Ако погленем от тази му страна, електронните и кварцовите часовници са следващата стъпка в еволюцията. Преди появата на на т.нар окопен часовник, са се правели ръчни часовници от някоя си фирма патек филип със златни верижки и диаманти, предимно за богатите дами и на мъжките ръчни часовници не се е гледало с добро око. На този тип часовници се гледало като на бижу за украса. Мъжкарско е било часовникът ти да е в джоба закачен на метална верижка. Гледам на появата на ръчния часовник като на еволюция на часовника. За съжаление сега около нас всеки тип техника има вграден часовник. Колкото до ролекс те се местят в швейцария заради криза по отношение на суровините и високите мита и там правят първият водоустойчив oyster часовник. 10 години по късно правят първият perpetual часовник. Някои от часовниците им следват линията за бижу - златни или сребърни.
Rolex или Омега
-
rminchev
- Активен
- Регистриран: 18 01 2018, 13:17
Re: Rolex или Омега
- Kuonyy
- Маниак
- Регистриран: 03 01 2014, 15:51
Имах предвид, че са два различни вида часовници. Трябва да се сравняват дайвъри с дайвъри, дрес с дрес часовници. Тъпо е да сравняваме дрес часовник с G-Shock. И не можем да сравняваме часовник от жълто злато с такъв с PVD покритие, например, или даже с дуракоустойчивите пластмаси.
I don't know where I am, but I'm not lost.
- ayl
- Почитател
- Регистриран: 02 01 2016, 13:11
Доста е тъпа тая мания по ролекс. Вече съм писал по въпроса и преди. Миналата седмица бях в Мюнхен в един от техните биъргартън, точно по време на мача с Еквадор. На съседната маса от 10 човека , 9 бяха с ролекси, на другата до касата - всичките на масата бяха също. Всеки втори с ролекс. Това гъзария ли е, мания ли е, не знам.
Петър нещо го няма тук напоследък, но преди гледам върти едни и същи ролекси по 10 пъти. Нормално, всеки като си вземе му писва след месец-два най-много и го връща да вземе друго.
Петър нещо го няма тук напоследък, но преди гледам върти едни и същи ролекси по 10 пъти. Нормално, всеки като си вземе му писва след месец-два най-много и го връща да вземе друго.
- otof
- Маниак
- Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Ухилих са 
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
То пък тук на съседната маса да не е по различно, 9 от 10 са със страшни чудесии от всякъде, вярно не са ролекс. Днес се разходих по ул. Шишман, нали имаше фест и половината народ бяха със смартове, епълуоч и негови подобия. И аз включителноayl написа: ↑03 07 2026, 18:57Доста е тъпа тая мания по ролекс. Вече съм писал по въпроса и преди. Миналата седмица бях в Мюнхен в един от техните биъргартън, точно по време на мача с Еквадор. На съседната маса от 10 човека , 9 бяха с ролекси, на другата до касата - всичките на масата бяха също. Всеки втори с ролекс. Това гъзария ли е, мания ли е, не знам.
- Sunstrooper
- Активен
- Регистриран: 19 11 2014, 11:48
Мнението ми е изцяло от гледната точка на човек, който може да си купи един такъв часовник и трябва наистина да направи решителен избор. Ясно е, че ако си милионер, нищо няма значение. Та от моята гледна точка, към настоящия момент и двете марки в популярните си сегменти са абсолютно нерелевантни.
До миналата година се бях вторачил в Ролекс, от години си отделям пари в специален "фонд часовник", като целта първоначално беше Sea-Dweller 126600. Тази мечта бързо приключи, след като цената от 10к стана 14к. За момент се чудех дали да не "сляза" на една Омега. Докато се чудех, Омега решиха, че са Ролекс и почти удвоиха цените си. И като се поогледах, ми то за парите, които искат Ролекс и Омега вече може доста неща да се купят. Та миналата година като бях в Париж реших да се отбия в Bucherer. Пробвах няколко часовника на GO, UN, Blancpain и си оставих за "десерт" Ролекс. Успях да пробвам Polar Explorer II. Едно от най-големите разочарования в живота ми. Усещането след другите часовници беше все едно съм си сложил менте-ламаринка за 20 евро. Та честно казано, когато реша да дам 10-12к евро за часовник, със сигурност няма да е нито Ролекс, нито Омега. Нямам идея кой им прави ценообразуването, но да избираш за едни и същи пари между Ролекс и Blancpain, или между Омега и GO/UN....то за какъв избор говорим, даже не е смешно. А в сегмента на stainless steel tool watch - щом Тюдор могат в 2026 г. да продават добре направен часовник с инхауз механизъм и сертификат за около,че и под 5к евро, не виждам защо Омега да не може.
До миналата година се бях вторачил в Ролекс, от години си отделям пари в специален "фонд часовник", като целта първоначално беше Sea-Dweller 126600. Тази мечта бързо приключи, след като цената от 10к стана 14к. За момент се чудех дали да не "сляза" на една Омега. Докато се чудех, Омега решиха, че са Ролекс и почти удвоиха цените си. И като се поогледах, ми то за парите, които искат Ролекс и Омега вече може доста неща да се купят. Та миналата година като бях в Париж реших да се отбия в Bucherer. Пробвах няколко часовника на GO, UN, Blancpain и си оставих за "десерт" Ролекс. Успях да пробвам Polar Explorer II. Едно от най-големите разочарования в живота ми. Усещането след другите часовници беше все едно съм си сложил менте-ламаринка за 20 евро. Та честно казано, когато реша да дам 10-12к евро за часовник, със сигурност няма да е нито Ролекс, нито Омега. Нямам идея кой им прави ценообразуването, но да избираш за едни и същи пари между Ролекс и Blancpain, или между Омега и GO/UN....то за какъв избор говорим, даже не е смешно. А в сегмента на stainless steel tool watch - щом Тюдор могат в 2026 г. да продават добре направен часовник с инхауз механизъм и сертификат за около,че и под 5к евро, не виждам защо Омега да не може.
- ayl
- Почитател
- Регистриран: 02 01 2016, 13:11
Всички знаем защо? Защото печалбата е над всичко и колкото по-голяма е тя, толкова по-големи са бонусите на тия, които ценобразуват.
Но всичко си има край. Тези, които носят механични часовници с времето намаляват и ще продължат да намаляват през годините за сметка на тези със смарт часовниците. Те пък от своя страна ще стават все по-добри по-добри и когато батерията им започне да издържа по месец поне вече никой няма да носи други часовници. Еволюция…
Гледам сина ми, на 19, не си и помисля да носи друго освен смарт. Купих му ролекс съб за завръшването на гимназията, погледна го и каза да го продам и да му дам парите.
Та Омега, Ролекс, GO или Blancpain - все тая. Ако трабва да перефразирам слогона на Патек: Аз никога не съм притежавал Патек, защото не ми се налага да го пазя за сина и внука си.
Но всичко си има край. Тези, които носят механични часовници с времето намаляват и ще продължат да намаляват през годините за сметка на тези със смарт часовниците. Те пък от своя страна ще стават все по-добри по-добри и когато батерията им започне да издържа по месец поне вече никой няма да носи други часовници. Еволюция…
Гледам сина ми, на 19, не си и помисля да носи друго освен смарт. Купих му ролекс съб за завръшването на гимназията, погледна го и каза да го продам и да му дам парите.
Та Омега, Ролекс, GO или Blancpain - все тая. Ако трабва да перефразирам слогона на Патек: Аз никога не съм притежавал Патек, защото не ми се налага да го пазя за сина и внука си.
- childrolland
- Маниак
- Регистриран: 09 06 2021, 19:34
Тва ми хареса как звучи. Адмирации за твърдението, без значение дали е на г-н Патек, щом го чувам за сефте.
Като цело, няма значение колко скъп, престижен и т.н. е даденият часовник/нещо, щото скоро след неговото придобиване, има хедоническа адаптация, а допаминът от достигането на целта изтлява даже още по-бърже.
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Внимавайте с механичните, май си живеят собствен живот, по опасен и от AI, ако почне
. Всичко това горе е така, много добре звучи, ама ако и този път, след 50-60 години кризата там с кварцовките… Хубавите механичните (скъпите де
, че какво друго) да не вземат да оцелеят, покрай смартовете? Що ли, ако стане? Само от снобария ли? Ами ако заминат, да не вземат смартовете да забравят на какво да им приличат дисплеите и да станат всички като на g-shock, а утре на не знам какво? Но нали телефонът е в джоба, или в ръката няма значение. А за печалбата, няма лошо всички печелят, и смартовете с дисплеи като на Омега и Ролекс и механични, и Омега и Ролекс и разни други от дисплеите на смартовете. И от китайците и ментетата, и те обратно от тях. Иначе нямаше да ги има и едните, и другите и третите и т.н. А зад всичко това стоим ние