"Кухнята" на Seikosha

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 21 06 2018, 00:16

Малък "Восток спешъл" за кухнята и първото ми включване в тази тема. Въпреки, че имам малко материал от предходни реставрации, той за съжаление не е много, тъй като обикновено съм прекалено интусиазиран да се захвана, а пък захвана ли се забравям за всичко друго. Камо ли да снимам стъпка по стъпка. Накрая оставам със много снимки "след", николко "в процес" и започвам да търся интернет страницата на обявата за да имам поне една снимка "преди".
Нищо общо с педантичния, провесионален и духовит подход на Мишо :clap: поне истории да имах ::crap::
История може да няма, но някаква предистория има. Преди време закупих от OLX за някакви дребни пари (20-30лв.) този никак не изглеждащ Восток:Изображение

който след леко почистване се трансформира в


Изображение

Благодаря искрено на човека който ми го продаде! Една от най-хубавите, автентични амфибии в колекцията ми.
Дизайна на циферблата на този (юбилеен, ако не се лъжа) модел е намигване към по-стар модел на Восток. Тези дни случайно го зърнах във окциона и макар, че не е в перфектна кондиция, нямаше как да го подмина.


Изображение

И от космоса се виждаше, че петната по цифера са размазано лаково покритие, но кой бяга от предизвикателства.


Изображение

След като пробвах с по-неагресивния неръждавин стана ясно, че няма да е по лесния начин. Лака е полаган като за световно и който се е опитал да го почиства (около 4ч) явно е стигнал до същата констатация. Разбирам го човека, поне му взе нещо преди да го пенсионира.
Реших, че е или всичко или нищо, затова включих тежката артилерия - сух спрей за почистване на финна електроника.

Изображение

Това го имам за почистване на кварцови часовници или компютърни чаркове. Или поне го бях взел с тази идея, докато веднъж с един Спортивен:Изображение


Изображение

Сваля всичко и напълно се изпарява. Проблема е, че не искам да свалям всичко. От принта дори не искам нищо да свалям. Това означава върха на досадата - слалом между минутни маркери.
Правих, струвах, докарах го до едно положение


Изображение

След като остъргах остатъците лак от ръбовете на цифрите и ги лъснах...


Изображение

... реших, че е дошъл момента в който нещата могат да тръгнат само надолу и трябва да приема факта, че няма да стане като нов. Затова се спрях да си го повъртя и погледам.Изображение

Почти забравих за стрелките, баня и за тях.


Изображение

С касата и стъклото няма да ви занимавам - търкане, шкурка, паста за зъби и подобни професионални и високотехнологични работи.

Важното е друго, баща и син се събраха:Изображение


Сега вече мога да си ги гледкам и да си ги поствам във всякакви восток теми ::drinks::

... а междувременно, понеже лесно се разсейвам в паузите, сглобих и спретнах една стара Ракета.

Само оригинална секундна стрелка не намерих.

Изображение


Изображение


Изображение

Здраве да е!

Благодаря за вниманието!

Мишо, реших, че щом вече веднъж се изложих да проява лош вкус и да коментирам в темата ти, вече няма значение :lol:

Потребителски аватар
otof
Маниак
Мнения: 9952
Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от otof » 21 06 2018, 07:52

Мишо,
вече си имаш заместник в кухнята :)
Изненадващо за мен добри резултати,в предвид нестандартния подход при работата с лака :thumbup:

Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 22 06 2018, 00:29

Благодаря! Едни от най-любимите ми са тези които съм си реставрирал. В процеса се изгражда емоционална връзка и макар, че са имали дълъг живот преди да се срещнем, в новия им живот аз се чувствам като първия собственик.
Има го и удоволствието да купиш очукан боклук (на пръв поглед) за 10лв. и да откриеш в него красива и точна машина.
Старите востоци са ми слабост и ще ви покажа три от тях, които са ми стрували нищо пари (последния е събран от части които не ми струваха нищо).
Първият е Амфибия "Пустинен щит", който си висеше в един от продавалниците окаян и на смешна цена. Стоеше си като куче в приют, игнориран и отхвърлен.

Изображение

Снимка на машината йок, така че го взех на сляпо. Когато започнах да го отварям разбрах защо няма снимка, просто не е бил отварян от поне 15 години. Гуменото уплътнение буквално се разпадна при опита да го отлепя от касата. Чесно казано в този момент не ми пукаше за тъпото уплътнение, защото бях прекалено щастлив да открия автентичен, прекрасно работещ 2416Б SU автомат под капакаИзображение

Тука вече стана и ясно от кога не е отварян, датата на последното обслужване е прилежно отбелязана с моливче на антимагнитния щит - 3.12.99.
Почистих го несретника, а гумени уплътнения колкото щеш.


Изображение

Тука забързвам историята, защото няма снимки. Накратко - счупих стъклото, поръчах от Мераном, пристигна, часовникаря го сложи на пресата и го напука.Трябваше пак да поръчвам, ама в тоя живот едно ли са две ли са ...
На последната снимка е без задържащия пръстен на стъклото. Ще взема да поръчам няколко най-накрая.


Изображение

Втория е восток 2203 за 15лв., който пък не работел и човека предложи да свали от цената за компенсация.


Изображение

Оказа се барабана или нещо подобно. Дреболия някаква.


Изображение

Като гледам снимките, туй ще да е било Март.

Последния ми е най-любимия. Той започна с тези чаркове


Изображение

После тук пръстенче, там касичка, че хромирана секундна стрелка, че незнамсикакво и хоп:


Изображение

Чудите се сигурно, този от ляво е. От дясната страна е баща му. Него си го купих цял. Митака от Бяла Черква ми го продаде. Митак, благодаря, да си жив и здрав!
Ако някой има за продаване seconda модела, та да ги събера семейството, ще се радвам да се запознаем и да се договорим нещо :)
Това е, приятели. Мойта малко стана като предаване на Наталия ... (Симеонова ли беше), събирам тука едни семейства, голяма драма.
Благодаря за вниманието ви и лека вечер!
Иван

PS: Мишо е профи, аз съм аматьор ентусиаст. Аз мога да стартирам тема "не правете това с вашия часовник, ако ви е мил". Ама за пред хората само готините снимки ::angel::

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2030
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 22 06 2018, 04:20

Ееее,това е вече друго. Благодаря на "нвзаинтересованите" колеги за подкрепата. ::thumb:: Мисълта ми беше ,че, ако има един монолог, той, не дава на монологозиращият никаква представа, дали това е интересно за другите съфорумци, той няма отправна точка като пише и показва нещо,дали към това има интерес ,или не. Самият индикатор за посещенията като преглед които са над 1000 месечно средно, не е малко,но може да се дължи на хора които не я знаят темата и от любопитство да са влезли, за да видят за какво иде аджеба реч. Никой , не прави ако е умен неща,които не се харесват другиму. Харакири можеш да си направиш по много начини, не е необходимо да губиш толкова време :) Може би отначало адресирах темата за този раздел, а трябваше да е за "интервенция и ...." или "за всичко" мисля скоро да помоля да ми я преместят, някъде по по краищата, ако дразни.

otof написа:Мишо,
вече си имаш заместник в кухнята :)
Изненадващо за мен добри резултати,в предвид нестандартния подход при работата с лака :thumbup:
Куни, направо можеш да смяташ ,че аз мога да му стана заместник,както е тръгнало :))
Стига разбира се малко да опита да разнообрази менюто ;)
Циферблатите (говорим при винтиж модели) дали са , руски (съветски) швейцарски, или немски са най- различни като покритие. Лично съм похабил сигур над 300-400 за да почна да ги различавам и кому какво е нужно. Има и еднослойни и примерно трислойни. Тези колегата Иван с които прекрасно се е справил ,повечето,са обикновено без лак,или с много тънък финиш на растителна основа, те по-скоро с годините събират мръсотия, най- вече наслагвания от тютюнев дим и ако нямат повреди, едно пране с подходящ обезмаслител в ултразвукова вана ,свършва работа. Въпреки всичко и аз предпочитам да карам ръчно, лека по лека ,за да мога да контролирам процеса, Използват се всякакви почистващи средства, въпросът е на опит ,проба и преценка, дали е мазно, дали е опушено, дали е ръжда и т.н. по - сложно е със сребърните циферблати, или позлатените, като при доста от тях, само крайният лак е жълт и прави циферблата да е като златен. Зависи.Някой път си личи от тръгнало да се бели покритие откъм периферията,там дето контактува с безела отвътре. Общо взето това е алхимия и е много трудно обаче ,когато става въпрос за наранени циферблати, при някои може да се получи подобрение, но повечето отиват в кофата, а някои с малки забележки,могат да се докарат просто до "по-добро" състояние. Лично аз, използвам не по малко от 20-25 различни техники, като когато нещо ми са закучи,прибягвам до киселини и основи, като за киселина обикновено ,особено в зимният период,използвам кисела краставичка, а за основи,основно домашна гроздова В тоя случай ,дали ще ми се получи ,или не реставрацията ,ми е все едно :lol:
Браво на колегата Камбуров ::thumb:: Супер резултати и да не му пука ,че жената гълчи,щом успяваш да се справиш със стар циферблат,ще можеш и с жената. :) Е, който надделее :)) Аз загубих и сега правя циферблати на воля :lol:
Само Иване ,бих те попитал за този чудесен резултат на вторият Восток със секундарник на 9ч. това по цифера мръсотия ли е, или нак'ъв каньон (сигур снимките лъжат) и как го докара аджеба толкова прекрасен резултат. Става въпрос за това.

Изображение

Страхотно се е получило според мене, макар ,че не знам как :wtf: :wtf:

Циферблатите са най-важното за един часовник,каквото и да си говорим, тяхната визия грабва, обсебва и ни кара да вършим глупости :))

Един-два и от мене за асорте на колегата


Изображение

Изображение

Изображение[/b]

Живи и здрави ::drinks::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
gordanz
Маниак
Мнения: 806
Регистриран: 29 07 2012, 02:54
Местоположение: Варна/UK

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от gordanz » 22 06 2018, 19:31

Сега видях, та момчето между Диран и Галин съм аз :) :) ::up:: ::drinks:: :twisted: :thumbup: :shh:Стари познати

Изображение

И две момчета,които за жалост не познавам,ндявам се на тази година.,хем и еспанеца ще го разхождам като мечка там по това време :)

Изображение
Omega Speedmaster Japan Special
Rolex Air king
Zenith Elite
Brass Mechanical - Made by Diran Boiadzhyan
Girard Perregaux Sea Hawk II Няма го вече :(
Tag heuer
Tag heuer Monza
Seiko 62mas

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3558
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Дон Жуан » 23 06 2018, 00:52

Seikosha написа:Айде сега нещо за русофоби :lol: Един саат който наистина ме растрои, понеже знам какво е ,а знаех ,че няма шанс да го направя по-добър и въпреки това го купих. Това става миналата година на 12 август на големият ежегоден битак пред аквариума във Варна. Видях се и с приятели, а и с някои от варненската група се видяхме за първи път.
Надявам се да не се сърдят ,че ще покажа снимки.
Това е Стефчо (ALFA) Силистренски ,самостоятелен портрет,защото другите снимки той ги прави :)

Изображение

Общи планове,от които се вижда ,че светите отци ,не са чужди на алъш-вериша :))

Изображение

Изображение

Стари познати

Изображение

Изображение

И обща снимка : Дирански побелял да мъчи нови проекти, един извисил се над всички Галиано,ака Галин, Ники Кроноса ,като току паднал от сцената на концерт на Нирвана, а от ляво на шкембето ми ,разбира се ,разбивача на женски сърца Дон Жуан,кой не е слушал за него :)) И две момчета,които за жалост не познавам,ндявам се на тази година.,хем и еспанеца ще го разхождам като мечка там по това време :)

Изображение

Та саата е Омега авкоз, автоматичен ,система бумпър и въпреки не малката си машина 28мм е само 34мм касата. Механизма е и от най тънките 4.8мм произведен м/у 1949 - 1952г. Това е калибър от семейство бумпърови :lol: започнало от 1943 - 1955г. от кал.28 до кал. 355 мисля дека 25 калибъра и за всичките тези 12 г. и калибри,общо са произведени един милион и триста хиляди,което е едно нищо. Моят е кал.342 Общо взето видът му е като на артефакт от филмиите на Индиана Джоунс :) но аз си го харесах и така, защото е Омега,(Омега значи край и след нея няма нищо друго :) ) защото е редкаж, за три години ,не повече от стотина хиляди бройки и защото е грозен (към момента)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Розова позлата на касата (по-рядка) и розов механизъм почти тривиално за Омега.
Заден капак стомана на винт -монолитен.

Изображение

Тука освен механизма с ротор пружиниращ в рамките на 240 градуса,някъде четох ,че било по-ефективно, 19800 А/h и 42 часа резерв ,е много интересна касата и тя е едно наистина от това което прави като цяло часовника рядък. Всички знаете ,че Омега си правят касите сами, но не и в този случай. Тази е поръчвана на братята Хугуеин, бижутери от Le Locle Самият принцип е рядко срещан и съм виждал само една такава подобна в Мидо. Касата не е нито с валцована позлата,нито чрез електролиза, а e изработена от бижутерите от една цяла златна пластина с дебелина 80 микрона, като е била първоначално разтворена(представете си един кашон) и после формирана по калъп. Вътре под нея няма метал, а нещо което аз определям като някакъв пластмасов пълнеж. Подобен е, макар иразличен ,методът при американците който аз лично много харесвам,защото покритието остава много трайно. Означават го ,като Gold filled и принципно съдържа до 1/3 повече злато от ,ако е gold rolled. При американските часовници по принцип по-малко се показват микроните, например при джобните се разбира по това колко гаранция като години дава производителят на касата :)
Да се върнем на Омегата ,коронката макар и подходяща и също в розово злато, не е оригинална и най- вероятно е от някой Titus, намерих една дет продаваше един поляк за 40$ ,но нямах кинти в Пей Пал и я изтървах (ще му мисля) Лошото е ,че тази позлата ,там където се съединява, се е разтворила по ръбовете. ходих доо близък бижутер и той каза ,че някой се е опитвал да запоява и е изгорил ламарината и ,че нищо не може да се направи :( Аз като едно пенкелерче,имам нещо наум,но все пак ще бъде само козметика. Механизма работи в стил "Майко мила ти да видиш" :))


:twisted:

Изображение

Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Но това ми е задачата,която поне мога да опитам, само да свърша чуждите ангажименти,ма то си е тъй- децата на обущаря ,все боси ходят :)) Дано да не съм ви досадил ::drinks::

П.П. Циферблата обаче няма как да се сдържа, да не го пипна :mrgreen:
Ха! Август месец миналата година....Бях забравил за тези снимки....
Благодаря ти, че ги сподели!!! :thumbup:
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Потребителски аватар
gordanz
Маниак
Мнения: 806
Регистриран: 29 07 2012, 02:54
Местоположение: Варна/UK

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от gordanz » 23 06 2018, 18:34

Тази година пак живот и здраве :)
Omega Speedmaster Japan Special
Rolex Air king
Zenith Elite
Brass Mechanical - Made by Diran Boiadzhyan
Girard Perregaux Sea Hawk II Няма го вече :(
Tag heuer
Tag heuer Monza
Seiko 62mas

Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 26 06 2018, 02:43

Мишо, благодаря за коментара! За втория Восток имах комплексен късмет. Стъклото беше отнесло по-голямата част от пораженията, до цифера беше стигнало по-малко зацапване. За моя радост, този циферблат, а и на амфибията (както ти много точно отбеляза) няма лаково покритие. Стъбилни са като блажната боя на вратите в панелките. Принта също. По-големите парченца ги откъртих с върха на клечка за зъби, после почистих с неръждавина, това което остана (малки точки или черти) почистих по-прецизно с агресивния контактен спрей (доколкото си спомням правилно), за сметка на малко "изядена" боя.
Оригинално боята на цифера е с леко матов финиш. След като почистването ми по цифера останаха следи от търкането със всичките тия неща. Най-накрая направих едно нежно полиране с мек памучен парцал (от фанелка), с бързи движения и почти без натиск. Така циферблата лъсна и повърхността стана еднородна. Този гланц остана единствената следа от процеса. Е, може да има нещо останало ако човек го гледа през лупа под различни ъгли на светлината.
Просто тези циферблати носят на бой и оцеляват дори в моите ръце :)

Тук е правилното място да добавя тазиседмичния ми експеримент с луминисцентна боя и пребоядисване на стрелки. Пак същата манджа с востоци асорти, но ми се бяха натрупали доста на масата (преди месеци ги купувах на поразия) и да взема да ги изчистя най-накрая.
Единия го метнах без да снимам, но за втория се усетих и изкарах апарата. На масата ми се въргаляха от месеци две машини от цивилните версии на старите командирски. Ей от тия.Изображение

В един момент се усетих, че са се натрупали чаркалъци да ги събера в часовници, а най-важното, забелязах че и стари стрелки се подават от тук от там.


Изображение

За експеримента имам и луминисцентна боя за лов и риболов. Ловците я били слагали на мерниците.


Изображение


Изображение

Не съм ловец и не съм рибар, ама разрешително за артистични изяви не се изисква.


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение

Докато чакам да се втвърди мога да си човъркам касички и стъкленца.


Изображение

Така, по същество.


Изображение


Изображение


Изображение
Изображение

Изображение

Не е бумбастик, няма уау ефект, да видя как е на часовник. Както и да е, все ще си ги ги нося, кот такоа.


Изображение

Личи си, че е самоделка, но с тези сякаш ръчно боядисвани цифери някакси се връзва.
Сещам се, че какъв експеримент със светеща боя ще е туй ако не го снимам да свети. Ето го как свети:Изображение


Впечатлен съм от оригиналната светеща боя на циферблатите, адекватно силна е след толкова години. Бравос!
Те това е то, следващия път по-добре.

Сега история за лека нощ.
Говори си жената по телефона с едни приятели снощи, темата е тяхна изложба и техен проект за миниатюрни възстановки на известни филмови сцени. Идея за една от сцените е "модерни времена" на Чаплин


Изображение

и казват хората как ще ходят до пазара в Малашевци (или нещо подобно) да търсят части от стари часовници за сцената. При което чувам жената "Кви Малашевци, елате да видите в къщи за какво става въпрос!". Схванах каква е идеята, но моите чаркове са прекалено малки за мащаба, а с будилници не се занимавам. Затова отидох днес до антикварния магазин на мой приятел и му викам "Жорка, трябват ми няколко стари будилника за чаркове." Той ми посочва една купчина "Ще ти дам една торбичка да си я напълниш." Пълня аз, но очите ми в един будилник, дето малко странен ми се види. Оказа се стар съветски баро/термо/хигрометър, какъвто не бях виждал.


Изображение

Намирам особена красота в тези стари вещи и от доста време не съм се радвал на нещо по-голямо от ръчен часовник.
Така, че ако ви трябва информация за атмосферните условия на бургаския регион (или за региона на трапезарията ми), мога да предоставя сравнително точни данни.

Благодаря за вниманието, бъдете живи и здрави!
Иван

Kostabo
Маниак
Мнения: 854
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Kostabo » 26 06 2018, 06:57

Според мен си готов за собствена тема Иване... :clap:
Тука е така...

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2030
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 26 06 2018, 23:38

Напълно съм съгласен с Коста. При такова можене и събран материал за споделяне ::thumb::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 27 06 2018, 01:44

Благодаря за топлите думи, колеги! От две-три години съм се потопил в това хоби и не съм споделял тези неща с никого. Освен, може би, с местния майстор часовникар, с който се сприятелихме. Преди месец-два се регистрирах в един чужд форум, а преди седмица-две в този. И на двете места се запознах с чудесни хора и научих нови и интересни неща по любимата ми тема. Оказа се, че светът на съветските часовници е много богат и мистериозен.
Човъркането в часовници е вид терапия с която си почивам след работа. Докато съм фокусиран в една малка точка главата ми си почива от лудницата на модерния живот. Самия процес ми доставя удоволствие, а резултата (евентуално) е бонус. Дори не ми е толкова важно да ги притежавам всичките тези часовници дето се трупат.
В тази тема прочетох интересни и полезни неща и ми беше приятно да добавя нещо от мен, макар и на дилетантско "направи си сам с подръчни материали" ниво.
А и Мишо се оказа гостоприемен и търпелив домакин ::up::

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2030
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 27 06 2018, 02:37

Никакъв проблем няма, за да продължиш да показваш, със сигурност има още много и дори и аз който също не съм професионалист, то такива професионалисти да се занимават с такива неща като нас, се броят на пръсти, времеемко е и икономически неизгодно, научих нещо ново и от теб, например за спрея за почистване на платки ::thumb:: Ще си го купя. Навремето пуснах една тема https://strelki.info/viewtopic.php?f=4& ... BA#p306483
точно с тази цел, да може всеки който се занимава с това хоби, да покаже нещо от себе си, но нямаше интерес и за това реших да персонализирам една тема, но както съм написал в първата страница,ще се радвам за мнения ,въпроси, показване на аналогични интервенции ,дискусии , Така ,че преки включвания от Бургас ,само ще обогатят темата, без да повлияят на нейната идентичност ::drinks::

Сега като се върнах в тази тема, си спомних за един проект от серията "Живот и след смъртта" ще го постна и тук, нека да го има за архив :)

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 05 07 2018, 02:19

Стоманените полети са си редки птици, затова когато видях търг на този с принт на кирилица

Изображение

реших, че трябва да го имам. До края на търга сумата се покачи, но както казва часовникаря Жоро, кефа цена няма.
Първото което ми направи впечатление още на снимката в окциона е стъклото. Оригиналното е плоско, с прав ръбИзображение

Не е болка за умиране, рекох си, стига другото да му е наред. Малко забърсване и съм готов да чупя стойки и да правя снимки.
Не точно. Механизма за настройка и навиване нещо не ми хареса, а това означава вдигане на цялата предница.


Изображение


Изображение

Изправих една изкривена пружина и си го събрах. После повторих цялото упражнение още един път, не защото ме кефи, ами просто щото съм аматьор и понякога не ми се получава от първия път.
Циферблата понесе добре почистване, както и стрелките. Дори зацапаните зелени точки леко се пооправиха.


ИзображениеИзображение


Изображение


Изображение

et voila, както казват старите франкофони


Изображение

Почти същия като брат си


Изображение

Този път дори има история. Докато правех снимки на този Полет на терасата, жена ми звъни - "Намерих птиче на земята, намери ми някаква кутия да го прибера!" "Какво птиче?" викам. "Ми не знам, лястовица ли е, косер ли е. От бурята е паднало на тротоара и някой ще го стъпче."
След малко ми носи ей тоя пич

Изображение

Това, приятели, е обикновен бързолет, от семейство Бързолетови, разред Бързолетоподобни. Една от най-бързите малки птички на планетата. Не това е най-важното. Бързолета държи рекорда за най-дълъг непрекъснат полет от 10 месеца. Тук е момента в който в залата настъпва мълчание ::huh:: и човек се опитва да си представи как такова създание може да лети нон стоп 10 месеца без да кацне. Краката му са къси, не защото лъже (на лъжата краката...), а защото не стъпва на земята. По време на полет се храни, спи и прави оная работа с гаджето си.
За час-два се подсуши, пусна едно аки на фанелката ми и отлетя. Ни на жената "здрасти", ни на мен "довиждане".
Аз съм по-възпитан, поне лека вечер ще кажа ::drinks::

Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Мнения: 1383
Регистриран: 03 09 2012, 21:32
Местоположение: П-ще

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от diksanal » 05 07 2018, 04:34

Късметлия си Иване...да те нацвъка хвъркато,е на пари и късмет,а бързолет-ми това са бързи пари! :lol:
А полета е станал кукла. ::thumb::
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

Камбуров
Активен
Мнения: 299
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 05 07 2018, 15:44

Динко, благодаря! Сега като го каза, вярно е това! Вчера получих плащане за изработен обект. Обаче това се случи преди пилето, което поражда логичния реторичен върос - има ли обратна взаимовръзка? Ако получа пари, означава ли това, че трябва да очаквам да ме нацвъка пиле :)
А то горкото отлетя толкова бързо колкото и парите отлитат от мен ::drinks::

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8687
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 13 10 2018, 00:56

Получих преди седмица една кутийка и все не остава време да напиша нещо тук.

Това е по скоро за темата за „джобните“ и най вече за „болните мозъци“, но хайде тук, нали е врял в кухнята месеци наред ...

Нагоре в темата на Seikosha стана въпрос за този очукания сребърен Зенит и че нещата отиват към рекламация, часовнка нещо не е същия дето пратих. Но това тогава нищо не било... Ми като се знаеш, защо се захващаш, „бе чоджум" ! ;)

Малко предистория. То да харесваш хубави джобни часовници и да си намериш някой „в супер състояние“ „перфектен“ лесна работа. Е, после почват приключенията, колко е перфектен след 100 години. Имаше едни такива хубави Омеги и Зенити, които все бяха чудесни, но после попаднаха в кухнята на Seikosha и се върнаха при мен ужким същите, но почти неузнаваеми, като се вгледа човек в детайли, механизъм и работа на механизма. Доколкото е възможно и невъзможно. С много информация към всеки един от тях, цели ревюта. Показвал съм ги в темата за джобните.

Но нали не сме много в ред, та покрай тези „перфектните“, един ден да срещна този Зенит хънтър (Savonette), без секундна стрелка, ама каква стрелка, то ос няма, значи цялото секундно колело, стъкло няма, целия крив и очукан, и кой знае какво нататък. Но един такъв бодър и ...жив!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

С много красив и запазен порцеланов циферблат, на 2 или даже 3 нива, не знам. И механизъм във визулно супер състояние и „работи“ да му се не види, дето викат в ОЛХ.

Като го видях на какво дередже е, че е на повече от 100 години и по останалото от короната колко пъти е бил навиван, си рекох, това дете на природата и часовникарството очевидно е преживяло и двете световни войни и какво ли не, и не се е дало. Я да го прибера, пък може да заслужава и още приключения и живот.

И да взема да го пратя на Сейкоша, с молба виж го как е и какво може да се направи да се закрепи поне. Ама откъде да знам, че ще си докарам такава беля на главата, а най вече на него.

Ако той иска, може да разкаже нещо повече. Мен ме заболява главата от това, което знам, донякъде. Това сигурно е малка част, накратко:

Колко пъти и как се прави такова плоско стъкло, шлифовано от друго с по голям диаметър, за да се елиминира извивката в края. Защото на хънтъра трябва да е много плоско и прибрано, заради капака.

Как се търси и се намира секундно колело и то такова че да стане, че тези механизми даже и да се еднакъв калибър не е баш така... Тук му се е притекъл на помощ другарче ::drinks::.

Как се правят и ремонтират цапфи оси спирала и се регулира такъв механизъм, и тук в някакви моменти и доколкото знам е помогнал за нещо специално известен уважаван майстор във форума.

Как се намират такива стрелки и колко пъти са търсени, намирани, разправии, ама не тези, хайде други хайде трети...после пак тези...

А за възстановяване, изправяне и полиране на касата и капаците до такава степен, само той си знае, това да пратиш часоввик и да ти върнат друг...хмм...

И това е правено, докато беше за дълго време със строшена ръка. И после пак не иска да го праща обратно, хайде още това, хайде онова, не мога да го пратя така...

Но и това не стига, накрая и за цената разправии, защото било специален случай :)). Демек почти нищо, колкото за разходите, правил го бил за часовника и за това, че и на някой друг му е хрумнало да се занимава с такъв часовник да му дава живот.

Абе няма оправия, внимавайте с тази кухня, какво се случва, ври кипи и тихо къкри там!

А за смисъла на цялата история, не се чудете, има ги още такива като него, които дават по свой неповторим начин повече смисъл и живот на тия пущини, дето са ни влязи под кожата.

Да не забравя, в съпровождащата документация пише следното:

"Работа на механизма - В легнало положение с цифер нагоре от 0 до +7 сек/24
Във вертикално положение - от 0 до +4сек/24ч."

Навих го не до край и го сложих да пее легнал. От време на време го изправях вертикален, като внимавах да не се хързулне, нали на кърпичка ::angel::. После като се сетя пак да полегне. Сложа го в джоба и го поразходя час два. Така няколко дни и всеки ден го навивах пак така. След 3-4 дни ми омръзна да се занимавам и го гледам 15 секунди напред за цялото това време. Захлюпих му капака и го оставих да почива, да не му стане нещо :)

Няколко снмки набързо калпави с много отражения.


Изображение

Това по извивката на капака са отражения от клони на едно дърво отгоре

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от senna » 13 10 2018, 02:00

Ти да видиш! Сейкоширан Zenith! И то как... лудница!

:clap: :clap: :clap:

P.S. А бе в тая "кухня" само специалитети, и само за ядене ли сервирате. Нещо аперативче, вино, биричка...
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
ceramosi5
Маниак
Мнения: 838
Регистриран: 20 09 2010, 21:27

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от ceramosi5 » 13 10 2018, 15:52

И с часовниците, и в кухнята, все е добър. Бравос, да живей Сейкоша-сан и наздраве!!!! ::drinks::

Потребителски аватар
otof
Маниак
Мнения: 9952
Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от otof » 13 10 2018, 17:19

Да живей :thumbup:
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Liani
Активен
Мнения: 248
Регистриран: 12 11 2010, 17:49

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Liani » 13 10 2018, 17:56

Перфектно изпълнение! ::up::

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”