Rolex или Омега

Информация и мнения за конкретни модели и марки
rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Re: Rolex или Омега

Мнение от rminchev » 03 07 2026, 09:25

phil05 написа:
02 07 2026, 22:48
Що не, и това са качества на часовник, в земята стените и в някоя локва. По темата, най лесно и ясно е Ролекс е Ролекс, а Омега е Омега и толкоз. Но къде има лесно и ясно в другия свят на часовниците ето и темата.
Ако погленем от тази му страна, електронните и кварцовите часовници са следващата стъпка в еволюцията. Преди появата на на т.нар окопен часовник, са се правели ръчни часовници от някоя си фирма патек филип със златни верижки и диаманти, предимно за богатите дами и на мъжките ръчни часовници не се е гледало с добро око. На този тип часовници се гледало като на бижу за украса. Мъжкарско е било часовникът ти да е в джоба закачен на метална верижка. Гледам на появата на ръчния часовник като на еволюция на часовника. За съжаление сега около нас всеки тип техника има вграден часовник. Колкото до ролекс те се местят в швейцария заради криза по отношение на суровините и високите мита и там правят първият водоустойчив oyster часовник. 10 години по късно правят първият perpetual часовник. Някои от часовниците им следват линията за бижу - златни или сребърни.

Потребителски аватар
Kuonyy
Маниак
Регистриран: 03 01 2014, 15:51

Мнение от Kuonyy » 03 07 2026, 14:58

Имах предвид, че са два различни вида часовници. Трябва да се сравняват дайвъри с дайвъри, дрес с дрес часовници. Тъпо е да сравняваме дрес часовник с G-Shock. И не можем да сравняваме часовник от жълто злато с такъв с PVD покритие, например, или даже с дуракоустойчивите пластмаси.
I don't know where I am, but I'm not lost.

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 03 07 2026, 18:57

Доста е тъпа тая мания по ролекс. Вече съм писал по въпроса и преди. Миналата седмица бях в Мюнхен в един от техните биъргартън, точно по време на мача с Еквадор. На съседната маса от 10 човека , 9 бяха с ролекси, на другата до касата - всичките на масата бяха също. Всеки втори с ролекс. Това гъзария ли е, мания ли е, не знам.
Петър нещо го няма тук напоследък, но преди гледам върти едни и същи ролекси по 10 пъти. Нормално, всеки като си вземе му писва след месец-два най-много и го връща да вземе друго.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 03 07 2026, 19:04

Ухилих са :lol:

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 04 07 2026, 23:42

ayl написа:
03 07 2026, 18:57
Доста е тъпа тая мания по ролекс. Вече съм писал по въпроса и преди. Миналата седмица бях в Мюнхен в един от техните биъргартън, точно по време на мача с Еквадор. На съседната маса от 10 човека , 9 бяха с ролекси, на другата до касата - всичките на масата бяха също. Всеки втори с ролекс. Това гъзария ли е, мания ли е, не знам.
Петър нещо го няма тук напоследък, но преди гледам върти едни и същи ролекси по 10 пъти. Нормално, всеки като си вземе му писва след месец-два най-много и го връща да вземе друго.
То пък тук на съседната маса да не е по различно, 9 от 10 са със страшни чудесии от всякъде, вярно не са ролекс. Днес се разходих по ул. Шишман, нали имаше фест и половината народ бяха със смартове, епълуоч и негови подобия. И аз включително :))

Потребителски аватар
Sunstrooper
Активен
Регистриран: 19 11 2014, 11:48

Мнение от Sunstrooper » 07 08 2026, 14:49

Мнението ми е изцяло от гледната точка на човек, който може да си купи един такъв часовник и трябва наистина да направи решителен избор. Ясно е, че ако си милионер, нищо няма значение. Та от моята гледна точка, към настоящия момент и двете марки в популярните си сегменти са абсолютно нерелевантни.
До миналата година се бях вторачил в Ролекс, от години си отделям пари в специален "фонд часовник", като целта първоначално беше Sea-Dweller 126600. Тази мечта бързо приключи, след като цената от 10к стана 14к. За момент се чудех дали да не "сляза" на една Омега. Докато се чудех, Омега решиха, че са Ролекс и почти удвоиха цените си. И като се поогледах, ми то за парите, които искат Ролекс и Омега вече може доста неща да се купят. Та миналата година като бях в Париж реших да се отбия в Bucherer. Пробвах няколко часовника на GO, UN, Blancpain и си оставих за "десерт" Ролекс. Успях да пробвам Polar Explorer II. Едно от най-големите разочарования в живота ми. Усещането след другите часовници беше все едно съм си сложил менте-ламаринка за 20 евро. Та честно казано, когато реша да дам 10-12к евро за часовник, със сигурност няма да е нито Ролекс, нито Омега. Нямам идея кой им прави ценообразуването, но да избираш за едни и същи пари между Ролекс и Blancpain, или между Омега и GO/UN....то за какъв избор говорим, даже не е смешно. А в сегмента на stainless steel tool watch - щом Тюдор могат в 2026 г. да продават добре направен часовник с инхауз механизъм и сертификат за около,че и под 5к евро, не виждам защо Омега да не може.

Потребителски аватар
ayl
Почитател

Мнение от ayl » 08 08 2026, 19:45

Всички знаем защо? Защото печалбата е над всичко и колкото по-голяма е тя, толкова по-големи са бонусите на тия, които ценобразуват.
Но всичко си има край. Тези, които носят механични часовници с времето намаляват и ще продължат да намаляват през годините за сметка на тези със смарт часовниците. Те пък от своя страна ще стават все по-добри по-добри и когато батерията им започне да издържа по месец поне вече никой няма да носи други часовници. Еволюция…
Гледам сина ми, на 19, не си и помисля да носи друго освен смарт. Купих му ролекс съб за завръшването на гимназията, погледна го и каза да го продам и да му дам парите.
Та Омега, Ролекс, GO или Blancpain - все тая. Ако трабва да перефразирам слогона на Патек: Аз никога не съм притежавал Патек, защото не ми се налага да го пазя за сина и внука си.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 08 08 2026, 20:10

ayl написа:
08 08 2026, 19:45
Та Омега, Ролекс, GO или Blancpain - все тая. Ако трабва да перефразирам слогона на Патек: Аз никога не съм притежавал Патек, защото не ми се налага да го пазя за сина и внука си.
Тва ми хареса как звучи. Адмирации за твърдението, без значение дали е на г-н Патек, щом го чувам за сефте.
Като цело, няма значение колко скъп, престижен и т.н. е даденият часовник/нещо, щото скоро след неговото придобиване, има хедоническа адаптация, а допаминът от достигането на целта изтлява даже още по-бърже.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 09 08 2026, 00:46

Внимавайте с механичните, май си живеят собствен живот, по опасен и от AI, ако почне :)) . Всичко това горе е така, много добре звучи, ама ако и този път, след 50-60 години кризата там с кварцовките… Хубавите механичните (скъпите де ;) , че какво друго) да не вземат да оцелеят, покрай смартовете? Що ли, ако стане? Само от снобария ли? Ами ако заминат, да не вземат смартовете да забравят на какво да им приличат дисплеите и да станат всички като на g-shock, а утре на не знам какво? Но нали телефонът е в джоба, или в ръката няма значение. А за печалбата, няма лошо всички печелят, и смартовете с дисплеи като на Омега и Ролекс и механични, и Омега и Ролекс и разни други от дисплеите на смартовете. И от китайците и ментетата, и те обратно от тях. Иначе нямаше да ги има и едните, и другите и третите и т.н. А зад всичко това стоим ние :))

Потребителски аватар
Swiss M.
Маниак
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Мнение от Swiss M. » 12 08 2026, 00:16

ayl написа:
08 08 2026, 19:45
Всички знаем защо? Защото печалбата е над всичко и колкото по-голяма е тя, толкова по-големи са бонусите на тия, които ценобразуват.
Но всичко си има край. Тези, които носят механични часовници с времето намаляват и ще продължат да намаляват през годините за сметка на тези със смарт часовниците. Те пък от своя страна ще стават все по-добри по-добри и когато батерията им започне да издържа по месец поне вече никой няма да носи други часовници. Еволюция…
Гледам сина ми, на 19, не си и помисля да носи друго освен смарт. Купих му ролекс съб за завръшването на гимназията, погледна го и каза да го продам и да му дам парите.
Ayl е избрал насилието :) приятно е да попадна на смислени коментари, след като известно време не бях влизал във форума.
По темата - пазарът не е това, което беше преди ковид времената. Обективно - Омега се опитват да се самоубият и до тук се справят - огромен каталог, цени в космоса… Ролекс сякаш почват да дотягат на доста хора (ама сякаш все потенциални клиенти, дето не могат да се доредят) - хем са на първо място по продажби, хем произвеждат над 1 милион часовника годишно, хем не можеш да си купиш часовник от магазина им, но за сметка на това, в нета е пълно… Имам 3 Омеги, продължавам да имам интерес към конкретни модели Спийдмастър, но дотук… от Ролекс бих си взел чичковски часовник - Дейтджъст, ама няма кой да ми продаде :) и след това има толкова много други марки, които са далеч по- интересни и то във всеки ценови сегмент… Искаш висша хорология за къси пари - вземи си Кристъфър Уорд Бел Канто, искаш традиция и стил - Жеже и Бреге се продават наистина, има страшни немски марки, включително нишови :) и тн и тн…
За финал, реферирайки към това, което ayl казва, че до някакво време масово ще се наси само смарт… вероятно това прозрение е причината класическите брандове да дънят цените и таргетират малка, но изключително заможна клиентска група…
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
ayl
Почитател

Мнение от ayl » 13 08 2026, 14:03

Даже и часовници няма да се носят след 2 поколения. И сега младежите не носят, защото часа го има на телефона. Телефоните са им постоянно в ръцете и така…
Гледам нашия отдел на работата: 25 човека, 2-ма сме с механични часовници, 3-ма с кварц, 5-ма със смарт и останалите без.
Преди 20 години всеки носеше часовници, сега има пълен отказ от носене.
Няма бъдеще за ролекс, патек, омега и т.н. Просто ще последват съдбата на фирмите, които през 18-ти и 19-ти век са просперирали правейки файтони, карети и дилижанси и след това…
Някои от тях като TAG и HUBLOT сега правят и смарт. Те ако се преориентират по-бързо, ще оцелеят.
В днешно време е наистина трудно да проумееш защо трябва да дадеш 2 милиона долара за часовника с най-много компликации - Вашерон джобен, като същите работи може да ти ги покаже епъл уоча за 450 долара. И то по-добре и по-нагледно. Или да ги видиш на компютъра още по-добре и по-разбираемо.
По темата: гледах Омега Регата кварц, бих си взел такъв сега, но не и за 8500 евро, колкото искат в Гюлиан. Тия наистина полудяват с цените. Не бях се заглеждал отдавна за омега, сега колегата по-горе като написа това за цените им, взех че разгледах и писах на Гюлиан. Ами, повече няма да го правя, обещавам ;).

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 13 08 2026, 20:12

Еей, пак няма да се спи тази вечер :))
Очаквам любителите на вековни швейцарски традиции, и снобарска скъпотия да бъдат съпричастни

tweeg
Почитател
Регистриран: 04 04 2011, 16:58

Мнение от tweeg » 14 08 2026, 09:34

ayl написа:
13 08 2026, 14:03
Гледам нашия отдел на работата: 25 човека, 2-ма сме с механични часовници, 3-ма с кварц, 5-ма със смарт и останалите без.
Преди 20 години всеки носеше часовници, сега има пълен отказ от носене.
Това е така, въпросът е колко от тези 25 човека сега и преди 20 години са били потенциални клиенти на Rolex или Omega примерно?
Според мен там където образно казано етикета и социалния статус изисква да се носи Cartier ще се носи Cartier.
Потърпевши от смарт часовниците и телефоните ще са Seiko, Tissot - ще им паднат продажбите, микробрандовете - търсенето ще е малко и въпросът е дали подобни фирми ще имат достатъчно продажби за да продължат да съществуват, Rolex също може да им се наложи да свият малко обема, че с над 1 милион на година стават малко ширпотреба.

Относно снобарите - ами ще се барнат с последен модел Garmin, да покажат в дискотеката как пращат съобщения през сателит, ама не знам колко от тях изобщо са на първичния пазар на луксозни часовници (влияят на самите производители) и колко купуват втора употреба (влияят на прекупвачите).
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Garmin Swim, Garmin Fenix 3
Orient Triton

Потребителски аватар
ayl
Почитател

Rolex или Омега

Мнение от ayl » 14 08 2026, 15:52

Къде се носи картие? Може би на аукционите за произведения на изкуството над милион парчето минимум (гадая къде ли, не че го мисля). В банките, на съветите на директорите? Може би.
Това, което аз твърдя е, че механичния часовник като атрибут става отживелица. Преди 50 години когато кварцовите изместват механичните, говорим за предпочитание на отделния човек към едните или другите. Сега аз говоря за нуждата на съвременния човек със смартфон в джоба и лаптоп и таблет в чантата да има И часовник.
Иначе си прав, ако има производители, винаги ще има и хора, които ще искат патек на ръката си. То и сега има със сигурност хора, които са си поръчали най-сложния джобен часовник на вашерон, нищо че не се носят вече джобни и нищо, че няма такъв джоб, в който точно тоя топуз ще се хване.
Но еволюцията е необратима - джобен - ръчен - кварцов - смарт - утре може би смарт в стандартни очила и в имплантиран чип в нас.

Потребителски аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
Регистриран: 20 10 2009, 10:06

Мнение от fivegood » 14 08 2026, 16:31

И моите наблюдения са, че все по малко хора носят часовници, поради причините които се изброиха. Че даже освен личните вещи около нас, масово времето се показва и на рекламни пана, в превозните средства от градския транспорт и т.н. Но лично аз не вярвам часовника да изчезне. Може да стане по нишов, но винаги ще има хора, които ще предпочитат да погледнат времето на ръката си и да разчитат на отделен уред за времето – часовник. За мен смартовете, които се зареждат всеки ден, не са достатъчно надежден уред да се разчита за времето. Кога си забравил да заредиш, кабела си забравил, време не си имал, батерията деградира и държи все по малко, някоя функция източила батерията …. А и да не забравяме, че никога в един смарт не може да се види толкова детайл, колкото в класически механичен часовник.Няма как да се сравнява играта на слънцето с един красив циферблат, стрелки, индекси на различни слоеве с показанията на един дисплей. Каквото и да си говорим всички смартове са еднакви и клиширани според модата от последната година. Винаги ще има хора, които освен часовника като уред, ще искат той да има и някаква идентичност, собственика да си го е припознал, да е част от неговия вкус и стил. Да не се приема и като хейт към смартовете. Аз самия имам, нося, но винаги най-голямо удоволствие ми доставя механиката.
"It's stronger than me" C.H.

iliakar
Активен
Регистриран: 31 01 2013, 10:41

Мнение от iliakar » 21 08 2026, 09:42

Времената и вкусовете на поколенията се променят, технологиите напредват и въпреки това, дори и след 100 години, когато стане дума за "класическа" орология хората ще се сещат първо за механичните часовници. Ролекс или Омега- въпрос на вкус, възможности и уважение към традиционното часовникарско изкуство. Някой тук беше написал, че електронните часовници нямат душа...

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 21 08 2026, 10:01

iliakar написа:
21 08 2026, 09:42
Времената и вкусовете на поколенията се променят, технологиите напредват и въпреки това, дори и след 100 години, когато стане дума за "класическа" орология хората ще се сещат първо за механичните часовници. Ролекс или Омега- въпрос на вкус, възможности и уважение към традиционното часовникарско изкуство. Някой тук беше написал, че електронните часовници нямат душа...
Много е относително традиционното часовникарско изкуство, което предполага часовникар, който прас с ръцете си дадения часовник. В посочените брандове, едва ли нещо се пипа с човешка ръка, а се правят от машини - прецизни машини, създадени от други машини и изобщо хора, които най-вероятно изобщо не се интереусват от часоници. Часовникарност може да се открие (според мен, разбира се), когато си занесе човек часовника при часовникар да го разглоби, почисти, замени, адаптира части и т.н. - афтермаркет. Защото официалния сервиз е по-ефективно да стръска механизма в кофата, да сложи нов и така.
Душата е функция на ЦНС, която е модели на електрически импулси и структтури, които имат повече общо с кварца, отколкото с механиката.

Потребителски аватар
ostap
Маниак
Регистриран: 10 07 2013, 18:06

Мнение от ostap » 21 08 2026, 23:33

Струва ми се, бъдещето на механичните часовници ще остане в ръцете на малка група заможни хора, ентусиасти и естети. И без това средната класа е обречена на изчезване, същото ще стане и с техните часовници. Подобно на конната езда и ветроходния спорт. ::drinks::
Изображение

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”