Колко всъщност трябва да се стяга коронка на винт?
-
- Напредващ
- Регистриран: 23 12 2016, 12:01
Колко всъщност трябва да се стяга коронка на винт?
Здравейте скъпи колеги много се надявам темата да не се повтори във форума имаше тема с подобен въпрос но аз лично не намерих конкретен отговор на въпроса. Отправих този въпрос на много часовникари и получих много противоречиви отговори някои казаха, че съвсем лекото стягане е напълно достатъчно за пълната херметизация на часовника някои казаха, че трябва да се стяга докрай (демек доста здраво) и само по този начин часовникът ще бъде напълно херметизиран сега мене ме е страх ако стягам повечко да увреждам резба или да се износват уплътненията от друга страна искам да съм сигурен, че няма да влиза вода в часовника. Разбира се няма някакъв стандарт и въпрос на усет кой колко ще стяга но все пак ще се радвам да чуя мнение по въпроса.
- Puzo
- Маниак
- Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Re: Колко всъщност трябва да се стяга коронка на винт?
Последното Ви изречение е изключително точно и показателно!
Това е то!
И да пазиш, и да не пазиш, да стягаш, коронка на винт рано или късно се скапва. Резбата, разбира се. Така са направени. Може да е след 20 години, може да е след 10, може да е след 5...
Мои две коронки на швейцарски прилични часовници, ги пазя и треперя постоянно. Ами и двете резби заминаха от само себе си... Дошло им времето. И още два часовника имам с коронка на винт и за тях треперя постоянно и ме е страх да завия и развия. Не ме впечатлява коронка на винт... Не е екстра за мен това, защото не мокря часовници. Но случайно или не, се е случило да имам 4 такива часовници, какво да се прави...
И на тях стягам не много, до усет. И каквото сабя покаже!
Хубаво е, че го има Ивайло Енчев, Господ здраве да му дава! Тук е момента да го похваля! Спаси ми коронка на Омега, без да се налага да се сменя всичко, а само втулка! Сега, да чукна на дърво, коронката е перфектна!
Друг един майстор ме уверяваше, че смяна само на втулка било невъзможно! Всичко на куп се сменя, коронката старата не може да остане. Да, ама не!

И да пазиш, и да не пазиш, да стягаш, коронка на винт рано или късно се скапва. Резбата, разбира се. Така са направени. Може да е след 20 години, може да е след 10, може да е след 5...
Мои две коронки на швейцарски прилични часовници, ги пазя и треперя постоянно. Ами и двете резби заминаха от само себе си... Дошло им времето. И още два часовника имам с коронка на винт и за тях треперя постоянно и ме е страх да завия и развия. Не ме впечатлява коронка на винт... Не е екстра за мен това, защото не мокря часовници. Но случайно или не, се е случило да имам 4 такива часовници, какво да се прави...
И на тях стягам не много, до усет. И каквото сабя покаже!
Хубаво е, че го има Ивайло Енчев, Господ здраве да му дава! Тук е момента да го похваля! Спаси ми коронка на Омега, без да се налага да се сменя всичко, а само втулка! Сега, да чукна на дърво, коронката е перфектна!
Друг един майстор ме уверяваше, че смяна само на втулка било невъзможно! Всичко на куп се сменя, коронката старата не може да остане. Да, ама не!

КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП!

- Vesire
- Маниак
- Регистриран: 26 08 2011, 08:45
не докрай и не напъвай, резбите са малки и крехки , а после като се прецакат не е приятно и евтино..
- negat1ve
- Маниак
- Регистриран: 23 02 2010, 17:20
Завиваш с леки движения докато не усетиш съпротивление, натягане със сила не е препоръчително. Като не се носят активно, съхранение с развита коронка за да имаш достъп до ръчното навиване ако механизма го поддържа. Също не се престараваш със сверяване ежеседмично, ежедневно и т.н. Аз си сверявам автоматика с коронка на винт веднъж месечно като избърза 5 минути. С малко по-внимателна експлатация са си съвсем ползвателни и дълговечни 

Удоволствието от ниската цена преминава бързо при ниско качество!
- Puzo
- Маниак
- Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Прощавайте, колега, но въобще не съм съгласен с Вас! Моята коронка я галих като перце, но навивах ръчно и точно от това коронката остана константно развита в ръцете ми... Изрично и часовникари са ме предупреждавали отдавна, да НЕ се навива ръчно автомат, в много редки случаи, а по възможност само с клатене! За коронка с резба пък задължително! Ръчното навиване е мор за коронка с резба! От две години не ползвам ръчно навиване, а около минута или 30 секунди поклащам часовника преди да го сложа на китката си и всичко е 6!negat1ve написа: ↑20 11 2020, 13:26Завиваш с леки движения докато не усетиш съпротивление, натягане със сила не е препоръчително. Като не се носят активно, съхранение с развита коронка за да имаш достъп до ръчното навиване ако механизма го поддържа. Също не се престараваш със сверяване ежеседмично, ежедневно и т.н. Аз си сверявам автоматика с коронка на винт веднъж месечно като избърза 5 минути. С малко по-внимателна експлоатация са си съвсем ползвателни и дълговечни![]()
А това като Ви го прочетох, че се съхранява с развита коронка направо шах и мат... Никога не бих го направил и заради влага, и защото ръчно навиване на автомат не ползвам! Да имам достъп до ръчното навиване е последното нещо пък, което ме касае! Ръчното навиване го ползвам на часовници без махало/маховик/ротор!

КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП!

- negat1ve
- Маниак
- Регистриран: 23 02 2010, 17:20
Кварцови часовници се съхраняват с изтеглена коронка за да се пести батерията... май е практика при търговците. И за тях ли е противопоказно с оглед влагата 
Вече сериозно - както казвате изглежда е до човек, отношение и т.н. Автоматици нося от години, вярно такъв с коронка на винт за ежедневно ползване едва последните 3-4, но без значение на резба или не инциденти с изтръгнати коронки и повредени резби нямам. Въпрос на внимателна експлатация предполагам.

Вече сериозно - както казвате изглежда е до човек, отношение и т.н. Автоматици нося от години, вярно такъв с коронка на винт за ежедневно ползване едва последните 3-4, но без значение на резба или не инциденти с изтръгнати коронки и повредени резби нямам. Въпрос на внимателна експлатация предполагам.
Удоволствието от ниската цена преминава бързо при ниско качество!
- Bo Song
- Почитател
- Регистриран: 24 05 2018, 11:55
Напълно съм съгласен колега. И по-яко съм навивал - нямам повредена резба. Е, не навивам с клещитеnegat1ve написа: ↑20 11 2020, 15:34Кварцови часовници се съхраняват с изтеглена коронка за да се пести батерията... май е практика при търговците. И за тях ли е противопоказно с оглед влагата

-
- Напредващ
- Регистриран: 23 12 2016, 12:01
Само един Панераи е решението един щтрак и всичко готово нито резбата му мислиш нито уплътнението обаче нямам финансовата възможност.