ПОЛИРАНЕ НА ВЕРИЖКА

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Потребителски аватар
kaloyan
Активен
Мнения: 140
Регистриран: 08 04 2010, 21:53

Re: ПОЛИРАНЕ НА ВЕРИЖКА

Мнение от kaloyan » 26 10 2017, 23:25

sickdog написа:Страхотна работа!
Един въпрос - как се полира бъкъла когато логото е гравирано с лазер- както е в случая?
Възможно е да се облепи или има специални течности,с които се залива с цел да се предпази.Аз съм на мнението,че е ако има по-дълбоки драскотини е по-добре да се оставят,но да не бъде повреден надписът или част от него.Поздрави!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 9234
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ПОЛИРАНЕ НА ВЕРИЖКА

Мнение от phil05 » 27 10 2017, 01:04

Ех тези бъкъли и закопчалки :). Ужким на заден план, ама...Случвало ми се е и имам малко лични впечатления. Не че се бъркам в работата на майсторите, когато те говорят, и боговете мълчат. Всичко което казва майстора като отговор на въпроса, сигурно е правилно. Но според мене лазерно гравирания надпис е донякъде бял кахър. Предполагам, че като при класическото гравиране са предвидили малко дълбочина, за да е възможно и внимателно полиране.Но сигурно си има особености, с тези остри прецизни кантове.

Има друг проблем с тия бъкъли, а те най много се драскат. И ако формата е по сложна, полиране с "вадене" на драскотини може да докара други грижи.

Ето една чисто нова закопчалка на Омега Спийдмастер, последната с лазерно гравирания надпис.

Изображение

Според мен сложната повърхнина е по-голям проблем от надписа. Повърхнината е част от... не знам какво беше, с два различни големи радиуса надлъжно и напречно. И най малкото "влизане" заради драскотина оставя видимо петно/вдлъбнатина, погледнато под ъгъл, светлина и т.н. Или пък трябва цялата повърхнина да се свали еднакво и равномерно със същите радиуси, което... не знам каква ръка, око и майсторлък ще да е. Но всичко е възможно. То същото и с касата на часовника де, но при закопчалката повърхността е много по голяма и много се вижда.

Това е лично впечатление, мен поне някое такова петно ме дразни повече от някоя драскотина, защото променя оригиналната форма и идея. И бих помолил майстора да коригира само повърхностно, колкото да светне малко, даже и да остане някоя драскотина. А ако може да се постигне цялата оригинална форма навсякъде - супер. Та това ми е един вид допълнение към въпроса, какво се прави и как е по добре. Нищо, че е бъкъл, но и там са се постарали хората и още как.

А колкото до лазерното гравиране - лично аз предпочитам класическия човешки начин, друго си е. Като на закопчалката на Спийдмастера на колегата senna :wink: ::drinks::

Ето таз закопчалка е вероятно по лесна, част от цилиндрична повърхнина, сигурно може да се прави по лесно цялата. И не е лазерно гравирана ::up::

Изображение

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2072
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: ПОЛИРАНЕ НА ВЕРИЖКА

Мнение от Seikosha » 27 10 2017, 01:05

.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
sickdog
Активен
Мнения: 153
Регистриран: 15 06 2017, 09:10

Re: ПОЛИРАНЕ НА ВЕРИЖКА

Мнение от sickdog » 28 10 2017, 18:59

имам радо интеграл- смес от стомана и керамика, на който бъкъла е стоманен , и гравиран ,и няма никаква дълбочина. Със някоя по едра шкурка 1-2 търквания и 100% няма и да има помен от лого.

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”