"Кухнята" на Seikosha

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1936
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 14 03 2020, 06:03

На Иван само пожелния за здраве, Ванга ми каза , че ке се оправят болежките му ::thumb::

Поводът на моят пост е следният такъв от вчера, в секцията за продажби. Все пак това е повода за некои мисли, не точно причина в завършен вид непремнно :)
Това е и темата :viewtopic.php?f=9&p=453334#p453334

И ,ако мога да го нарека - моят коментар,или виждане, ако щете. Надявам се моят приятел Коко да е пил една- две бири, да е благоразположен и да не намери причина да ме сецне опять.

"Виждам ,че някой от модераторите е отсякъл и е решил въпроса, като е срязъл Гордиевият възел. Иска се смелост, лично аз ,не бих могъл да го направя. И не за друго, а за това ,че каквото и да е решнието, а за мен, такова , без да се разгледа часовника на живо и да се направят някои съпоставки, а и да се изяснят някои изрази и определения като "Иновиран" "Реставриран" е бих казал ,доста спорно,или неопределено.
В случая, колегата който е пуснал обявата, може да не е виновен априори. Може би казва част от истината , но може би не цялата. Имам самочувствието да мога да разграничавам някои неща ,за които много съм писал и въобще във форума е имало ,а ще има още дълго време спорове, не ,че е лошо и не е непременно с желания да направиш на някой мръсно, а говорим за познание и да сме по-близо до истината. Такива случаи като този са точно благодатни в определен смисъл, за да можем да си изясним някои разлики, някои нюанси, за които мночго често се влиза в излишен спор,има лош тон и обидени.
Първо нека да видим какво се има предвид определението "Иновиране" респективно "Реставрация"
Колегата аaron добросъвестно е цитирал ,или БГ Тълковен речник,или Речник на чужди думи в БГ език. Всичко е точно ,но както знаем , винаги има нюанси и различен контекст.
Съвсем наскоро, буквално преди дни ,писах в темата за една каишка, че самите брандове и марки, правят и пускат отвреме на време релики, ако щете други подобни наименования, римейк, кавър. макар и в по-друг смисъл. Не виждам нищо лошо и мисля ,че случаят е до голяма степен такъв.
Ето ви два линка към еBay и този модел със съвсем малки разлики призведени в Япония JDM със следният текст на обявата: ORIENT Watch sports reprint model Revival of SK Model RN-AA0B02R Men from japan

https://www.ebay.com/itm/ORIENT-Watch-s ... SwuEheFXuo

https://www.ebay.com/itm/ORIENT-Watch-R ... SwC61dYosX

А ето и един пример за един (доста са) от Украйна, като ,че ли просто някъде в Запорожието по чекмеджетата ври от минт Ориенти.

https://www.ebay.com/itm/RARE-Vintage-O ... Sw04peRGgP

Но ставаше въпрос за иновирането и реставрацията. За иновирани селски къщи всички сме чели и слушали,пък и видели. Какво значи това? Едно нещо,което е отчасти запазено и автентично да бъде докарано и ремонтирано така ,че да изглежда като първообраза си. При реставрацията ,което е обширно понятие, нещата са същите, повредени части, да се изработят така ,че да се получи едно цяло, напомнящо оригинала. Излишно е да споменавам ,че таквизи действия се предприемат поради различни подбуди, като някои от тях ,не са съвсем почтенни.Иначе реставрацията като цяло е много трудно дело, специалистите са малко и познанията които трябва да имат в различните сфери,където се прилагат тези умения, са наистина огромни. Аз лично преди време, съм помагал според възможностите си за такива работи за по-непретенциозни неща, като някои стари картини в музейни хранилища,които е преценено например ,че имат някаква худ. стойност. Работа е всеобхватна, до запечатване на напукана боя, до запълване на някои места от опадали сегменти, при което трябва да докараш колоритът какъвто е понастоящем, а не какъвто е бил в началото. Има и трудности разбира се,особено на границите където има опадала боя. Всичко това разбира се е донякъде камуфлаж, защото и най елментарните тестове с лъчи показват веднага местата на намеса.Голеемите майстори ,а и фалшификатори, са факири, на тях им се налага не само да направят първоначален спектрален анализ на боята , трябва да знаят и точно годините на картината, школата ,използваните тогава материали, да бъркат яйца, да стриват в хаванчетата си какви ли не метали, какви ли не хумуси и животински жлъчки, абе като сега в Master Shef :)) , оттам изкуствено състаряване,супер познания за техниката на художника рисувал оригинала, въобще една мъка,която обаче и в момента се оценява и има случаи на аукциони на известни фалшификатори (аз бих ги нарекъл и копирмайстори) чиито творби надвишават цените на оригинала. Можем да се замислим, дори и да го отнесем към часовниците.
След това малко лирическо отстъпление, ми се иска да кажа ,че за това,когато се използва някаква терминология, трябва нещата да са ясни. Едно е когато на мене ми попадне някой ощавен ,нещастно пострадал винтиж, да взема да му възстановя касата, частично ,или напълно,или да ,или да залича дефекти, да възстановя някои маркери или нещо си, това не е възстановяване в пълният смисъл на оригинала нали? По-горе писах. За това и трябва да се прави разлика когато използваме понятията.
Няма КАК да направиш нещо,което е правено със съответните материали и технология преди години. Тези реклами, най вече задгранични и зарибяващи притежатели на скъпи часовници,правят точно това. Те в повечето случаи, не възстановяват скапаното,те в повечето случаи просто разполагат с техника и просто създават един нов продукт (примерно циферблат) максимално блиък до оригинала,но това е само илюзия, защото нито материалите са същите, нито технологията се спазва каквато е била. Само за пример, а такива имам много, на мой приятел,член на форума, който някои хора, ей така ,случайни, обидиха го, тях ги няма вече, а той си отиде с разочарование, един голям майстор, цигулар, лютиер, прекрасен ,макар и любител часовникар, един фин човек, самият той преди години поръча на англиска фирма "реставрация" на цифрблат на един Ел Примеро за около180 паунда и получи наистина един добре направен, чисто нов, наподобяващ на оригиналният циферблат, но и на втората секунда ,разбираш ,че нещата са дуги. Е това реставрация ли е? Или нещо като тези украински циферблати имитиращи оригинали за марки от СССР Вярно ,че са много добре направени, ама са много бели бе! Лъщят, отляти от калъп пластмаса барабар с индексите, пръснати с боя. А истинските са правени на слоеве,изключително сложни, със сребърно покритие и амалгама, стрити на фин прах полускъпоценни камъни,поне до средата на 70-те
Същото е и със западните часовници, не се заблуждавайте. Ето например да ви дам само един от многото. Продадох един (май бяха два) броя Атлантик Уорлдмайстър ,класиката от края на 60-те и то в много престижен западен аукцион. Купиха ги като топъл хляб. А те бяха кюфтета. Което между другото е по-добре от това което се продаваше от румънци и поляци, точно това като горният Ориент SK , защото при мен и касата и механизма (олемият розов AS) си бяха автентични, само цифеблата,който сами ще видите ,че е малко повече от прекрасен, го купих от Египет, отзад пише Made in France ако се забележи, няма упоменати брой на камъни, щото Атлантик ползваха 17 и
21 камъкови механизми. Та такива работи.

Изображение

Изображение

Така ,че използвах темата за този часовник в продажба, за някои разсъждения, които пак не ми дават мира ,когато се замисля в сегашният съществуващ свят - кое е реплика? И кое не е? Вие как мислите ,тези ,дето ядете ката ден, обличате се, ползвате услуги, слушате и четете новини за корона вирус и как обеднявали за един ден милиардерите.
Колкото до конкретният повод - обявата на колегата aaron ,щом модераторът я е допуснал, а това е негово право (а беше така коректен да изслуша и различни мнения) значи ,че всеки сам решава, има такива аналогични продажби и цени,който иска да се ориентира.
На колегата Puzo ще му кажа добросърдечно - дори и да си прав, доказвай правотата си, без много да изтъкваш личната заслуга, ако си прав, винаги ще има кой да го оцени,. Пожелавам ти душевен мир и не се вглеждай чак толкова в бездната,иначе.....колегата phil05 , ще ти обясни какво ще ти се случи. ::drinks::

А... и да не забравя - Това е положението.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4198
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от kokokoz » 14 03 2020, 13:34

за мен часовника не е менте!за мен и двамата са прави! (аарон и пузо)но изказа на габровеца не беше правилен!но пък и общуването чрез писане никога не е напълно миродавно тъй като липсват основни подправки присъщи на така нареченото ЖИВО общуване! ОЧИ в ОЧИ!
исках повече колеги да се изкажат,да споделят свои мисли и виждания....но пък и не виждах смисъл да се протакат нещата!за това аз ги приключих по моя си начин! резко!
знам,че пак няма да съм угодил на всички!
тези теми са едни от най многото във форума! форумната история помни,даже и го има черно на бяло, разправии до несвяст!
важното е добрия тон и най вече наученото от тях да се помни!

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 892
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Puzo » 14 03 2020, 16:54

Така... да кажа тук на спокойствие в тая тема едни 5 стотинки ли са, 50 стотинки ли, 5 лева ли, не знам!
Първо: Благодаря на кококоз за Соломоновското решение! Аз сбърках, че подхванах темата отново, макар да бях наясно, че е causa perduta... Но... дебела чутура съм!
Сейкоша, не разбирам какво имаш предвид. Душевен мир отдавна има. Чета си и се кефя на хобито ми, лафим с приятели. Тук не бях писал две години, защото форумът не е това, което е бил някога и смисъл няма! Фил05 не ме познава и аз него, та не знам какво би ми казал в такъв случай.
Относно обявата: Какво повече да доказвам от това, което подробно написах, обясних и приложих снимки? Още преди време в темата за Ориент написах мнението си. Подходих с уважение, плахо, говорех на Вие. С непознати така се постъпва. Тук се фамилиарничи, някои хора го имат тоя навик, но на мен не ми харесва това въобще!
Та и сега в обявата започнах културно, както му е реда. Колегата търновец обаче, ме настъпа още в началито, защото не му изнесе. Е, с добрият тон към него бях до тук! Съжалявам! ;) Лично аз преди време от виетнамски търговец поръчах безел за 5$, тогава не бях ентусиаст все още... Търсих такъв години наред, понеже моят беше стопен и амортизиран. Грейнах от щастие като пристигна, сложиха ми го и си носих часовника. В последствие обаче се зарибих, попрочетох това и онова и открих разлики... И най-важното: безелът спря да се върти или почна да се върти, когато му скимне. Отидох при кварталния алкохолик-часовникар, който ми каза: ми така ще е, не мога да го оправя. После габровският уважаван съфорумник Димитър Мичев ми намери стар часовник с непокътнати циферблат и безел, и стрелки, и така стегнах моя, благодарение на Христо Лозанов. Оригиналният ми циферблат аз лично съсипах преди около 12-15 години. Той действително е избледнял, а не както колегата Бартек се изказва неподготвен за сегашния. Ето сравнение как изглеждаше моя преди и след реставрацията, това са първите версии 46941. Розово-червеният са повече с 46943, с изключения, разбира се. Първият ми беше такъв, вижда се. Сегашният циферблат е съвсем друг цвят, по-светъл е. На снимки изглежда избледнял, защото играе със светлината и много трудно хващам кадър... Ето, където са надписите се вижда бяло, но няма нищо такова. Също така шрифт отдолу, надпис japan... Циферблатите на този модел ги познавам отлично. Разликите от циферблата на часовника от обявата бодат очите! Вярно е, не се намират. В ибей само такива менте-циферблати има и това го бях написал с похвала към колегата, че е вложил старание, но той не ме разбра, негова работа!
Изображение

Изображение
Така, отплеснах се, но нали факти и аргументи, ми ето ги отново!
Мога още, но стига фермани!
Пазете се и спазвайте лична хигиена, и умната! А може и двете! ;)
КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП! ;)

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1936
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 16 03 2020, 21:33

Puzо, Да не искаш да кажеш, че този циферблат на часовника в дясно от двата показани от тебе, е оригинален от 70-те години? И някой било то и габровец ;) , е изтърбушил цял макар и стар часовник , за да ти даде само така лееяният циферблат и безел., а не да направи логичното и един такъв "редкаж" да го "иновира" :lol: и да му вземе 10 пъти повече пари. Кондиката е ,че не можеш да реставрираш нещо старо, особено ,ако го е нямало, Като оная работа с чернаата котка :))

П.П. Между другото, не се занимавай и с номерацията на механизмите, кой бил по-стар и кой - по-нов, Не ти са ясни тези работи. Калибърът е 469 на базата на Сейко и би трябвало вече да е поствил рекорд,поне при японците за най- дълго експлоатиран механизъм, иначе се сещам за един К26 А префикса след 469 е друга работа,не се занимавай. Успокой си душата и си носи саата, вярата помага,че си прав, дори и да не е съвсем така. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 892
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Puzo » 16 03 2020, 23:30

Кое го е нямало? За съжаление явно на китайски говоря, защото Вашият отговор е неадекватен... Точно тези механизми са ми ясни и на два Джака в легнало положение. 46941 и 46943 са едно и също нещо на 90 и няколко процента. Но първият е малко по-стара референция. Както и да е. Циферблатът е абсолютно оригинален, не знам дали от 70-те, може би от 80-те години. Никой не го е изтърбушвал освен часовникар. Имах цяла каса с механизъм, а не само безел и циферблат. Просто си държах на моята каса и механизъм, че са в отлично състояние. Другите отидоха в Пловдив, още нещо? Час, дата? Нужно ли е да обяснявам от А до Я!? Пак казвам, че съм спокоен и там където трябва този часовник се оценява и ме питат за него, но ще си продам колата, него - никога!. Готов съм да го пратя по еконт да се гледа с лупа с 50 кратно увеличение и пак ще си чешем езиците тук! Единственото менте нещо по него е виетнамското стъкло, което се драска от нокът, това е! Но и да се вярва и да не се вярва, мен не ме интересува. Аз знам за себе си, а и смятам, че от снимките, които неколкократно слагам е ОЧЕИЗВАДНО! А тия, които ми ги предлагат в олх с циферблатите от ибей ми приличат на спечелени от стрелбище, ама буквално! То е смешно. Моят също беше сбирщайн дълго време, по неволя нямах избор... но вече всичко слава Богу си е на мястото от няколко години! Няма какво повече да кажа.
Изображение

Изображение

Изображение
КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП! ;)

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1936
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 17 03 2020, 01:35

Аз може и да не ги разбирам тия работи, но ти понеже си чак, покажи ми за какъв оригинал говориш? От 70-те, 80-те ? Или да го докараме до 90-те и до наши дни, Покажи в каталог,или поне в рекламна дипляна - може ,ама няма. Давай да видим винтиж на Ориент с такъв розов цифер ,като на баба ми гащите едно време. Не си запознат хич със серията Sea King ,ама хич,или разликите и приликите м/у SК Cristal , Thrее star Cristal, Eagle Cristal. Разлика м/у механизмите 46941 и 46943 няма не 90% , ами 101%
Приказката тръгна много по отдалече и имаше цел кое е реплика, кое е менте, кое може да се допусне за продажба във форума и къде са границите и нюансите. Аз за това и не изразих категоригчно мнение за часовника на aaron в продажбите и затова написах и цяк ферман по-горе,Трудно е да се класифицира нещо като реплика ,или менте, ако липсва де факто ярко изразен оригинал. Това за циферблатите новоделиммисля ,че също обясних. Ама трябва да се чете и като се чете трябва и да се мисли, иначе четенето става като едно сканиране на текст , а няма софтуер,който да ти го вкара в главата, че и да ти каже кое какво е ,та да си наясно. За това пътят е един - повече четене, повече питане и по-малко говорене.

Мисля ,че с тази злободневна тема за сега да приключиме, а изначално "Кухнята" като цяло е за по-вкусни неща. Предстои да ви покажа няколко "ергенски" манджи и то с гриф "Карантинни". :lol: В кухнята - там е истината, а има и един феноменален совиетски Полет" от 60-те ,модел наречен "Окото" или "Eye" да ви покажа, как го получих от един руски град дълъг 48 км. и какво стана после. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”