Покупка на употребяван часовник около 20 хил. евро.

Търсите часовник или се колебаете между няколко модела? Това е вашето място.
Отговори
Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Покупка на употребяван часовник около 20 хил. евро.

Мнение от trk2 » 26 08 2026, 11:58

Отдавна не съм влизал в този форум. В последните години най-често нося Восток Амфибия, нямам обяснение защо, но ми се превърна в любим часовник. Някои часовници ги подарих на близки, други чакат ремонт, а останалите часовници ги ползвам само при случай. Например, ако ми трябва четими показания и корпус който не бие на очи на терен, или пък ако съм облечен ваканционно и твърде несериозно за делова среща, слагам някой скъп часовник за да ме вземат по-насеризно :)
С напредването на възрастта възможностите ми се промениха и се замислям дали да не си взема един луксозен часовник. Нямам нищо предвид, но казват че апетитът идвал с яденето и почнах да разглеждам chrono24.com за модели около 20 хил. евро. Възможностите са стотици и за да си улесня живота извадих Ролекс, по този начин само с изваждането на една марка съкратих кандидат листата на половина :)
Но не това е темата на настоящия пост.
По-скоро ме интересува от къде се купуват часовници в този ценови диапазон. Първо за да имам спокойствие, че не е менте или фарнкен и второ да намеря пазарна цена и да не загубя много ако, някой ден реша, че не ми харесва.
Гледам, че chrono24.com предлага срещу скромните 280 евро преглед от техен специалист. Някой има ли идея как се случва това и дали мога да се доверя на техните специалисти?
Неудобството на този сайт е, че цените са по-договаряне и ми прави впечатление, че обявените са значително по- високи от някои аукциони (може би заради такси, които не са ми известни).
Някой пазарувал ли е от аукциони и бихте ли ми препоръчали някой. Имам опит само с ибей но там луксозни часовници на търг излизат доста рядко.
Предполагам, че пазаруването от Китай е рисково заради ментетата. Но за съжаление техния пазар има най-голямо разнообразие от модели. Някой купувал ли е от Китай?
Дълъг взе да става поста, затова ще оставя да се развива в коментарите. Моля не ми предлагайте конкретни модели, темата е за начина на пазаруване.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Disbalance
Новобранец
Регистриран: 29 04 2026, 00:00

Re: Покупка на употребяван часовник около 20 хил. евро.

Мнение от Disbalance » 26 08 2026, 13:55

Здрасти, според мен добре си се насочил ако искаш да разглеждаш и да се ориентираш ! В хроно търговците плащат минимално 3.5% комисионна (физическите лица 6.5%) и цените са леко завишени, но и в ценовия клас към който си се насочил предполагам количествата от даден часовник не са безкрайни. Плащат и такса според броя обяви, но е много по-ниска от наема на магазин. Според мен е напълно сигурно ако купуваш от доказани търговци или имаш възможност за проверка от хроно. Пазаренето е възможно, никой не ми се е обиждал до сега , за въпроси свързани с цената.
За аукциони Catawiki , но не съм ги ползвал (само съм гледал) . Мисля, че имат същата защита чрез ескроу като хроно, т.е. ако намериш проблем търговеца не си получава парите.

Успех !

trustnoone
Активен
Регистриран: 02 02 2014, 21:00

Мнение от trustnoone » 26 08 2026, 18:19

Хронотека са твоите хора, доскоро пускаха обяви и във форума. Имат избор на часовници и доставят и по поръчка. Добри цени, автентични часовници - първи избор са на доста хора, включително и на мен, когато се е налагало.
https://chronoteka.com/

itsjustawatches
Новобранец
Регистриран: 13 02 2026, 20:21

Мнение от itsjustawatches » 26 08 2026, 18:37

Купувал съм два пъти от Хроно. И в двата случая критерия беше търговеца да има голям брой сделки + топ рейтинг + кутии и документи към стоката.
Случи се така,че и двата ми часовника са от един търговец. Не беше търсен ефект, но ме впечатли с отношение, комуникация, ревю преди изпращането и др. ::up::
За 20 хил. евро ... лелееее, какви топ марки влизат в тази категория. ::thumb::

southcoast
Маниак
Регистриран: 08 11 2017, 22:59

Мнение от southcoast » 26 08 2026, 23:26

Аз бих заложил на 2 часовника (в зависимост от важността на срещите) - Ролекс (дейтджъст или съб без дата - модели около 8к€), другият определено Вашерон (12-13к€). Хроно е добър избор за търсене на часовник, но само от търговци с висок рейтинг!

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР

Мнение от trk2 » 27 08 2026, 00:09

Досега съм продавал предимно в немския форум. Хората ми превеждаха предварително парите и нямат съмнение, включително търговци и физически лица. Там няма комисионна, но и изборът не много голям. Незнам във WUS как е и дали същесвува още.
Във 24 хроно под всяка обява има графика как се представя даден модел незнам от къде взимат информация.
Направи ми впечатление, че графиката на IW524202 върви надолу и на път да влезе в бюджета ми ако така продължава :)
Но честно казано не виждам никаква логика в цените. На аукцион 22 г. - 22 хил. евро, през 23 - 31. В момента в Китай се предлага за 20, в Хонконг за 23, а в Европа за 30.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 27 08 2026, 14:25

trk2 написа:
27 08 2026, 00:09
...
Направи ми впечатление, че графиката на IW524202 върви надолу и на път да влезе в бюджета ми ако така продължава :)
...
Сигурно имаш добър слух. Но за всеки случай, хубаво е да го чуеш на живо, или да си провериш слуха към по високите честоти, преди да го купиш от някъде, 'че... ::angel:: ;). Шегувам се много е готин ::up::

Аз не бих купил такъв часовник за толкова пари от мрежата, от какъв ще да е търговец, преди поне да го видя на живо. Ако не мога и да го проверя. Щото при всеки неочакван недостатък по него, или даже малък проблем ще ми отмилее и няма да ми е приятно да го нося. Или ще ме вкара в непредвидими разходи. Търговецът колкото и да е със супер рейтинг и добросъвестен, е търговец и не може да знае всичко по всеки часовник така, както ти ще го видиш и разбереш после и при носене. Ноо... това малко на теория, а тия часовници не се подчиняват на никакви теории. И на мен ако нещо някъде ми хареса и като цена и ми влезе в главата, може и да поема риска, случвало ми се е.

Така че харесай си нещо и го купи от където както намериш за добре, не само като добра цена, ако ти е на сърце.

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР

Мнение от trk2 » 28 08 2026, 00:10

Планирам да го ползвам нощно време при пълен мрак и тишина долепен до ухото за да не се разсънвам. Честно казано от практична гледна точка 5 минутен репитир ще ми е напълно достатъчен. Хареса ми Дюбоа депра на Хабринг, ама тя цената му почти като на IWC. Прави ми впечатление, че Йегер и IWC са много подценени марки. Има и нещо друго някак си не си представям златен корпус на нощното шкавче с разни други предмети и да посягам в тъмницата към него :)
Иначе за виждането си прав, особено златните лъгове на Вашерон- има така изядени от полиране, че не можеш да определиш първоначалната им форма.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 29 08 2026, 22:51

Да, най добре 5 минутен, по често, за приятни сънища. Казват пишат звукът е много приятен и богат на хармоници. Как са го направили не знам. Ако е 15 минутен може да те буди.
trk2 написа:
28 08 2026, 00:10

…има така изядени от полиране, че не можеш да определиш първоначалната им форма.
По сериозно, да това е проблем. Но ако е с пробити лъгове, като всеки хубав часовник, лесно се познава даже и на снимка. Дупката трябва да е в средата на лъговете, ако е избягала нагоре, бягай далече.

Отговори

Върни се в “Избор на часовник”