Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Други хобита, които ви вълнуват и искате да споделите с останалите
Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 18 02 2020, 00:00

Кое с лошо? Шкембе чорба? То само името малко такова, иначе няма нищо лошо...::up:: Ако трябва, ще му сложим малко канела и киноа...

Хайде, няма да слагаме чесън и оцета ще бъде в едни много красиви такива шишенца имам. В никакъв случай лимон!

На времето на Симеон в София имаше легендарна шкембеджийница и на масите имаше лимонадени шишета с оцет. На тях имаше накриво залепен левкопласт, на който с големи букви с химикалка пишеше: Отцет :))

tosunbei
Маниак
Мнения: 1166
Регистриран: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от tosunbei » 18 02 2020, 00:44

Аааа, дума да не става шкембе чорбата без оцет и чесън!! Да не съм ви чул! :shh:
Аз и люто и слагам.

"А я кажи за канелата? В топла вода с лимон ли? Или канелата влиза към нещо, съпътстващо водата с лимон. Аз я слагам в кисело мляко с пектин, орехи, мед и клеева тинктура :-D. И то е малко шампионска комбинация - компактно и засищащо, по- за към 10:00ч"

Всяка сутрин-чаша топла вода с лимон и канела ::huh::
Аз сутрин освен кафе и цигара, нищо не можеш да ме накараш да сложа в устата. Камо ли гола вода с нещо вътре. Ужас ::crap::

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 18 02 2020, 01:08

Хайде, лимон и канела ще го преживеем, ама защо и водата да е топла ? :wtf: ::crap:: . Поне да беше студена, стискаш очи, щото не можеш зъби и преглъщаш. После шкембе чорбата било с лошо... ;)

tosunbei
Маниак
Мнения: 1166
Регистриран: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от tosunbei » 18 02 2020, 02:21

А де.. Иди ги разбери жените.
Сигурно и те това мислят за нас, като ни видят с бира в ръка сутрин, след тежка вечер. :)

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 18 02 2020, 10:13

Стига сега...бира! Бира компле :)). Сега ще се разсърди единствената жена в кухнята и ще избяга и тя, а беше толкова приятно!

Потребителски аватар
-MommaBear-
Почитател
Мнения: 307
Регистриран: 15 03 2019, 15:34
Местоположение: На мястото си.

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от -MommaBear- » 18 02 2020, 11:31

Как ще бягам... къде ще ходя :lol:.

Трябва да се съглася, че ако се яде шкембе, с чесън и оцет и люто трябва да е. И бял хляб. Киноа и суши после :).

И водата е важно да е топличка сутрин. Имаше връзка с добруването на стомаха. И преди кафето задължително.

Сега е ред да се съживи темата за фитнеса, да се организира семинарна среща за първоначално нагледно обучение по устройство на механичния часовник за жени и сме го-то-ви!

Ще ви донеса баница. Например...
~There's always the sun. Always, always, always the sun.~

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 18 02 2020, 19:00

Като рече бял хляб, та се сетих. Отиваме със сина и снахата да ядем шкембе в един турски ресторант, това в чужбина, но хубаво място. Те двамата хляб не ядат ::angel::. Да не говорим бял. От време на време у тях се намира суха филийка много черен хляб, ама черен значи черен. С някакви семки вътре и отгоре, задължително. И аз обичам черен селски немскоговорящ хляб, но това вече... :(

Сервитьорът мина за поръчката, носейки още изначално панер с нарязан един цял топъл бял хляб, какъвто те го умеят. Чуден! Те: ама ние не искаме хляб! А той даже не се и обърна.

И доката чакахме шкембето, хляба изчезна.

Този като донесе шкембето, донесе още един такъв панер, без да пита и без дума да каже. Нещо май смигна :), но сигурно ми се е сторило.

Потребителски аватар
-MommaBear-
Почитател
Мнения: 307
Регистриран: 15 03 2019, 15:34
Местоположение: На мястото си.

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от -MommaBear- » 03 03 2020, 13:17

phil05 написа:
18 02 2020, 19:00
[...]
Изображение

Как съм във времето? Има надежда? Или окъснях този път...

::angel::
~There's always the sun. Always, always, always the sun.~

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 03 03 2020, 14:23

Я, имало закуска? Чак сега видях! Таман почнах да ставам рано...и нямаше нищо :( . Чаках, чаках, пьк тръгнах на някъде.

Много добре изглежда, по всяко време! ::up::

Потребителски аватар
Defoto
Маниак
Мнения: 1297
Регистриран: 19 09 2017, 07:25
Местоположение: Перник
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от Defoto » 04 03 2020, 10:37

За още мои гурме рецепти, посетете профила ми в Инстаграм.

Изображение
Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 23 03 2020, 16:40

tosunbei написа:
18 02 2020, 00:44
Аааа, дума да не става шкембе чорбата без оцет и чесън!! Да не съм ви чул! :shh:
Аз и люто и слагам.
...
Чудесна профилактика в тези времена, oсобено сутрин за закуска!

Ако за някого името не е много благозвучно в уханно слънчево утро, има и по твърд вариант, „пиле саламура“ по врачански – бяло слатински, ама да не ви плаша. Там всичко първо се пече в тавътъ к‘вот ти дойде и до прегаряне, най важното червени чушки, лук, домати и люти чушки. Пилето или пак к‘вот ти дойде също, но по добре отделно на жар, че да замирише на хубаво на жар и пушек. И после сутринта от това се прави чорбата, с каквото е изтекло от адската смес и с нея вътре. Важното е после да има и достатъчно оцет, чесън, люти чушлета и лют пипер отгоре.
Offtopic: покажи
Пилето саламура ми е оставило неизличим отпечатък още от една апокалиптична студентска бригада в с. Търнава, там по родните места на саламурата. Предлагаше се неотменно сутрин в кръчмата, която така и не затваряше по време на студентските бригади. Отгоре на всичко, всяка вечер имаше изпращания на войници и между другото 3 сватби, на всички бяхме поканени всичките. И само се местехме от улица на улица, където живеят празнуващите. Където от край до край на улицата всяка вечер се подреждаха едни самоделни сглобяеми маси, за горе долу същите участници, вероятно цяло село, сосе нас. Столовете всеки си ги носеше. Ракията чакаше на масите в лимонадени шишета, които после бързо се пълнеха от невидими ръце, а виното не помня как точно се лееше. Но за всички имаше чинии, истински! Невидимите ръце обикаляха и вътре от големи тенджери се появяваха кюфтетата и каквото трябва скарата. Чудех им се защо трябва да се местят всяка вечер, а не си стояха на една и съща улица. Страшно беше, като добавим и какво се цепеше от читалищната уредба с ГДР -ешки усилвател, влачена всяка вечер на различна улица. Това беше наша задача и работа, на студентите. Имаше едни дълги колони с тенекиени решетки и същия звук, много яки. Тенекиени, ама как се чуваше точно на тях ужасния глас на Роджър Тейлър в I'm In Love With My Car, никога после не го чух такъв. Даваха ни да пуснем от време на време по нещо „наше“ но къде ще пробием... Пре-чалга епохата си беше и тя непробиваема. И улицата бързо си идва на думата, Чаше ломим, руке ми кърваве! Молим, те врати се! И накрая се предадохме, забравихме Queen и заобичахме сръбското, как иначе, то си вървеше със селото и с пилето саламура сутринта.
Ето много изискан вариант, с далечен полъх от саламурата горе. Донякъде рожба на българо-руско (съветската) дружба. Много яка и същевременно елегантна рибена чорбица, породена от срещата на зверската пиле саламура с руската солянка. Изпълнението отначало до край е на жена ми, разбира се. От мен куража, похвали и после малко маркетинг и реклама ;) .

Чорбицата е много е икономична. Ако от вчера е останала риба, печена или пържена, или пиле някак си минали през жар, огън, тиган, печка или тава, хайде вътре и готово. Лесно, нищо не трябва да се прави по тях. Рибата може и пържена. Тогава се получава ненадминатия вкус и аромат на чорбата.

Ето в случая:
Отиваш и ловиш 2-3 пъстърви, ако не хванеш, намираш някакъв начин. А тези без зор се появиха от нищото, та ме сетиха за рецептата. Били манастирски, може и да са, бяха много вкусни. Какво да ги правя, да ги изхвърля? Ето ги.

Изображение

Минават през тигана както си му е реда, но човек нещо губи апетит в момента, като си мисли каква чорбица ще стане от тях утре!

Разделяме си едната, стига. Другата чака до утре сутринта за чорбата за закуска. Чудиш се кой още да викнеш в тези времена и то за закуска, че чорбата става не за един, не за двама...

Изображение

Ставаш рано, ама много рано, като колежката. Ако не можеш, цялата работа отива за обяд. Още по добре.

Следните неща се запържват леко, по точно се задушават с малко олио или зехтин под похлупак: Ситно нарязани лук, чушки, 2-3 люти чушки, морков, 2-3 стръка целина. Поразбъркват се и след малко се сипва чаша бяло вино, да покъкри.

Изображение

След малко (не знам колко време) се долива около 1 л топла вода. Оставя се да ври малко на слаб огън. Количеството дотук зависи колко човека чакат с нетърпение. Ври на слаб огън, докато омекнат зеленчуците.

Вариант, далечно подобие на „пиле саламура“: Лукът, чушката и лютите чушлета първо се пекат на тиган, да замиришат на печено!
Вариант „солянка“: има освен пиле и бекон, кисели краставички, червено цвекло и нарязани мариновани гъби. Накрая отгоре лъжица сметана, но имам по добра идея за накрая.

След това се добавя настърган хубав домат (лятото) или доматено пюре от бурканче.

След малко и накрая се добавя настърган на едро картоф, или картофено пюре, ако е останало от вчера с рибката или пилето. В случая беше така.

Изображение

И накрая интересното в основата на чорбата:

Останалата от вчера печена, или пържена риба, или пиле се почиства и прави на малки късчета. Слага се във врящото нещо и се оставя още 3-4 минути там.

Изображение

И готово.

Изображение

Накрая малко, или много чесън, лимон (аз предпочитам оТцет), лют пипер и люта чушка, ако е останала.

tosunbei
Маниак
Мнения: 1166
Регистриран: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от tosunbei » 23 03 2020, 18:35

Ехаа. Ще я пробвам рецептата. Благодаря, че сподели, Вальо!
Вече тая тема ще я чета, след като съм се нахранил :)) На гладно си е мъка

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 23 03 2020, 22:30

Има още, прескочи насам, сега поне няма навалица по летищата. Ще пазиш у нас 14 дни карантина, ще си изкараме славно! :))

Изображение

В духа на офтопика горе и бригадите, жена ми тя фармацевт, разправя за една нейна студентска бригада в Бачовския манастир да берат билки. И с пристигането професора се затворил с игумена в избата на манастира и не се показали оттам 14 дни, докато станало време за тръгване. Оттам от време на време са се носили песни и не всичките богоугодни :)

tosunbei
Маниак
Мнения: 1166
Регистриран: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от tosunbei » 23 03 2020, 22:49

Били са под манастирска карантина. :lol:

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8508
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 17 04 2020, 16:57

Не ги познавам гъбите. Смръчкула? Май не. Има нещо дяволско :wtf:

Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “Други хобита”