен да държи самолета да не тръгне и се върнах в магазина да го разгледам отново. Не бях много запознат с марката, знаех само, че сравнително нова (основана 1988 г.), но бях пробвал един Manufacture Worldtimer, който много ми хареса, но 3 и нещо евро за марка основана преди 28 години ::huh:: Слагам го на ръката и заспа, бързо плащам, защото ще изтърва самолета. На бегом до гейта, бях последен, но се качих :) Така малко преди рождения си ден и по време на гадния проект се възнаградих с часовник, който има няколко от компликациите, които не бях имал досега. А именно лунна фаза и скелетон или по-точно open heart.
Изображение
Изображение
Изображение
Ето ги и моите лични впечатления след почти година носене. Часовникът е с много добър за моята китка размер от 43 мм., като изглежда доста голям поради липсата за безел.
Изображение
Изображение
Изображение
Доста е тънък - 11.4 мм и лек, което много ми харесва, защото на работа ходя с ризи и много по-удобно в сравнение с Лонжина. Влиза без да закача под всякакви ръкави на ризите и намоменти забравям, че съм с часовник.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Дебелината на касата се превърна в доста важен параметър за избора ми на следващ часовник(но за това понатам).
Циферблатът е цвят шампанско, а стрелките, маркерите и ръба на отвора на скелетона са розово злато. Една много приятна за окото комбинация. Светломаса има, но е много деликатна и не е продължителна, типично за дрес часовник.
Изображение
Изображение
Изображение
През отворът, който се намира на 12 часа се вижда механизмът Frederique Constant Calibre FC-330, който е на база Sellita SW200 с 26 камъка с хак функция и работи стабилно +5 сек. на денонощие. Резерва му е около 38 часа по книга.
На 6 часа се намира лунната фаза, отново нещо, което много съм искал да имам в някой часовник. И отново като хронографа не го използвам, защото не се влиая от луната и не спазвам лунни диети, но много ме радва като го погледна с това синьо, луната и звездите :)
Датата се показва със стрелка, която прави един пълен оборот за месец, а маркерите на дните от месеца са в най-външната част на циферблата, като тази част е под наклон.
Цялата тази красота се намира под сапфир кристал.
Касата е стоманена, много елегантна и загладена от всякъде - нищо не се закача по нея. Лъговете са извити леко надолу като следват извивката на ръката. А комбинацията с кафявата кроко каишка, която откъм страната на касата е извита по касата на часовника е уникална. От всяка страна на има по 2 патента, което аз виждам за първи път и е супер удобно, защото каишката не помръдва изобщо при лъговете.
Закопчалката е т.нар. deployment е просто страхотна, защото за разликато от повечето такива, тук тази част с дупките влиза под катарамата и не се закача по дрехите. Самата катарама е комбинация от полирана и матирана стомана с логото на марката.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Коронката е брандиран и е на винт, което осигурява 100 м. водоустойчивост. Има 3 позиции: 1 - като се развие само може да се навива ръчно часовника, 2 - настройка на датата и лунната фаза и 3 - настройка на часа.
Отдолу капакът е отново с сапфир, през който се вижда механизмът, като роторът е от розово злато, като маркерите.
Изображение
Изображение
Като заключение ще кажа, че този часовник, който купих с леки резерви към марката ме изненада много приятно с цялостна визия, много добра изработка и внимание към детайла.
Този часовник промени изцяло усещането ми за лекота и удобност.
И преди 20 дни като се роди първородния ми син си поръчах един часовник, който очаквам съвсем скоро е с дебелина на касата 10.35 мм, но да не си помислите, че е без компликации. Има нещо, което пак ще ми е за първи път - GMT, но за него понатам като натрупам впечатления и ме удаrи музата.
Надявам се ревюто да ви хареса, както не мен ми достави удоволствие като го пишех.
Наздраве ::drinks::
Последна промяна chocho_ на 06 09 2017, 20:08, променена общо 6 пъти
Аватар
chocho_
Напредващ
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 12 2013, 15:25
Местоположение: София

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот kokokoz » 05 09 2017, 23:25

::up:: :clap:
добра ретроспекция
Аватар
kokokoz
Маниак
 
Мнения: 3638
Регистриран на: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот george2502 » 06 09 2017, 07:12

Забавно четиво и красив часовник :) лунната фаза можеш да я ползваш не само за диети, ами и за нощна фотография. Да се подготвиш за снимки на пълнолуние. Не че сега с детето ще ти остане време и сън за това де :)

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 665
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот sixking » 06 09 2017, 12:33

Хареса ми, че зад всеки часовник има история, без значение цената. Евала за колекцията.
Аватар
sixking
Напредващ
 
Мнения: 81
Регистриран на: 23 01 2015, 21:50

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот cenzor » 06 09 2017, 12:57

Хубаво ррвю и със здраве да се ползва. Само му липсват снимки, за съжаление на тези пощенски марки нищо не се вижда.

П.С.
се възнаградих с часовник, който има няколко от компликациите, които не бях имал досега. А именно лунна фаза и скелетон или по-точно open heart


Само за протокола - Open heart не е компликация. ::drinks::
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5473
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот kokokoz » 06 09 2017, 13:39

cenzor написа:Хубаво ррвю и със здраве да се ползва. Само му липсват снимки, за съжаление на тези пощенски марки нищо не се вижда.

П.С.
се възнаградих с часовник, който има няколко от компликациите, които не бях имал досега. А именно лунна фаза и скелетон или по-точно open heart


Само за протокола - Open heart не е компликация. ::drinks::

повредата е в твоя телевизор :)
Аватар
kokokoz
Маниак
 
Мнения: 3638
Регистриран на: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот chocho_ » 06 09 2017, 20:10

Снимките са качени наново за да може да се виждат по добре благодарение на @cenzor ::drinks::
Аватар
chocho_
Напредващ
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 12 2013, 15:25
Местоположение: София

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот cenzor » 06 09 2017, 20:15

kokokoz написа:повредата е в твоя телевизор :)

Ми, явно.. дупка на циферблата много усложнява механизма.. :yawn:
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5473
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот monopola » 06 09 2017, 20:27

Страхотно ревю! Ама наистина страхотно, прочетох го с кеф :) Поздравления!
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот ivo p » 06 09 2017, 20:52

Готино ревю, но най ми хареса личната нотка и градацията на "лудостта", всеки от нас си има подобна, благодаря че сподели!
Аватар
ivo p
Маниак
 
Мнения: 922
Регистриран на: 20 09 2014, 11:31

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот galliano » 06 09 2017, 21:22

Наистина е много красив, колега. Особено ми харесва профилът на касата с извивките и заоблените ръбове. Със здраве го носи и да видим какво очакваш да пристигне ;)
Пръв между равни...
Аватар
galliano
Маниак
 
Мнения: 3902
Регистриран на: 08 04 2013, 00:01
Местоположение: гр. Варна

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот cthulhu » 20 11 2017, 10:40

Изключително приятно четиво. Хареса ми скока в марките - от касио и фестина до лонжин.
Браво за ревюто и гледай да те удря по-често музата ,определено се получават нещата !

Sent from my 5080X using Tapatalk
Аватар
cthulhu
Маниак
 
Мнения: 536
Регистриран на: 24 09 2016, 16:03
Местоположение: Пловдив

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот Ashaman9 » 05 01 2018, 11:29

Грандиозно! И часовникът, и ревюто, браво!
Alea iacta est
Аватар
Ashaman9
Напредващ
 
Мнения: 56
Регистриран на: 02 12 2015, 00:32

Re: Frederique Constant Moonphase и как се стигна до него

Мнениеот trk2 » 17 01 2018, 00:51

Маестрото е класа viewtopic.php?f=74&t=9801&sk=a&start=19240#p133287 , но жените трябва да се слушат :lol:
Световния таймер на ФК е изключително красив и оригинално функционален и 6 хил. лева ми се струва приемлива цена.
Поздравления за покупката-направо си е бюджетен Патек. Ако вместо опен харт имаше ден и месец, нямаше да устоя :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.